PJD 2e grootste partij in Marokko

verkiezingen 2007De gematigde islamisten van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD) zijn bij de parlementsverkiezingen in Marokko van zaterdag de 2e grootste partij geworden. Dat blijkt uit de eerste, voorlopige resultaten die zaterdagavond bekendgemaakt zijn. De PJD was tot dusver de derdegrootste partij van Marokko en hoopte bij deze stembusgang de grootste te worden.

De PJD zou 47 zetels krijgen in het parlement, dat in totaal 325 zetels telt, zo meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. In 2002 haalden de islamisten 42 zetels binnen. De nationalistische partij Istiqlal zou met 52 zetels de grote winnaar van de verkiezingen zijn. In 2002 haalde de partij nog 48 zetels binnen.

De socialistische USFP lijkt de stembusslag te verliezen. De partij had 50 zetels en ziet dat aantal dalen tot 36. De vorige regering werd geleid door USFP en Istiqlal. De officiële resultaten van de parlementsverkiezingen worden zondag verwacht.

2 REACTIES

  1. PJD de 2e grootste partij en de Istiqlal de 1e partij en combinatie van deze twee moet het een islamitische democratische Marokko worden. Dat klinkt goed en nu moeten ze Marokko een goede schoonmaakbeurt geven. Corruptie, armoede etc aanpakken en democratie invoeren maar dan volgens de islamitsche richtlijnen. De islam is ook democratie want in de islam hebben de armen evenveel rechten als de rijken en de vrouwen evenveel rechten als de mannen. Natuurlijk wil ik geen staat hebben zoals Iran of Saoudi-Arabie want daar mogen de vrouwen helaas geen autorijden en hebben andere minderheden of andersgelovigen geen rechten. in Marokko leven ook Marokkaanse joden en christenen (Fransen en Spanjaarden) dus ik vind dat zij ook evenveel rechten moet krijgen als de moslims in de meerderheid. Iedereen heeft de vrijheid om zijn geloof te mogen belijden en ik hoop op een mooie vreedzame Marokko.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.