Moslima’s moeten arts accepteren

Henk KampVrouwelijk moslims moeten niet de keuze hebben een mannelijke arts te weigeren. Dat stelt VVD-Kamerlid Henk Kamp maandagavond in actualiteitenprogramma Nova. Hij gaat daarmee in tegen een nieuwe richtlijn van artsenorganisatie KNMG.

Kamp vreest dat de gezondheidszorg in de problemen komt als patiënten artsen per definitie kunnen weigeren. Volgens Kamp is het niet haalbaar altijd vrouwen beschikbaar te hebben op medische afdelingen. Moslima’s die per se niet door mannen behandeld willen worden moeten ‘maar terug naar hun eigen land’, zei Kamp. Volgens de VVD’er gaat het om een kleine groep die zich niet wenst aan te passen aan de Nederlandse samenleving. Hun eisen zouden de samenleving in de problemen brengen. “Wij moeten dat niet accepteren.”

De richtlijn van de KNMG is opgesteld naar aanleiding van een incident in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Daar werd deze zomer een zwangere vrouw binnengebracht die op het punt van bevallen stond. Haar echtgenoot weigerde de hulp van een mannelijke arts die op dat moment dienst had. De vrouw is toen per ambulance naar een ziekenhuis in Utrecht vervoerd.

De Nederlands-Marokkaanse kinderarts Nordin Dirham is ook tegen de nieuwe richtlijn. Volgens Dirham, werkzaam in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam is het ‘volkomen onzin’ dat een vrouw volgens de islam niet door een man behandeld mag worden.

11 REACTIES

 1. Meneer Kamp denkt even iets te moeten roepen om maar rechts genoeg te klinken voor de kiezers. Anders krijgt Wilders al zijn stemmen, en dat wil hij niet.

 2. maktab
  wat praat je onzin
  oke als het niet nootzakelijk zou zijn dan oke
  maar in meeste gevallen als men naar het ziekenhuis gaat is het nootzakelijk
  en in een geval zoals in amersfoort is het zeker nootzakelijk
  er zijn te mensen die te zijn
  wat als het baby stierf of iets met de vrouw gebeurde dan was het zeker de schuld van het ziekenhuis

 3. Het is een kleine groep die dit soort onzin roepen, in marokko heb je ook mannelijke artsen, what is the problem, Doktoren hebben een andere s tatus dan een een of ander gek.

 4. zoals mijn naamgenoot nu al zei: zolang er geen ernstige dreiging is van accute nood dan vind ik dat de dame in kwestie daar zelf over mag beslissen,maar Kamp gebruikt dit weer om zetels te winnen..

 5. mensen mensen. wollah ik heb in ziekenhuis gewerkt als technicus. ik had contacten met dokters. ze gingen vaak met over lichaam van arabich vrouwen. bv ik had vandaag een arabiche vrouw en gaat hij haar lichaam beschrijven. en niet alleen dat ik ken twee mannen van afghanistaan ze zijn beide huisartsen maar die jongens gaan vaak naar hoeren en blowen. ik denk niet alleen marokkanen willen dat dat soort mensen niet hun vrouw of zus behandelen.

 6. hamzah hamzah volges mij kraam je total nonsens uit en zit je te stoken en laat je je denigrerend uit over de artsen in nederland. ik werk in de zorg en kan het dus beter weten dan jij. als technicus zit jij op afstand en ik als medicus niet. dusssss

  iedereen mag een vrouwelijke het zij mannelijke arts wensen wensen maar niet eisen!!! en in noodgevallen waarbij er acuut gevaar kan optreden, moet er genoegen genomen worden met de dan aanwezige arts. en die beslissing moet het ziekenhuis nemen, niet een stel oververhitte familieleden die soms een hoop heisa schoppen.

  en ik heb een paar van die voorvallen meegemaakt. en dan zijn die familieleden erg onbeschoft en brutaal.

  die marokaanse arts die in nova geintervieuwd werd heeft groot gelijk. als hij stelt dat die eis om door een vrouw behandeld te worden, grote onzin is. een verzinsel vanuit de cultuur denk ik. lekker achterlijk

  afgezien van de extra kosten. ff met een ambulance van amersfoort naar utrecht omdat de aanstaande vader gaat opspelen. krijgt ie de rekening van minstens 1000 euro ook?

 7. Hmm.. We leven toch in een zogenaamde Democratie, dus de vrouw mag zelf beslissen of ze door een mannelijke of een vrouwelijke arts geholpen wil worden.

  En verder op de uitspraak van de VVD-kamerlid: ‘Moslima’s die per se niet door mannen behandeld willen worden moeten ‘maar terug naar hun eigen land’! whaha.. wat een prachtige uitspraak, dit is een argument die gebruikt wordt door een marktkoopman die nooit in een schoolbank heeft gezeten. Nou kamerlid, gaat moeilijk om je eigen Nederlandse Moslima’s het land uit te zetten?? haha..

  Kortom, een kamerlid die helemaal niet rationeel bezig is! En mensen die zeggen, dat er in Marokko ook vrouwen behandelt worden door mannen is helemaal niet waar! In marokko mag een vrouw ook zelf beslissen of ze bij een mannnelijke of vrouwelijke arts gaat.

  Groet,

  Younnes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.