Eid-al-Fitr (Suikerfeest)

Vrijdag eindigt de ramadan met de start van het meerdaagse Eid-al-Fitr (Suikerfeest). Dat heeft een commissie van theologen donderdagavond bekendgemaakt. De datum ligt op voorhand nooit precies vast, omdat voor de berekening van de vasten rekening wordt gehouden met de stand van de maan.

Het Suikerfeest of ‘Eid-al-Fitr’ duurt enkele dagen en sluit een maand van vasten en onthouding af. Moslims zoeken speciaal in deze maand door middel van fysieke, morele en geestelijke discipline nabijheid tot de Schepper. Bij de meeste mensen is Eid-al-Fitr bekend als het “Suikerfeest”, omdat er op deze dag zoetigheden worden genuttigd; wat eigenlijk een verkeerde benaming is. Het Kerstfeest wordt ook geen “Kalkoenfeest” genoemd.

Eid is een Arabisch woord dat ”een dag die vaak terugkomt” betekent. Het woord is afgeleid van aud, dat wil zeggen “terugkeren”. Fitr betekent “beginnen” en hiervan is ook het woord “fitrah ” afgeleid, dat wil zeggen “natuur”. Iftar betekent het verbreken van het vasten. Hieraan schijnt nu de naam Eid-al-Fitr te zijn ontleend.

3 REACTIES

 1. Salam,

  Hou nu aub eens op om Eid Al-fitr “suikerfeest” te noemen.
  Het is helemaal geen “suiker”-feest en we mogen ons dit niet laten opdringen door mensen die geen snars van de Islam kennen of begrijpen en willen kennen en begrijpen.

  Moslims laten toe dat anderen hun cultuur definieren omdat ze zelf te onwetend zijn !!
  Doe er wat aan en leer je religie en cultuur !!!

  Eid Moebarak Asi’ed

  PS: dit klinkt toch veel geciviliseerder dan “een gelukkig suikerfeest” !

  Was-salam,
  M

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.