‘Islamitisch’ bankieren wellicht mogelijk

GeldMinister Bos (Financiën) wil de deur openzetten voor het zogenoemde ‘shariabankieren’ in Nederland. De PvdA-bewindsman laat momenteel onderzoeken welke obstakels moeten worden weggenomen om bankieren volgens de streng islamitische wetgeving mogelijk te maken, schrijft De Telegraaf.

Volgens de minister is er onder moslims een groeiende vraag naar deze vorm van bankieren. Opvallend daarbij is dat Bos stelt dat “het verbieden van islamitisch bankieren vanuit het oogpunt van terrorismebestrijding een averechts effect zal hebben”, zo schrijft hij in antwoord op Kamervragen van de PVV. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën verduidelijkt dat nu in de moslimgemeenschap grote geldstromen via informele kanalen lopen. Dit ondergronds bankieren onttrekt zich aan welk toezicht dan ook, aldus de zegsman.

De Rabobank heeft al eerder aangegeven interesse te hebben in deze markt. Volgens de bank zijn circa 200.000 van de 1 miljoen moslims in Nederland geïnteresseerd in shariabankieren, dat onder meer een ‘halal hypotheek’ kan omvatten.

7 REACTIES

 1. Ik vind dit een heel goed idee, ik doe een oproep aan minister Bos om dit proces te versnellen. Mocht de pvda dit voor elkaar krijgen zal mijn stem voortaan naar de pvda gaan.

 2. Wat een flauwekul zeg.

  Je woont hier in Nederland en je hebt je dan ook maar aan Nederlandse regels te houden: wil je een eigen huis, dan heb je een hypotheek nodig en dan betaal je dus rente. Simpel, punt uit. Wij doen het al sinds de Gouden Eeuw en daarvoor, en heej: heeft het ons windeieren gelegd, al die opgebouwde financiele expertise? Dacht het niet, Nederland staat al sinds 1650 bij de top van rijkste landen.
  Iets wat ik de meeste moslimlanden niet zie doen, met of zonder halalhypotheek. Ter vergelijking: Hoewel een land als Iran wel 15 keer zo groot is en barst van de olie, hebben ze een economie die kleiner is dan die van toeristentrekker Spanje. Toeval? Vind ik niet.

  Conclusie: moslims die een huis willen kopen zetten zich maar over hun eigen barriere heen en betalen lekker rente , in plaats van dat de politiek dit op gaat zitten lossen. Die hebben wel andere zaken om zich mee bezig te houden, zoals het eruit trappen van Ella Vogelaar en het oppakken van vervelende gastjes uit Amsterdam en Rotterdam (Need I say more?).

  Gegroet

 3. Anouar,
  Een mooie maakt nog geen lente.
  Wees zuinig met je stem want wie vandaag met je lacht kan morgen je vijand zijn.
  Het is goed dat het er komt,want de maatschappij is nu eenaal aan deze zaken onderhevig.
  En nu is het wachten op het commentaar van alle tegenstanders van deze regeling,die als hij is ingevoerd en voordeliger blijkt te zijn waarschijnlijk de meeste tegenstanders als klant zal krijgen.

 4. Justin hou je mond nou maar want dubai en jemen en saudi arabie en emiraten zijn 10x rijker dan nederland! Conclusie als je niks van arabise landen weet moet je niks zeggen. Misschien zit hier en daar wat armoede in noord afrikie maar dat is geen probleem.

 5. Die hebben wel andere zaken om zich mee bezig te houden, zoals het eruit trappen van Ella Vogelaar en het oppakken van vervelende gastjes uit Amsterdam en Rotterdam (Need I say more?).

  conculisie ben het mee eens

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.