Marokkaanse Fries vecht voor begraafplaats

islamitische begraafplaatsIedereen, inclusief ambtenaren en beleidsmakers, vindt het een prima idee om moslims een eigen begraafplaats in de regio Eindhoven te geven. Maar niemand zet zich er echt voor in. Ibrahim Wijbenga, Fries met een Marokkaanse moeder, wordt er weleens moedeloos van. Ik praat met iedereen en ik leer zodoende heel veel mensen kennen hier, maar de begraafplaats komt geen stap dichterbij”, zegt de 29-jarige voorzitter van de stichting Islamitisch Begrafeniswezen in het Eindhovens Dagblad.

Een onderzoek van enkele jaren geleden door het bureau Genius Loci uit Boxtel wees uit dat er behoefte is aan een begraafplaats in Brabant van drie tot vier hectare. Wijbenga vindt dat erg veel. “Wij hebben dat naar beneden bijgesteld. We willen gewoon ruimte hebben. We kunnen de grond zelf aankopen of alleen beheren. Als er maar eens een paar gemeenten echt wilden meewerken.”

Wijbenga noemt islamitisch begraven het ‘sluitstuk van de integratie’ en vindt het een schande dat Eindhoven zich als vijfde stad van het land zo weinig aan het onderwerp gelegen laat liggen. “Almere, de enige stad die een islamitische begraafplaats heeft laten aanleggen, heeft daarmee veel meer lef getoond.”

3 REACTIES

 1. Tja, lastige situatie. Gemeentes willen namelijk geen grond verkopen. Ze willen het alleen voor een bepaalde periode in gebruik geven zodat het na een periode van bijvoorbeeld 10 jaar weer leeggehaald kan worden voor andere graven.

 2. Maktab,
  Graven koop je voor 10 of 30 jaar,
  Bij 10 jaar spreekt men van een algemeen graf en dat wordt na 10/15 jaar geruimd.
  De nabestaanden hebben wel het recht van herbegrafenis na deze periode.
  Bij een graf van dertig jaar vindt de ruiming plaats na 30 jaar tenzij de nabestaanden aangeven om het graf in ere te houden en kan men opnieuw het graf voor 30 jaar afkopen.
  Op deze wijze zijn er zelfs graven uit 1800 die nog steeds in stand worden gehouden door de nabestaanden.
  In een aantal gemeente in Nederland zijn al op begraafplaatsen al aparte gedeelte’s ingericht speciaal voor een Islamistische begrafenis

 3. Sorry Broeder!!!! ik wil toch in marokko begraven worden insha allah als god het wil waar je graf eeuwig in ere wordt gehouden en nooit meer wordt aangeraakt ws wrb

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.