Concert Hamid El Kasri

hamid el kasriHamid El Kasri uit Marokko geldt als één van de allersterkste voorzangers van de gnawamuziek. Met zijn krachtige en heldere stem weet hij de muziek van het Noorden van Marokko met de religieuze muziek van het Zuiden met elkaar te verbinden. Bovendien staat hij ook open voor vernieuwingen en legt hij een link tussen de gnawa en westerse jazzmuziek. Zo speelde hij eerder samen met een jazzcombo op Nederlandse podia.

Gnawa staat voor rituele muziek uit West- en Noord-Afrika en kan ook een Marokkaanse soefi-orde aanduiden. De muziek van deze orde is een samensmelting van de klassieke soefimuziek met Berber-elementen en die uit West-Afrika. Gnawa is repeterende muziek waarbij mensen in trance kunnen, wat de naam heeft therapeutisch te werken. De maâlems (meesters) gebruiken hierbij drie karakteristieke instrumenten: de ‘sintir’ of ‘guembri’ (driesnarige basluit), ‘qraqebs’ of ‘querqebats’ (metalen castagnetten) en ‘t’bal’-trommels. Tijdens een nachtelijke lila de derdeba (uitdrijvingsritueel) wordt geprobeerd de djinns (geesten) van de bezetenen te verdrijven of baraka (zegen van boven) te bewerkstelligen door de zeven mlouks (eigen geesten), die elk hun eigen rituele voorwerpen, handelingen, kleuren en wierookgeuren kennen, te raadplegen.

Hamid gaf vorig jaar een concert in Paradiso en het tijdschrift Oor schreef hierover: […] De entree op Nederlandse bodem van de in het wit gestoken gnawa trance grootmeester HAMID EL KASRI met zijn vier in zwarte Marokkaanse boernoezen gestoken opzwepende en hypnotiserend uithalende (koor)zangers slaat in als een bom. …Samen levert dit zo’n strak ritmisch, verbijsterend en enthousiasmerend trancegeluid op dat alle aanwezigen brullend uit hun dak gaan en dansen als bezetenen. Iets wat ik sinds de eerste housenachten in de Roxy niet meer in deze mate heb meegemaakt.”

Vrij 28 maart, 20.30 uur, Gnawaconcert
Prijs €16,- incl. een drankje
Theater Zwembad De Regentes, Weimarstraat 63, Den Haag

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.