Fiscus wijst Halal-hypotheek af

GeldDe Belastingdienst heeft de constructie van de halal-hypotheek van de hand gewezen. Dat schrijft Trouw woensdag. Bilaa-Riba Islamic Finance uit Leiden heeft de hypotheek door de fiscus laten toetsen. Die heeft naar nu blijkt al begin dit jaar een streep door de constructie gehaald meldt Novum nieuws.

De hypotheek zou het voor moslims mogelijk maken een hypotheek te krijgen waarover geen rente hoeft te worden betaald. Volgens de islam is rente een onaanvaardbare vorm van vermogensvermeerdering.

De toenmalige minister van Financiën Gerrit Zalm (VVD) heeft in september al laten weten niets te zien in een wetswijziging die de hypotheek mogelijk zou maken. Initiatieven moesten volgens Zalm passen binnen de bestaande belastingwetgeving. De fiscus doet volgens Trouw geheimzinnig over de gronden waarop de regeling is afgekeurd. Een belangrijk twistpunt bij de halal-hypotheek is steeds geweest de vraag of er renteaftrek mogelijk moet zijn op een rentevrije hypotheeklening.

Bij de halal-hypotheek koopt de financiële dienstverlener in opdracht van een cliënt een woning, houdt die een aantal dagen vast en verkoopt het huis vervolgens met winst aan de opdrachtgever. Dat meerbedrag is het equivalent van de rente die bij een gewone hypotheek wordt betaald.

Bilaa-Riba, wat in het Arabisch ‘zonder rente’ betekent, werkt aan een aangepast voorstel dat wel de toets van de fiscus kan doorstaan.

12 REACTIES

 1. Terecht dat de Belastingdienst de halal-hypotheek afwijst,Dat men dit in
  islamitische landen doet is hun goed recht,maar dit is Nederland en wij moeten niet
  alle gewoonten van misschien wel 160 nationaliteiten hier honoreren.
  Rente in rekening brengen of ontvangen is haram volgens de interpretie van de KORAN
  door sommigen,echter dan ook niet profiteren van de renteaftrek ook niet onder een
  andere naam , dat is hypocriet.Overigens is het de vraag of beleggen op andere wijze
  ook mogelijk niet in overeenstemming is met de KORAN, denk maar aan de recente
  ophef over de beleggingen van banken en pnsioenfondsen is bedrijven ,die oa wapens
  produceren.

 2. Hoeveel moslims in Nederland hebben wel een normale hypotheek? Want ik kan me niet voorstellen dat iedere moslim zo principieel tegen rente betalen is, en daarom maar in een huurhuis gaat wonen. De halalhypotheek bestaat volgens mij ook nog niet zo lang. Als je het mij vraagt is zo’n hypotheek ook lood om oud ijzer; de koper betaalt als nog een vergoeding voor het feit dat hij mag af betalen. En die “vergoeding” is waarschijnlijk hoger dan de rente die je bij een normale hypotheek kwijt bent.

 3. Beste Jos

  Inderdaad het is Haram om rente te vragen, want dat geld heb je niet voor gezweet, je hebt alleen maar je broeder of zuster opgezadeld met extra lasten.
  Vroeger heeft de profeet gezegd: als je extra geld hebt leen het dan aan je broeder en laat getuigen aanwezig zijn, en vraag niet meer dan dat je hem uitgeleend hebt.

  Jij en ik weten dat Europa functioneert op rente, was dit niet het geval dan was Nederland arm!
  Jij en ik weten ook dat de halal hypotheek nooit zal functioneren zoals de islam wil, want hoe je het went of keert de verkopen zal je opzadelen met extra lasten.
  En het kan zelfs zo zijn dat je duurder uit bent dan normaal.

  Ik zelf als Marokkaan vind dat moslims zich niet moeten aanstellen over de rente, we leven in een graaitijd, doe je niet mee dan ben je een dief van je eigen portemonnee.
  De Hollander laat mij rente betalen, moet ik me dan gedragen zoals Jezus, mij andere wang toekeren?

 4. Je kunt het een halal hypotheek noemen, maar het is en blijft een haram hypotheek!

  Ze hebben het beestje gewoon een andere naam gegeven! Ipv rente noemen we het kosten…taratata en nu is het halal!

  sorry hoor, daar klopt helemaal niets van…volgens de sharia moet een huis precies dat kosten wat het waard is! en een verkoper mag winst maken, maar niet meer dan 50%!

 5. Hypotheek advies is informatie over rente. De europese landen zijn rijk geworden van de rente. Ik sluit me aan bij abdel. Alleen zo’n structuur is niet meer te veranderen. Het is zo, en zo leven wij als materialist jammer genoeg.

 6. Wilders heeft inderdaad een hele poos terug een motie ingediend tegen een voorstel voor de invoer van een halal hypotheek in Nederland. Volgens hem zou dan de Sharia langzaam ongemerkt onze samenleving insluipen waar hij op tegen is..

 7. Ieder weldenkend mens is tegen sharia. Een achterlijke middeleeuwse wetgeving op velerlij gebied. Zie Iran.Onderdrukkend voor niet moslims en voor vrouwen. Derhalve een discriminerende wet die buiten Nederland gehouden moet worden en liefst wereldwijd bestreden en verboden moet worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.