Achterlijke reacties na vraag over halal eten

HalalNa een vraag van D66-raadslid Gerda Oskam, of de gemeente Utrecht halal en koosjer voedsel wil serveren, kreeg ze seksistische, racistische en anti-semitische mail uit heel het land. ,,Of ik met een Turk getrouwd ben? Of ik van achteren genomen wil worden door een Marokkaan? Dat ’ze’ terug moeten naar hun eigen land.’’

Al heeft ze er wakker van gelegen, stappen onderneemt ze niet zegt ze in het Algemeen Dagblad. ,,We kennen in Nederland tenslotte vrijheid van meningsuiting. Blijkbaar is er een kleine groep mensen die zo denkt. Gelukkig kom ik die bij mijn werk in Utrecht, ook in de probleemwijken, niet tegen.’’

De D66’ster drong samen met collega PvdA-raadslid Ahmed Essousi erop aan dat de gemeente als werkgever ervoor zorgt, dat de kantine halal en koosjer eten – dus volgens de islamitische en joodse spijswetten – serveert. ,,Het is niet mijn allerbelangrijkste onderwerp, meer een zomervraagje’’ zegt ze in de krant. Maar het item roept meer respons op dan welke andere raadsvraag dan ook.

9 REACTIES

 1. In de opleidingen die ik verzorgde voor de jongeren in het beroepsonderwijs hielden we 25 jaar geleden al rekening met de jongens die halal eten volgens hun richtlijnen wilde gebruiken.
  In geen enkele opleiding heeft dit ooit problemen gegeven.
  Maar de suprieure blanke denker wil nog steeds niet geloven dat de samenleving is verandert,en dat het getuigt van respect dat je met een aantal zaken simpel rekening kan houden met andere geloven en overtuigingen.
  Het heeft geen moer te maken met aanpassen maar gewoon met respect voor elkaar en hoe je met elkaar omgaat.

 2. Kijk trouwens maar na de ophef die er is ontstaan over de Hema,gewoon belachelijk.
  Nog steeds zijn er groepen mensen die denken dat de Hema is of wordt overgenomen en halal eten gaat verkopen.
  Als je de reacties in de Telegraaf en het AD leest dan pas kan je zien hoe ziek sommige zijn in dit land.

 3. en misschien ook een beetje met het financiele plaatje natuurlijk.
  Net zoals dat voor sommige zoutloos en voor sommige vegatarish gekookt moet worden. dat geeft extra belasting op het voedsel produktieproces.

  Net zoals dat voor voedselbereiding volgens sommige culturen een extra keuken beschikbaar moet zijn.

 4. Burgemeester.
  Bij de overheid word bij het verstrekken en verkopen van voedsel al zoveelmogelijk rekening gehouden met de diverse soorten voedsel die de mensen willen, kunnen en mogen eten.
  Het rekening houden met de gebruiker is geen financiele zaak maar een zaak van overleg en inzet.
  De evt meerkosten worden nl altijd doorberekend aan de gebruiker. Dus dat is geen punt.
  Waar het wel omgaat is de bekrompen gedachten van sommige mensen dat als er halal voedsel word verkocht men gelijk denkt dat het gehele concern op de islamitische tour is gegaan.
  Veel mensen weten niet eens wat het halal eten precies inhoud,echter als vel op vakantie zijn in de landen waarhet gewoon is eten vele halal zonder het te weten en komen terug en vertellen dan over het lekkere eten wat ze kregen in bv Marokko of Turkeye.
  Het heeft dus meer te maken met kortzichtigheid en onverdraagzaamheid dan met geld

 5. […] Het stadbestuur is het daarmee eens. De gemeente liet weten eveneens meer aandacht te willen besteden aan vegetarisch en biologisch voedsel. Gesprekken met de cateraar zijn inmiddels begonnen. Overigens werd het voorstel van Oskam niet door iedereen gewaardeerd. Het raadslid werd de afgelopen maanden bestookt met racistische en seksistische mail. […]

 6. we heben het hier alleen maar over wat de mens wil.
  niemand die op de gedachte komt dat er ook mensen zijn die tegen halalvlees zijn omdat het een barbaarse slachtmethode is???
  Dierenlevens tellen in de islamitische wereld niet mee. Gelukkig wordt de groep mensen in de westerse wereld, die wel om een dierenleven geven, steeds groter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.