Meer strafbare uitspraken op internet

pcStrafbare uitspraken op internet nemen een grote vlucht. Het aantal als strafbaar beoordeelde uitlatingen op internet is vorig jaar verdubbeld naar 984. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI). De belangrijkste oorzaak van de verdubbeling is een klein aantal interactieve websites en webfora waarop veel strafbare uitingen werden aangetroffen. De meeste meldingen gingen over antisemitisme en moslimhaat.

Ook het aantal discriminerende uitingen over autochtone Nederlanders en homo’s is fors toegenomen. Het meldpunt ontving vorig jaar 1135 meldingen over 1728 uitingen. Het aantal meldingen is lager dan in 2005, maar het aantal gemelde uitingen is fors hoger. Klagers melden per keer meer storende uitingen.

Het meldpunt ontving vorig jaar 473 meldingen van moslimhaat of islamofobie en 463 meldingen van antisemitisme. Van discriminatie van Marokkanen werd 202 keer melding gedaan. In al deze gevallen is sprake van een toename. Het MDI ziet 2006 als het jaar van toenemende hysterie jegens moslims in de Nederlandse samenleving. ‘Zowel op bestuurlijk niveau als in de rest van de maatschappij nam het wantrouwen tegenover moslims toe, wat zich uitte in beledigend en denigrerend taalgebruik, het afschilderen van moslims als terroristen en veiligheidsrisico, en als een groep die een ‘achterlijke’ religie aanhangt.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.