Ramadan programma’s bij NMO

48

Voor moslims is de ramadan de belangrijkste maand van het jaar. Een periode van onthouding, saamhorigheid in familie en samenleving, en bezinning op de Koran en de fundamenten van het geloof. Maar ook: feestelijk, warm en intens. Ramadan valt dit jaar vrijwel samen met de maand september.
De septemberuitzendingen van de NMO via radio, tv, internet en het digitale themakanaal Geloven staan daarom volledig in het teken van de ramadan zoals die beleefd wordt in de etnisch en cultureel rijkgeschakeerde moslimgemeenschap van Nederland.

NMO-tv
Ramadan Special
Uitzendingen op Nederland 2 van 14.30 uur tot 15.00 uur op de zondagen 31 augustus en 7, 14, 21 en 28 september
De Ramadan Specials die de NMO 5 zondagen lang uitzendt zijn dynamische programma’s vol informatie, discussie, dialoog en gezelligheid. Tal van brandende ramadankwesties zijn verdeeld over een aantal rubrieken en komen in iedere show terug. Allereerst natuurlijk de wekelijkse ‘update’ van nieuwtjes en wetenswaardigheden. Daarna volgen rubrieken over gezondheid, goede doelen, voedsel, favoriete ramadanverzen en de jaarlijkse NMO-tekenwedstrijd Ramadan Thuis! voor basisscholieren. In de studio legt presentator Abdellah Dami zijn gasten de nodige relevante en (on)zinnige vragen voor. Maar Dami trekt ook het land in. Zo zet hij een inzamelingsactie voor de Voedselbank op touw en ondergaat hij bijzondere ramadanrituelen bij mensen thuis. De Ramadan Specials zijn snel, lichtvoetig en hartverwarmend: aantrekkelijk voor moslims en niet-moslims.

In de Waan van Alledag Id al Fitr
Uitzending op Nederland 2 van 14.30 tot 15.00 uur op zondag 5 oktober
Id al Fitr (het suikerfeest) is de uitbundige afsluiting van de ramadan, de apotheose. In deze uitzending draait alles dus om spanning ontladen. Vanzelfsprekend doet de NMO dit ook weer samen met Abdellah Dami, in een speciale aflevering van de serie In de Waan van Alledag, een reeks persoonlijke zoektochten door de wereld van de islam.

NMO-radio
Oba-Live
Uitzendingen op Radio 5 van 19.00 tot 21.00 uur op de dinsdagen 2, 9, 16, 23 en 30 september
Ook bij NMO-radio staat de maand september in het teken van de ramadan, op een geheel eigen, soms zelfs tegendraadse manier. In het nieuwe programma OBA-Live, opvolger van Verkenningen, gaat presentratrice Hatice KurÅŸun samen met haar gast wekelijks in op een thema dat cruciaal is voor de ramadanmaand: wat is de plaats van de ramadan in de Nederlandse samenleving, hoe zit het met de solidariteit met goede doelen in deze maand, wat houdt bezinning tijdens ramadan in, wat is de rol van de sociale druk bij de massale ramadanviering? Jongerenimam Yassin Elforkani geeft de aftrap voor de nieuwe rubriek Verzen en Visies, waarin bekende moslims het woord zullen voeren.
Het kritische karakter van NMO-radio komt waarschijnlijk het sterkst tot uitdrukking in de wekelijkse themadiscussie. Onder het motto ‘doorvragen maar niet doorprikken’ leggen de deelnemers in de discussies de diversiteit van verschillende vormen van islambeleving bloot.

De Zevende Hemel
Uitzendingen op Radio 5 van 17.00 tot 18.00 uur op de zaterdagen 6, 13, 20, 27 september en 4 oktober
Ook het nieuwe jongerenprogramma De Zevende Hemel, de opvolger van WATNOU…?!, viert volop ramadan. Vijf weken lang staan belangrijke ramadanthema’s op de agenda. Jongeren van uiteenlopende religieuze overtuiging onderzoeken samen met presentator Abdellah Dami hun rituelen rond vasten en feesten, hun recht of zelfs plicht om als moslim niet mee te doen met de ramadan, hun belevenis van de ramadan in andere landen en bij andere culturen. De oktoberuitzending draait om het suikerfeest Id al Fitr, de uitbundige afsluiting van ramadan. Natuurlijk staat de wekelijkse islamquiz ook in het teken van ramadan.

Themakanaal Geloven op Nederland 4
Ramadannachten
Uitzendingen op Nederland 4 op de zondagen 31 augustus (herhaling 2 en 5 september), 7 september (herhaling 9 en 12 september), 14 september (herhaling 16 en 19 september) en 21 september (herhaling 23 en 26 september)
Omdat ramadan de belangrijkste moslimmaand van het jaar is, heeft de NMO extra zendtijd gekregen op het themakanaal Geloven (Nederland 4). Vier zondagen lang een uur gevarieerde items uit het rijke archief van de NMO. In iedere uitzending een bijdrage van de Zuid-Afrikaanse islamgeleerde Farid Esack, een portret van een Nederlands moslimgezin met een niet-Nederlandse achtergrond, een reportage over de impact van de ramadan op de samenleving en een item over de rol van humor tijdens de ramadan. Iedere uitzending eindigt met een aflevering uit de serie De Schone Namen van Allah.

NMO-website
Op de website nmo.nl kan alles teruggevonden worden wat tijdens de uitzendingen wordt aangestipt – en veel meer. Waar de NMO-zendtijd beperkt is, gaat de uitzending verder via internet; uitzending en aftershow zijn beide terug te vinden op de site. Informatie die in de uitzendingen aan bod komt kan op de website worden nagelezen; wedstrijdformulieren en recepten kunnen worden gedownload, bezoekers kunnen hun eigen goede doelen aanmelden, favoriete koranverzen achterlaten en recepten beschikbaar stellen. Ook de wekelijkse update met ramadannieuwtjes is op de website uitgebreider dan in de uitzending. In de agenda op de site staan de belangrijkste ramadanbijeenkomsten vermeld.

3 REACTIES

  1. Een vraag!

    Mag de Zaket van Ramadan aan ieder Moskee afgegeven worden zowel bij een Marokkaanse als bij een Surinaamse of Turkse?

    Gaarne reactie op deze vraag.

    Met vriendelijke groet ,

    Rafiq

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.