Allochtonen halen achterstand in

SollicitatieDe nieuwe generatie hoogopgeleide allochtonen doet het goed op de arbeidsmarkt. Zij maken wel een moeilijke start. Zo beginnen zij na hun studie vaker onder hun niveau en verdienen zij minder. Maar na vijf tot tien jaar werkervaring zijn er bij hbo’ers en academici nauwelijks meer verschillen tussen de diverse bevolkingsgroepen.

Dit blijkt uit onderzoek van het weekblad Intermediair dat donderdag verschijnt. Hoogopgeleide allochtonen zijn twee maal zo vaak werkloos en werken vaker onder hun niveau als zij eenmaal werk hebben gevonden. Die moeilijke start valt volgens het onderzoek deels te verklaren uit hun eigen zoekgedrag en onbekendheid met de bedrijfsmores. Ook missen zij een goed ontwikkeld netwerk van contacten.

De oudere generatie allochtone hoogopgeleiden haalt die achterstand niet meer in. Ook na tien jaar werkervaring zijn de inkomensverschillen nog fors. De nieuwe generatie lukt het wel de achterstand in te lopen. Zij zijn volgens het onderzoek ambitieus en zelfverzekerd. Zij volgen bijvoorbeeld langdurig scholing, ook als dat in de eigen tijd en op eigen kosten moet gebeuren. Bij een nieuwe baan vinden zij vooral salaris, scholing en carrièremogelijkheden belangrijk.

Voor het onderzoek zijn de loopbaangegevens van 1200 allochtonen en 30.000 autochtone hoogopgeleiden met elkaar vergeleken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.