Moslims, Mode en Muziek

mImagine IC en Kosmopolis Rotterdam presenteren in samenwerking met de European Cultural Foundation: Multiple M – Moslims, Mode en Muziek. Op vrijdag 28 september opent bij Imagine IC de nieuwe tentoonstelling Multiple M. Op initiatief van Stichting Mijn wereld is overal, geïnspireerd door research van ISIM en in samenwerking met Kosmopolis Rotterdam toont deze multimediale expositie het zelfbeeld en imago van stadse moslimjongeren.

In het huidige maatschappelijke debat is religie dé onderscheidende factor geworden tussen verschillende bevolkingsgroepen Jongeren met een islamitische achtergrond worden allemaal op één hoop gegooid onder de noemer ‘moslim’. Niet alleen brengt deze opgelegde moslimidentiteit een scherpe scheiding aan tussen moslims en niet-moslims, het sluit bovendien allerlei andere identiteiten uit. Multiple M doorbreekt de stereotiepe beeldvorming door in te zoomen op de lifestyles van jongeren met een islamitische achtergrond, op muziek en mode.

Mijn wereld is overal (mijnwereldinamsterdam.nl)
Meer dan 200 leerlingen van het Nova- college en het Hervormd Lyceum West in Amsterdam werkten in het schooljaar ‘06-‘07 onder begeleiding van professionele fotografen aan een fotoserie over hun leefomgeving, levensstijl en achtergrond.
De fotoworkshop wordt vervolgd met studenten van de Islamitische Universiteit Rotterdam. Hun foto’s worden in 2008 aan de tentoonstelling toegevoegd.
ISIM (isim.nl)
Voor Multiple M heeft Imagine IC vrijelijk mogen putten uit nog grotendeels ongepubliceerd materiaal van het International Institute for the Study of Islam in the Modern World (ISIM). Research van onder andere Miram Gazzah en Annelies Moors – over webwinkels, fashiondesign en maroc hop – bieden het inzicht in de beleving van mode en muziek onder moslimjongeren.
Chaindiary (chaindiary.com)
Videoartist Antonio Guzman ontwikkelde het concept voor de chaindiary, een online platform waarop jonge moslims met elkaar in dialoog gaan met één minuten films ( zie www.oneminutesjr.org). De chaindiary is een kettingreactie. Het begint met drie Amsterdamse jongeren, waarna drie jonge moslims uit eerst Tilburg en vervolgens Rotterdam op hun producties reageren. Uiteindelijk stelt de chaindiary zich open voor een worldwide publiek
Na januari 2008 reist Multiple M door naar verschillende mbo-opleidingen in Rotterdam

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.