Hou op of ik trek aan mijn touwtje!

Het regent de laatste tijd in het publieke debat over Marokkanen in Nederland. Het regent non-argumenten, drogredenen, oude koeien en zelfdeceptie, oftewel enorme bergen stierenschijt. Media en politiek, ik weet niet wie de ander harder aan zijn pik trekt, maar samen vormen ze de laatste tijd een niet te ontwarren hoop van elkaar oververhit omklemmende ledematen.

Wie weet nog wie als eerste de bullseye op het Marokkaanse achterste tekende? Was het journaliste Fleur Jurgens, toen ze zei dat Marokkanen eigenlijk gewoon onopgevoede ettertjes zijn die een hekel aan Nederlanders hebben? Of was het politicus Ahmed Marcouch, toen hij de slappe PvdA-pik uit zijn mond haalde, erop ging zitten en de terugkeer aankondigde naar beproefde methodes als het internaat en opvoeding met de stok van opa? (Naar school in het dorp van je grootouders?!! Ik wist niet dat er ook sciencefiction over Marokko werd geschreven.)

Maar deze vragen getuigen natuurlijk van weinig historisch besef van mijn kant.
Vergeef me, het was toch Janmaat die ons eruit wilde hebben, Bolkestein die vreesde dat wij de Nederlandse cultuur om zeep zouden helpen, Fortuyn die ons gewoon achterlijk vond en Geert Wilders die onze loyaliteit in twijfel trok, hand in hand met zijn oude partijgenoten bij de VVD en nieuwe handlanger Jan Marijnissen.

Maar nee, ik moet opnieuw mijn excuses maken, geen van boven genoemden had het over Marokkanen. Hun politiek correcte, subsidieverspillende tegenhangers te linker zijde evenmin (sorry Jan, je bent van het eiland afgestemd). Vroeger, maar dan ook echt way back in the day, ging het nog over gastarbeiders, buitenlanders en immigranten, toen werden we allochtonen en nieuwe Nederlanders, wat stiekem (en soms openlijk) eigenlijk moslims betekende. In een ziek spelletje verdeel-en-heers werden we ook nog opgesplitst in eerste en tweede generatie onaangepaste elementen.

Over Marokkanen gaat het eigenlijk pas sinds kort. En dat is onze eigen schuld (ja, kijk deze hand de weelderige Noord-Afrikaanse boezem ingaan). We willen te graag. Onze jongens willen ook gewoon op straat hangen en keten, zuipen en de vandaal uithangen, de politie uitdagen, meisjes naroepen en vervolgens klagen dat ze niks te doen hebben in de wijk. Net als hun ‘witte’ lotgenootjes in de zelfde sociaal economische misère.

We willen er zo graag bij horen. We schrijven boeken, maken muziek en documentaires en vleien onze getinte kontjes op het politieke pluche. We organiseren zelfs debatten, waar we geregeld advocaat spelen van de duivel op onze eigen schouder, op zijn Nederlands onze kop in het zand steken voor de echte problemen (toch ons favoriete woord) en onverrichter zaken huiswaarts keren waar we de frustratie op elkaar afreageren.

We willen er zo graag bij horen dat we jullie overal volgen, waar jullie ook gaan. Kon je vroeger uitgaan zonder vrees om ‘landgenoten’ tegen te komen, nu sta je zo schouder aan schouder met je broer, je neef, je buurjongen en al hun chickies aan de bar. Lieten we ons vroeger dumpen in de schakelklas naar LBO-C, tegenwoordig duiken onze zwartharige hoofdjes op in de collegezalen van universiteiten en hogescholen, en niet om schoon te maken.

Maar, zo hard als de Marokkanen geilen op Nederland, dit sentiment wordt meer dan beantwoord door het altijd natte, lage land. Altijd neemt ze foto’s van ons, er gaat dag voorbij zonder verslag, analyse, column of brief over ons, aan ons, vanwege ons. Marokkanen, Marokkanen, Marokkanen! Ze kan geen genoeg van ons krijgen. Nederland geef toe, je houdt van ons.

Een ziekelijk soort liefde is het wel. De vergelijking met het fenomeen Loverboys ligt voor de hand. Tientallen miljoenen euro’s subsidiegeld heb je uitgegeven om ons los te weken van onze achterlijke, mishandelende ouders, vervolgens eis je alles terug en dwing je ons om het op de snelst mogelijke manier terug te verdienen, door onszelf te verkopen, lichaam, ziel en paspoort.

Onze ouders herkennen zich allang niet meer in ons. Holland kijkt echter steeds vaker in een spiegel als ze oog in oog met ons komt te staan. Net als jij staan we altijd met onze mening klaar, gewoon, omdat het mag. Als het beter uitkomt, draaien we honderdtachtig graden om en beweren het tegenovergesteld, net als jij.

We beschikken over het zelfde acteervermogen. Zonder knipperen spelen we in één scène de vermoorde onschuld en de guerrillastrijder, de ontkerkelijkte westerling en de godvrezende moskeebezoeker, de arme sloeber en de big spender. Net als jij doen we ons groter voor dan we zijn en net als bij jou is het pijnlijk doorzichtig.

Toch houden wij ook van jou, Nederland, zoals een mishandelde vrouw toch van haar man houdt. En zoals de bezitterige echtgenoot tegen zijn vrouw zegt, Nederland, jij bent van ons! Dus, Nederland, geef toe dat je van ons houdt óf hou op met ons te stalken óf ik trek nu aan mijn touwtje!

Spamira

3 REACTIES

 1. Aandoenlijk.
  Fleur Jurgens heeft blijkbaar gelijk. trek je maar gelijk terug achter een facade van je korte lontje. Ik bedoel volgens jou is Wilders is een lul, maar jij als zogenaamd “slachtoffer”, mag wel alles en iedereen beledigen.
  Als je het boekje van Fleur jurgens goed lees , dan kom je tot de conclusie dat men vanuit cultureel en maatschappelijk perspectief er nogal een vreemde levensstijl op nahoudt. Dat wil zeggen, een levenstijl die je compleet afsnijdt van de maatschappij kan je buiten jezelf niemand aanrekenen.
  Heb 15 jaar met marokkaanse jeugd en gezinnen gewerkt. Alles wat het boek “het marokkanendrama” laat zien, onderschrijven proffesionals.
  De marokkaanse gemeenschap komt niet aan het woord, simpel om het feit dat de gemeenschap voor buitenstaanders potdicht zit.
  De cultuur en religie voorkomen namelijk dat wij ooit een stap dichter bij elkaar zullen komen.
  Nederland heeft echt zijn beste beentje de afgelopen 20 jaar voorgezet. Maar nu blijkt dat het in de marokkaansegemeenschap niet zo heel lekker gaat, weet men niet hoe snel men met het vingertje naar de ander moet wijzen.
  Als je de hand dan toch in de eigen boezem steekt, zorg dan dat je eerst de feiten op een rijtje hebt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.