Discriminatie Afrikanen in Marokko

144

Afrikaanse migrantenIn Marokko verblijft een groeiend aantal migranten uit Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara – sommigen op (veelal illegale) doorreis naar Europa, anderen omdat ze in Marokko beter kunnen werken of studeren dan in hun eigen landen. Dat deze zwarte Afrikanen in Marokko vaak gediscrimineerd worden, ondervond K.A. Dilday.

In haar reisverslag van een bezoek aan het land beschrijft ze hoe zij, als zwarte Amerikaanse, steeds aanvankelijk op vijandigheid stuitte – tot duidelijk werd dat ze niet uit subsaharan Africa, maar uit de VS afkomstig was.

,,Morocco still has a social hierarchy that borrows from the master-slave relationship and disdains dark skin’’, schrijft ze. En: ,,When faced with a choice between embracing its Africanness, Morocco retains the colonialist affection for European culture.’’ Veel Marokkanen zetten hun zinnen ook zelf op emigratie naar Europa. Maar er is geen ontkomen aan, zegt K.A. Dilday over Marokko: ,,It is Africa.’’ En naarmate Europa steeds meer fort-Europa wordt, ,,Morocco will have to ally politically with the rest of Africa (…) and the people will have to accept their link to the migrants they so disdain.’

11 REACTIES

 1. het enigste wat blank schijdt van zwart is de sahara, marokanen voelen zich arabieren/berbers oftewel mrarba wij voelen ons geen afrikanen. we zijn ook het enigste land dat niet lid is van de afrikaanse unie. marokko redt het zonder die afrikanen ook. de afrikanen worden wel gediscrimineerd dat klopt, maar dat komt omdat ze een naam hebben opgebouwd, vooral in casablanca heb je een wijk derb omar daar stikt het van de senegalezen , kameroeners en weet ik het allemaal. deze gasten staan de hele dag te bedelen, stelen , verkrachten, moord, eigenlijk alles wat wij hier in nl ook doen waardoor wij gediscrimineerd door worden. maar er zijn ook een hele goede garnituur bij die wel werken en de berberse taal eigen maken of arabisch. een deel van de afro-americans die nu in amerika leven zijn door de oud-europeanen die zich nu amerikanen noemen geholpen door de vroegere sultan van marokko om duizenden afro-americans te deporteren als slaven naar amerika. en deze vrouw weet dat. maar zolang deze afrikaanse gasten normaal blijven worden ze geaccepteer en is er geen sprake van discriminatie. marokko kan het ook niet helpen dat haar economie big booming aan het worden is, want ook al halen deze afrikanen de oversteek naar spanje niet, marokko is en blijft nog altijd de 2e economische macht van afrika na zuid-afrika en dat weten deze jongens maar al te goed.

 2. @ Soufian,

  Beste vriend het volgende:

  (maar er zijn ook een hele goede garnituur bij die wel werken en de berberse taal eigen maken of arabisch) Volgens mij bedoel je, ”die de Arabische taal eigen maken”, want de afrikanen die in Marokko leven, spreken Arabisch en Frans.

  ”’Marokko kan het ook niet helpen dat haar economie big booming aan het worden is, want ook al halen deze afrikanen de oversteek naar spanje niet, Marokko is en blijft nog altijd de 2e economische macht van afrika na zuid-afrika en dat weten deze jongens maar al te goed.”’

  het klopt inderdaad dat de economie jaarlijks met 6 a 8 % stijgt de laatste 2 jaar. Maar Het is zeker geen tweede economie van Afrika. 1= Zuid-Afrika
  2= Egypte
  3 = Algerije
  4= Marokko

  Hoop je hiermee te hebben geholpen.

 3. nee la parisien, ga maar googlen of bij wikipedia kijken het staat er echt, en vraag maar na als je in marokko bent, marokko is echt 2e macht , is ook logisch want volgens de fifa waren marokko en zuid afrika de enigste landen in heel afrika die een toernooi met omvang als het wk konden organiseren, en die de infrastructuur hadden, dus ik weet waar ik over praat.

 4. @ Soufian,

  Vriend je moet wikipedia nooit 100% vertrouwen. Dit is algemeen bekend. Maar ik heb hier alvast 4 links van de landen: Algerij, Nigeria, Egypte en Marokko erbij gezet zodat je het zelf kan zien.

  http://www.evd.nl/info/publicaties/printing_overzichten/lob_bas.asp?Landen=nia&rubrieken=(alleen bas) en (bor,bev,gkl,fcs,rio)&sorteercode=niet leeg&iaantal=50&sortering=sorteercode

  http://www.evd.nl/info/publicaties/printing_overzichten/lob_bas.asp?Landen=alg&rubrieken=(alleen bas) en (bor,bev,gkl,fcs,rio)&sorteercode=niet leeg&iaantal=50&sortering=sorteercode

  http://www.evd.nl/info/publicaties/printing_overzichten/lob_bas.asp?Landen=egy&rubrieken=(alleen bas) en (bor,bev,gkl,fcs,rio)&sorteercode=niet leeg&iaantal=50&sortering=sorteercode

  http://www.evd.nl/info/publicaties/printing_overzichten/lob_bas.asp?Landen=mak&rubrieken=(alleen bas) en (bor,bev,gkl,fcs,rio)&sorteercode=niet leeg&iaantal=50&sortering=sorteercode

  Ik wil niet zeggen dat de EVD 100% goed is, maar wel vel geloofwaardiger. Volgens de fifa was Marokko ook in staat om het beter te kunnen organiseren dan de andere landen, dat is waar ja. Maar dat wil niet zeggen dat ze hiermee automatisch een grotere economie hebben.

  Groeten,

 5. nouw ik kom ze vaak in tanger tegen eerlijk gezegd ik vind ze goede mensen er zijn ook moslims bij dus wij moeten elkaar helpen en steunen. dieven en bedelaars zetten overal.

 6. Er is in marokko geen RASSISTEN OF GEDISCRIMINERDEN mensen en al dus marokko is een land die met een grote gast vrijheid open voor heel wereld en bericht wat hier boven staat is allemaal een dike onzin, Geloof je er slecht in! Ga dan naar marokko en beproef die sfier en gast vrijheid rondom die arme en rijke wijken,

 7. @Besteprinc. Overal ter wereld word gediscrimineerd. Dus ook in Marokko. De ultieme heilstaat bestaat niet. Want anders zouden niet zoveel Marokkanen hun land ontvluchten in gammele bootjes richting Spanje/Europa. Armoede is ook een vorm van discriminatie waardoor mensen hun land ontvluchten.

 8. die zijn zuid afikanen meestal die door sahara stromen naar het norden van marokko !!
  en dat zegt niet dat ze gediscimineerd maar die domen te veel die willen het allemaal wat madona en maykel jakson na doet willen zij ook dat bereiken ze denken dat europa vol met goud op staart !!!
  maar helaas !!! die beproven het pas als zij de zee grens voorbij is gegaan en jah ! die komen met miljoenen geld hier heen en na eeb tijdje gaan ze met slecht gezondheid en leeg zaken terug naar hun herkomst,

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.