Debat nationaliteit en identiteit

42

Dubbele nationaliteitKinderen van Marokkaanse ouders krijgen altijd de Marokkaanse nationaliteit, of ze nu in Amsterdam of in Sydney zijn geboren en wonen. De Marokkaanse overheid kent kinderen van Marokkaanse ouders in het buitenland automatisch een Marokkaans paspoort toe, of ze willen of niet. Nou hebben de afgelopen jaren verschillende politici protest en kritiek gehad op het beleid van Marokko als het gaat om het bovenstaande.

Nu kunnen Marokkaanse Nederlanders geen afstand doen van hun Marokkaanse nationaliteit, zelfs als ze dat willen. Hun kinderen en kleinkinderen worden hierdoor nooit ‘echt Nederlands’. Een dubbele nationaliteit belemmert een succesvolle integratie en een succesvol leven, riepen bepaalde politici de afgelopen maanden. Loyaliteit van twee volksvertegenwoordigers werd zelf in twijfel getrokken. Is dit een normaal proces wat migranten kinderen en jongeren meemaken? Moet Nederland en Marokko een akkoord sluiten om de Marokkaanse paspoort in te leveren? Dubbel nationaliteit zorgt voor crisis en zal nooit leiden naar een succesvol leven in de Nederlandse samenleving? Zal de discussie over een paar jaar weg waaien of zal het thema loyaliteit en dubbel nationaliteit elk jaar weer actueel blijven. Zullen deze thema’s niet nog meer zorgen voor een identiteitscrisis bij jongeren? En is succes haalbaar met 2 paspoorten?

Dit jaar zal voor het eerst het project Young Diversity van start gaan. Met als centraal thema gelijke kansen voor iedereen! In onze hoofdstad Amsterdam zal een reeks van activiteiten worden georganiseerd die allemaal verbonden zijn met het hoofdthema van het gehele project en tevens dat van het Europees Jaar: gelijke kansen voor iedereen. In mei en juni zullen er 6 debatten plaatsvinden in Argan. Hier zullen jongeren uit Amsterdam en omstreken met elkaar in debat gaan over de thema’s van het Europees Jaar. Gezamenlijk zullen zij discussiëren over gelijke kansen in: ras of etnische afkomst, godsdienst of levensovertuiging, leeftijd, handicap of chronische ziekte, seksuele geaardheid en geslacht.

Debat vrijdag 22 juni: Nationaliteit en identiteit belemmering voor succes?
Tijdstip: 19.00 uur
Locatie: Jongerencentrum Argan, Overtoom 141 in Amsterdam

4 REACTIES

  1. Niet mijn marokkaanse paspoort noch mijn nederlandse paspoort bepaald mijn identiteit maar mijn Islam bepaalt mijn identiteit en het bloed dat door mijn aderen loopt is alles bepalend.

  2. Wordt zo ziek van dit onderwerp. Integreren heeft niks met een dubbele nationaliteit te maken, en heeft niks met de loyaliteit van mensen te maken. Als Marokko roept het blijven mijn kinderen dan is dat zo, want onze roots liggen daar. Als ik opgevoed ben om geen varkenvlees te eten dan eet ik dat niet, dat gaat een nederlandse nationaliteit mij ook niet wijsmaken. “wat verstaat men onder het woord integreren”.

    ach wat een bull shit!!

    Ben een trotse Marokkaanse Nederlander. Een papiertje veranderd niks aan mijn integratie in Nederland. Hoe dom kun je zijn om zoiets te bedenken!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.