Marokko koopt Nederlandse schepen

Marokko koopt Nederlandse schepenDe Marokkaanse marine heeft drie oorlogsschepen besteld bij de scheepswerf Koninklijke Schelde Groep in Vlissingen. De opdracht heeft een waarde van 500 miljoen euro, meldden Marokkaanse media vrijdag.

De schepen van het type SIGMA Corvette , krijgen een tachtigkoppige bemanning. Ze worden bewapend met raketten. De koninklijke marine van Marokko werd op 1 april 1960 opgericht

14 REACTIES

 1. Voor Panzerkampfwagen

  Waarom moet jij dat weten die hebben ze toch niet speciaal voor jou gekocht waarom heeft nederland een leger moeten belgie aanvalleen of zemeg duitsland

 2. Voor mokro,

  De welvaart in Nederland is anders gesteld dan de welvaart in Marokko, ik bedoel er zijn hogere prioriteiten dan een paar schepen kopen, daarmee bedoel ik niet de prioriteiten van de Marokkaanse regering, maar over het algemeen; 3/4 deel van het land leeft in armoede en ja, die paar oorlogschepen? Mocht Algerije ooit aanvallen?

 3. Marokko heeft vorige jaar october 2007 al een nieuwe fregat gekocht bij DCN bedrijf in frankrijk http://www.dcn.fr
  1 Fregat kost dezelfde 3 corvette die nederland gaat leveren

  In the course of French President Nicolas Sarkozy’s recent state visit to Morocco, the Kingdom’s highest authorities confirmed an agreement between the two countries to provide the Royal Moroccan Navy with a FREMM multimission frigate.

  This multimission front-line fighting ship will expand the Navy’s operational capabilities, particularly for anti-air, anti-surface and anti-submarine missions. In addition to reduced crewing (a little over 100 officers and sailors), the ship will benefit from the many advances arising from the FREMM programme to produce a new generation of front-line vessels for the French Navy.

  Jean-Marie PoimbÅ“uf, Chairman & CEO of DCNS, said: “We welcome the decision by Morocco’s highest authorities in favour of the DCNS-designed FREMM frigate to modernise their fleet. Morocco is our first international customer for this new-generation vessel. This success opens up new business opportunities for this type of vessel as navies around the world seek to renew and modernise their fleets. Ongoing cooperation with Morocco is a key factor as we pursue development with new customers, particularly in the Mediterranean and the Middle East.”

  The FREMM programme — Europe’s most ambitious naval cooperation programme ever — calls for 27 multimission frigates for France and Italy. The 6,000-tonne vessels will be delivered in anti-submarine, anti-surface, anti-air and land strike versions to meet the client navies’ specific needs.

  The FREMM frigates for the French Navy are being built under DCNS prime contractorship. These heavily armed ships will carry state-of-the-art weapons and systems including the Herakles multifunction radar, MU90 torpedoes and Exocet MM40 and Aster 15 missiles.

  The first French FREMM frigates are under construction at DCNS’s Lorient shipyard. Other DCNS shipyards and plants are also contributing to the programme, along with a large number of partners and subcontractors.

 4. Als jullie vragen hebben over de marokkaanse marine schepen, dan ben ik beschikbaar, ik wist dat Nederland die opdracht gaat krijgen een half jaar geleden.

 5. vraag jullie eens af wat er nu mis is met jullie ingesteldheid. Doet marokko iets goeds hebben jullie kritiek doen ze iets slecht ook kritiek. Marokko kon die schepen evengoed ook in de vs gekocht hebben maar wie slimmer is doet dat in een land waar veel landgenoten wonen zodat die beter bescherm worden en getollereerd, snap je een beetje wat politiek inhoud stelletje zeikerds. Marokko probeert de troep die jullie maken in te dekken door die schepen te kopen en nederland wat milder in te stemmen t o v marokaantjes die de boel verkloten in nederland. Ik ben zelf ook marokkaan trouwens dus zijn niet alleen nederlanders die het gedrag beu zijn van een verloren generatie.

 6. Ik ben een paar keer op een marokkaans marineschip geweest.
  En moet je eerlijk bekennen, dat die er een stuk beter uitzien dan de Nederlandse marine schepen.

  Wel grappig trouwens die marokkaanse marinemensen.

  We hebben ze een paar keer uitgenodigd voor de avond, toen we in marokko waren.
  En die gasten kunnen echt veel zuipen. ze aten zelfs frikandellen, tot en met de officieren aan toe.
  Wat wel tof was, dat de volgende dag we allemaal een verzorgde maaltijd van ze kregen,(was niet echt lekker, maar het gaat om het gebaar natuurlijk)

 7. Na Algerije en Libië is Marokko bezig de derde grote Noord-Afrikaanse klant van de defensie-industrie te worden. Marokko kent tussen 1996 en 2006 (het jaar waarover de meest recente cijfers beschikbaar zijn) een stijging van 23% van zijn militaire uitgaven (in constante 2005 prijzen). Dit jaar zullen de cijfers gaan pieken, want Marokko heeft maar liefst drie hele grote militaire orders geplaatst die ten laste zullen komen van de begrotingen van 2008 en daarna.

  In de VS heeft Marokko 24 F-16s besteld, die inclusief uitrusting en service, maar nog exclusief de bewapening, zullen uitkomen op 2.4 miljard dollar. In Frankrijk bestelde Marokko een FREMM Mutimission fregat ter waarde van 676 miljoen dollar (470 miljoen euro). En bij de Nederlandse scheepswerf De Schelde is een order geplaatst voor 3 SIGMA fregatten met een geschatte waarde van 1.2 miljard dollar, ofwel meer dan een half miljoen euro. De drie fregatten worden gebouwd door scheepswerf De Schelde in Vlissingen, eigendom van Damen Shipyards Group, en worden uitgerust met elektronica en sensoren van Thales in Hengelo, om ze geschikt te maken voor deelname aan anti-terrorisme-operaties van de NAVO. Deze systemen zijn het neusje van de zalm aan defensie-elektrionica. Ze maken de order nog eens extra duur.

  De vraag is, of de Marokkaanse bevolking zit te wachten op zulke grote
  defensie-uitgaven. Met een snel groeiende bevolking, een werkloosheidscijfer van rond de 20% en een analfabetisme onder volwassenen van rond de 50% is de prioriteit die de Marokkaanse autoriteiten geven aan militaire aankopen op zijn minst zorgelijk. De Marokkaanse bevolking heeft wellicht meer aan scholen, ziekenhuizen en fabrieken dan aan marineschepen en gevechtsvliegtuigen.

 8. deze enorm uigaven voor difensie komt denk ik door dreigen van algerijns kant die ook zich aan bewapenen zijn ,het zal niet lang duren dan is het oorlog want algerij toont geen respect voor marokko,want algerij wil een stuk van sahara hebben zo dat ze toegang krijgen tot atlantisch ocean,marokko moet vooorbereiden op agressie van algerij en polizario
  algerijnen zijn niet te vertrouwen dan maar op je hoede zijn

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.