Racistische cartoonist aangehouden

Zelfportret van Gregorius NekschotDe politie heeft dinsdag op last van het Openbaar Ministerie in Amsterdam de cartoonist die publiceert onder het pseudoniem ‘Gregorius Nekschot’ aangehouden. Hij wordt verdacht van het publiceren van cartoons die discriminerend zijn. De anonieme cartoonist concentreert zich op het belachelijk maken van de Islam en mensen met een donkere huidskleur. Dat zei een woordvoerder van het Amsterdamse parket donderdag.

In de woning van de tekenaar in Amsterdam is een doorzoeking verricht en mogelijk belastend materiaal in beslag genomen, aldus de woordvoerder. Gregorius Nekschot is woensdag na verhoor weer op vrije voeten gesteld.

De arrestatie volgt uit een onderzoek naar het werk van ‘Nekschot’, nadat in 2005 aangifte tegen hem was gedaan. De aangifte komt voort uit een klacht van imam Abdul Jabbar van de Ven bij het Meldpunt Discriminatie Internet. Deze klacht is doorgeleid naar het OM, aldus de woordvoerder.

10 REACTIES

 1. De cartoonist is volgens de kop van het artikel al veroordeeld?? Rascistische cartoonist aangehouden. Gek, maar in Nederland ben je pas veroordeeld nadat het bewijs is geleverd!! Nog steeds.

  Wie weet kan de cartoonist er wel 3000 euro uitslepen van de redactie van dit forum. Haha

 2. Ook in het dagelijks leven lopen er genoeg racisten rond die niet daarvoor veroordeeld zijn. M.a.w. je hoeft er niet voor veroordeeld te zijn om racist te zijn. Dus je ‘slimme’ opmerking hoort in de prullenbak thuis. Doei!

 3. Elders meen ik toch ook een peter = de naam tegen te zijn gekomen die er geen moeite mee had om op basis van een losse verzameling cartoons op de Israelische propagandasite van ADL niet alleen die cartoonisten als antisemieten te veroordelen, maar alle Arabieren erbij.

  Welke een chutzpah om vervolgens dan weer wel meneer nekshit de hand boven het hoofd te houden. Laat dat dan liever over aan degenen die wèl principes hebben.

 4. Peter = de naam, zegt hij
  Voor de zoveelste keer ga weer af met je “vette nek”die bol staat van haat tegen de islam,de Moslims en de Marokkanen.

 5. @Toth Hier in Nederland ben je onschuldig tot het wettig bewijs is geleverd van jouw schuld. Een overheid rechtssysteem zorgt daarvoor. Die dragen zorg daarvoor.

  Een heel verschil met de arabische wereld waar dat soort anti semitische beledigende cartoons met hulp en medeweten van de overheden worden gepropageerd. En als er Deense cartoons opduiken, breekt de pleuris uit en is de schijnheiligheid ten top in dat soort landen. Hypocrisie ten top.

  Als heer nekschot word veroordeeld, het zij zo. Hij beledigt overigens niet alleen moslims maar ook het koningshuis en politieke figuren. Zo’n beetje heel publiek nederland gaat op de korrel bij hem.

  Maar wat nog erger is, als er straks weer een stel idioten opduiken die in naam van allah menen t recht in eigen hand te moeten nemen en met dood en verderf dreigen. Dan word de lijst met Hirschi Ali, Wilders, Jani, v Gogh weer langer.

 6. Juist ja, het is in zuiver juridische termen inderdaad zo dat je onschuldig bent tot het wettig bewijs is geleverd van het tegendeel. Dat is niet van toepassing op bepaalde predikaten in de openbare ruimte. Mensen worden zonder proces ook wel idioten genoemd of racisten of homo’s en ook worden sommigen wel tyfuslijers genoemd zonder wettig en overtuigend bewijs.

  In de pers gebeurt dit net als in kletspraat van mensen onderling aan de lopende band. Daar worden dagelijks allerlei beschuldigingen geuit. In het schuttingblad Elsevier bijvoorbeeld beschuldigt heer Ellian een heel land, China van de natuurramp in Birma. Ellian heeft daarvoor geen proces gevoerd, maar houdt het bij flinterdunne retoriek en weet verder uit ervaring dat het bij het Elsevierpubliek het niet zo nauw steekt met de realiteit en de feiten. Niemand die zich er verder aan stoort, de man is immers consequent fout.

  Onder zijn nieuwste column waarin Ellian zich uiteraard met hem kenmerkende hysterie ook achter de gevierde Nekschot schaart (die volgens kenner Ellian plotseling satire blijkt te hebben gemaakt, tot grote teleurstelling van al die islambashers die zijn tekeningen in de rondte hebben gespamt, zich verkneukelend over knarsende kiezen) wordt Job Cohen, altijd een favoriete haatobject bij (extreem) rechts de schuld gegeven. Waarvan? Ellian beschuldigt Cohen ervan discriminatie te willen aanpakken: schandelijk en onrechtsstatelijk volgens le professeur.

  Voor Ellian’s fans die zo extreem slim zijn (zie die reacties) dat ze van zijn hoofddiarree chocola schijnen te kunnen maken, duurde het niet lang om de juiste conclusies te trekken, alleen ze geloven het zelf niet: “Een joodse, Amsterdamse burgermeester wiens optreden op de NAZI methoden lijkt, het is werkelijk niet te geloven.”

  In Ellianistan in het alternatieve Elsevier-universum is niet meneer Nekschot die bewust de grenzen opzoekend kennelijk volgens het onderzoek van het OM over de (grond)wettelijke en internationaal rechtsverdragelijke schreef is gegaan, maar is het doodeenvoudig Cohen die een nazi is.

  Jij, peter = de naam, bent niet zo rechtlijnig in cartoonkwesties hebben we al gezien, maar hoe principieel zijn ze bij de rechtse pers als Elsevier opgekomen voor de vrijheid van meningsuiting van rappers als Mo$heb of DHC?

  Wel ik heb het even gecheckt, maar het lijkt er sterk op dat die lui niet bepaald zo in de watten der vrije meningsuiting zijn gelegd als deze achter de eufemismen en stemvervormers verborgen gehouden “satirist.”

 7. bullshit zeg. het is geen racisme maar
  cynisme / iets op de loop nemen.
  zo kun je overal wel moeilijk over doen.

  het is een tekening!
  hoeveel tekeningen over joden zijn er wel
  niet in het midden oosten. hypocriete bende.
  en iedereen die te maken heeft met zijn
  arrestatie door TIEN?!?! man mag door de
  grond zakken. Stel nazis.

 8. Toen ik 7 was mocht je niet slechts zeggen over wie dan ook, (koningin, je geloof, een ander geloof, vloeken,of iemand uitschelden) dingen die de heersende kerk, macht, bepaalde!
  90% had kerkelijke achtergrond!
  Nu nog 30% DIE geloven wanneer ze in de kerk zitten voor de rest Leven ze en wij gelukkige zonder die overheersende machtsmisbruikers!
  Die hele Charlie Hebdo figuren, cartoonisten zijn een stel geestelijke verknipte, zieke en op geld beluste personen!
  Door hun zieke, misbruikte, onderdrukte verleden,
  doen zij dit! En het gewone nieuws verkoopt niet!
  Al deze personen zou opgesloten moeten worden in een inrichting en heropgevoed! Op eigen kosten!
  Vroeger werden deze figuren gedood volgens de bijbel en ook de koran!
  Maar men heeft in West Europa, of onder de zogenaamde Christenen, alle fatsoen, naastenliefde verloren geen opvoeding naar eigen kinderen! Dus van God los (gelukkig)
  Maar enig fatsoen, sociale omgang, mijn en dein, normen en waarden, door dat de mensen zo zelfzuchtig zijn,gestrest, gefrustreerd, de fouten bij een ander zoeken, reageren ze zich op andere af
  En dat zijn de moslims!
  Want daar wordt onze frustratie op afgereageerd!
  De maatschappij is ziek geesteziek!
  Maar pasop we krijgen een koekje van eigendeeg,
  West Europa heeft eeuwen lopen moorden, over de hele wereld, en corrupte leiders neergezet in Arabische en Afrikaanse landen!
  De geest is uit de fles!
  Daarom die aanslagen dit is nog maar 2% van wat wij allemaal vermoord hebben in de wereld en nogmaals met de bijbel in de hand!
  Prettige zondag! En hopenlijk halen we are morgen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.