Lezing over islam & popmuziek

Dr. Ted SwedenburgDe gerenommeerde Amerikaanse wetenschapper en criticus van islamitische en Arabische popmuziek Dr. Ted Swedenburg spreekt voor het eerst in Nederland op 14 september om 20.00 uur in de SKVR BeeldFabriek, Las Palmas, Wilhelminakade 320 te Rotterdam. Swedenburg komt naar Nederland op uitnodiging van ISIM (het internationale instituut voor de studie van islam in de moderne wereld) en Kosmopolis Rotterdam. De titel van zijn lezing is Jihad rap? ‘Islamitische’ popmuziek in Europa post 11 september. Swedenburg zal de muziek van twee bands, Fun-Da-Mental (Verenigd Koninkrijk) en Médine (Frankrijk), plaatsen in hun actuele culturele en maatschappelijke context.

Zowel in Engeland als in Frankrijk nemen – hoewel op verschillende manieren – islamofobie en racisme toe. Over moslimjongeren wordt vooral gedacht in termen van veiligheid en morele paniek. Tegelijkertijd zijn producten en (muziek)stijlen uit Azië populair in Engeland. In Frankrijk geldt deze populariteit het Midden-Oosten: woedende raps uit de banlieus beheersen er de ether. Fun-Da-Mental en Médine leveren commentaar op de militaire interventies in het Midden-Oosten; zij bekritiseren het Europese discours van secularisme en tolerantie; hekelen repressieve maatregelen in het kader van terreurbestrijding. Ze tonen zich solidair met de wereldwijde moslimgemeenschap en met zelfbewuste bewegingen in de Derde Wereld.

Dr. Ted Swedenburg is cultureel antropoloog en verbonden aan de University of Arkansas in de Verenigde Staten. Hij werkt op het moment aan een publicatie getiteld ‘Sounds from the Interzone’. Het boek gaat over vormen van ‘grensmuziek’ in het Midden Oosten en Midden-Oosters geïnspireerde muziek in het Westen. Swedenburg schreef eerder over Frans-Algerijnse rai-muziek, ‘islamitische’ Afrikaans-Amerikaanse rap en Mizrahi dansmuziek in Israel. Recent veldwerk richtte zich op de populaire muziek van de Nubiërs in Egypte. Swedenburg verzorgt een wekelijks radioprogramma voor Interzone Radio. Hij is redactielid van het Middle East Report en verbonden aan het King Fahd Center for Middle East & Islamic Studies.

Swedenburgs lezing maakt deel uit van de voorbereiding van het project Jongerenlifestyles (werktitel) dat door Kosmopolis Rotterdam is gepland voor 2009. Het programma draagt tevens bij aan een nieuw ISIM –onderzoeksplan over islam, mode en muziek. De lezing wordt mede mogelijk gemaakt door NWO, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Ze is Engelstalig; toegang is gratis maar aanmelding wenselijk, voor 14 september via reserveringen@kosmopolisrotterdam.nl.

ISIM verricht en bevordert vernieuwend onderzoek naar maatschappelijke, politieke, culturele en intellectuele trends en bewegingen in hedendaagse islamitische gemeenschappen. Onderzoek en een wereldwijd netwerk van denkers en ‘doeners’ vormen het maatschappelijk kapitaal van het ISIM: ISIM maakt inzichten uit onderzoek actief beschikbaar voor beleid en debat in Nederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.