Marokkaanse jeugd wil geen boer worden

KoeMarokkaanse jongeren zijn nauwelijks geïnteresseerd in een agrarische studie. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Landbouw. Volgens minister Gerda Verburg heeft de sector een imagoprobleem onder bijvoorbeeld Marokkaanse maar ook Turksejongeren.

In 2005 volgden ongeveer 25.000 mensen een agrarische studie in het middelbaar beroepsonderwijs. Van hen waren 77 van allochtone afkomst. Dat is 0,3 procent van het totaal aantal studenten. Verburg noemt dat aandeel te laag. Volgens haar associëren allochtonen de landbouw en veeteelt vooral met de gebieden waar hun ouders en voorouders vandaan kwamen. Voor deze jongeren staat de sector gelijk aan een zwaar leven in armoede, stelt de minister.

Verburg maakt zich verder zorgen over het aantal studenten van zowel allochtone als autochtone afkomst op de agrarische hogescholen. Dit studiejaar zitten er 2,5 procent minder studenten op een HBO-studie in deze sector dan het jaar ervoor. Op dit moment staan in het hoger agrarisch onderwijs 8377 studenten ingeschreven.

3 REACTIES

  1. Nee, en autochtone jongeren willen ook geen boer worden! Ik snap dus niet waarom zo een ministerie een onderzoek naar Marokkaanse jongeren moet houden. We zijn zooooo populair. Of hebben ze te veel geld daar liggen?

  2. Nee ,Verburg het is makkelijk en het geld stroomt binnen en je kan elk jaar wel 2 keer met vakantie folders inzien en je hebt het zo gemakkleijk met de concurtentie van de andere landen.
    Elke ochtend uitslapen tot wel 5 uur en s’avonds toch zo maar om een uur of 8 klaar en dan kan je lekker rexalen.
    En waar vind e een bedrijf voor jezelf waar je zomaar 7 dagen per week mag werken met en beetje geluk en een goed jaar tegen het miniumloon,goede sociale voorziengingen en ga zo maar door.
    Maar misschien eens een jaartje op een boerenbedrijf/tuinbouw/kassenteelt gaan werken en kijken of je het dan nog niet begrijpt

  3. een boerenbedrijf beginnen lukt niet zo maar. eerst moet je klauwen vol met geld hebben. veel boerenzonen en dochters kunnen het bedrijf niet meer overnemen van hun ouders, vanwege de kosten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.