JWO Maghreb Jazz

Rainbow Music sluit 2007 af met een concert van JWO Maghreb Jazz die een aanstekelijke, swingende crossover tussen Noordafrikaanse en Westerse muziek spelen, met veel ritmiek en gitaar klanken. Deze muziek bevat Rai, Chaaby, Gnawa, Jazz en Pop elementen. Zaterdag 22 december staat deze groep om 22.00 uur in Jazzpodium DJS te Dordrecht.

Jan Wouter Oostenrijk(JWO) is de virtuoze gitarist die de afgelopen jaren een vernieuwende stijl heeft ontwikkeld die je zou kunnen omschrijven als Maghreb Jazz of JazzMarock. Hij is een van de grondleggers van de Raï-muziek in Nederland en met zijn werk bruggenbouwer tussen Arabisch/Afrikaans en Westerse muziek. Maghreb is afgeleidt van het woord Gharb, dat ‘Westen’ betekent, gezien vanuit de Arabische wereld. Daarmee worden voornamelijk landen als Marokko, Algerije en Tunesië bedoeld.

Jan Wouter Oostenrijk voltooide zijn conservatoriumstudie jazzgitaar in Hilversum bij Wim Overgaauw in 1995. Daarnaast haalde hij een aantekening voor klassiek gitaar, volgde flamencolessen bij Johan Frauenfelder en verdiepte zich in de Arabische melodie bij Jamil al Asadi. Zijn improvisaties bewegen zich tussen bebop jazz-lijnen, blues en Arabische melodie zoals je dat in Oosters maqam spel van luitisten tegenkomt. Het repertoire bestaat uit eigen werk en enkele klassiekers uit de jazz en Arabische traditie, deels te horen op de in 2007 verschenen CD Maghreb Jazz Guitar.

De band JWO Maghreb Jazz heeft succesvolle tournees afgelegd in Marokko met concerten op grote festivals in o.a. Rabat, Casablanca en Marrakech en is regelmatig te horen op festivals, pop- en jazzpodia in Europa. Verder is Jan Wouter Oostenrijk regelmatig te horen als soloartiest, gastmuzikant en gastdocent in binnen- en buitenland, zo deed hij concerten met o.a. Kasba, Majid Bekkas, Eric Vaarzon Morel, Carlo de Wijs, muzikanten van New Cool Collective en verzorgde hij workshops en solo optredens op scholen en conservatoria in Nederland, Marokko en Sudan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.