Islamitische geneeskunst op komst?

IslamDe Nederlandse ondernemer Paul Sturkenboom probeert het eerste islamitische ziekenhuis in Nederland van de grond te tillen. In zo’n ziekenhuis zou ook ruimte moeten zijn voor islamitische geneesmiddelen. Het introduceren van islamitische geneeskunst komt volgens De Telegraaf niet uit de lucht vallen. Steeds meer moslimartsen in het Westen bepleiten een herstel van de religieus geinspireerde oude geneesmethoden.

De koran zegt weinig over de medische wetenschap, maar wel het nodige over voedingspatronen die lichaam en geest gezond moeten houden. In de overleveringen van de profeet Mohammed, de hadith, staan wel veel verwijzingen naar de menselijke gezondheid. Die uitspraken zijn gebundeld in de ‘profetische geneeskunst’, die bij veel gelovigen populair zijn.

Van meet af aan benadrukten de islamitische artsen de noodzaak van hygiëne en preventieve geneeswijzen, die vooral het gebruik van natuurlijke stoffen, planten en kruiden inhoudt. Arabische homeopathie feitelijk. De islamitische wijsheid is dat er voor ‘elke kwaal een genezing is’. Geleerden hebben dikke boeken vol geschreven over het gebruik van natuurlijke medicijnen. Ze zweren bijvoorbeeld bij honing. Voor hen is dat een probaat middel voor bijvoorbeeld maagklachten, keelklachten, slapeloosheid, wonden, incontinentie, acne, hartklachten en hooikoorts. Olijfolie, olijven en bladeren van deze ‘heilige boom’ genezen volgens de islam zeventig ziekten, waaronder melaatsheid, huidziekten, nier- en galblaasstenen, volgens sommigen zelfs epilepsie. Dadels reguleren het bloed en de hartslag en azijn versnelt het genezingsproces van open wonden.

Lezerstip voor op de zondag:
Bekijk de reacties van ‘Hollanders’ onder het artikel op de Telegraaf: klik hier of zie een voorbeeld hieronder:
Beb wil ook meepraten

4 REACTIES

 1. Hollanders? Hol-bewoners zul je bedoelen. Ik heb na het lezen van jullie bericht de volgende reactie op de site van de Telegraaf geplaatst:

  “Helaas weer weinig inhoudelijke reacties op het onderwerp ‘Islamitische geneeskunst’. In plaats daarvan geblaat over de ‘achterlijke Islam’, allochtonen en moslims. Geeft weer aan hoe achterlijk de mensen die reageren op de site van De Telegraaf zelf zijn. Maar dat was te verwachten”

  Antwoord:
  Moderator to andriol
  date Jul 29, 2007
  subject Uw reactie wordt niet geplaatst op telegraaf.nl, mailed-by telegraaf.nl

  Beste lezer,

  U heeft gereageerd op een artikel op telegraaf.nl. Onze moderatingteam heeft uw reactie beoordeeld en geoordeeld dat uw reactie niet voldoet aan onze huisregels. Uw reactie is niet vrijgegeven voor publicatie op telegraaf.nl. Klik hier om naar het artikel te gaan waarop u heeft gereageerd en probeer het eventueel nogmaals.

  Met vriendelijke groeten,

  Het moderatingteam van telegraaf.nl

  PS. Dit is een automatisch gegenereerd bericht.

 2. Gisteren dacht ik nog wat een rare titel voor zo’n bericht. En wat hebben ergens over de 95% van de reakties met de inhoud te maken? Maar ik zag vanmorgen opeens wat de bedoeling is van de Telegraaf. Ze suggereren met behulp van titels een bepaalde causaliteit tussen ongerelateerde berichten, een suggestie die hun “bloed & bodem” lezers absorberen als sponzen.

  Simpelweg door woorden als “volgende stap” te gebruiken in de titel van dit bericht, dat gerelateerd wordt aan de overdreven alarmistisch gebracht gebleken bericht van Medisch Contact, niet voorzien van een weerwoord uiteraard, maar wel van een tekst dat het lezersvolk van Tokkievod Inc. uitlegt dat islamitische vrouwelijke artsen niet bestaan (*) suggereert men niet alleen dat dit alles met elkaar te maken heeft, maar dat er een of ander masterplan achterzit; oftewel een samenzweringstheorie. (Dat is journalistiek a la Julius Streicher, oftewel de Telegraaf grijpt terug op haar roemrijke verleden.)

  De lezers pikken het feilloos op. Als je de lezersreakties serieus zou nemen zou het gaan om een samenzwering tussen Paul Sturkenboom, alle islamitische landen, Ellen Vogelaar en nog een paar anderen van het CDA, een stuk of wat theologen van gereformeerde gezindte en natuurlijk iedereen die links stemt, kortom iedereen die geen “echte Nederlander” is.

  (*) Dit dient om te onderstrepen voor hun lezersvolk hoe onredelijk (bij implicatie àlle) moslims in Nederland wel niet zijn. Dit terwijl het probleem waar het aan refereert in Nederland zelf feitelijk op een miniscuul haartje na niet eens bestaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.