Artsen: ‘Besnijdenis jongens verbieden’

ingreepTwee artsen van de Amsterdamse ziekenhuizen Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en het Antoni van Leeuwenhoek pleiten voor een algeheel verbod op besnijdenis.

“Meisjes mogen niet besneden worden in Nederland en jongens wel. Dat is inconsistent, huichelachtig en een geval van discriminatie” schrijven de twee in het vakblad Medisch Contact dat vrijdag is verschenen.

De artsen bestrijden volgens De Telegraaf dat jongensbesnijdenis geen ingrijpende ingreep zou zijn. Volgens hen kan het wel degelijk psychische schade opleveren. Daarbij kan er, zoals bij alle operaties, altijd iets misgaan.

74 REACTIES

 1. Artsen die het over discriminatie hebben? Deze lieden moeten zich met hun vak bezighouden en niet met maatschappelijke zaken als discriminatie. Hadden ze hun tijd maar nuttig besteed aan het redden van mensen levens i.p.v. onzinnige verhalen. Daar hebben we toch politici voor?

 2. Artsen zijn de maatschappij! Net als brandweermannen, leraren, buschauffeurs, straatvegers, bouwvakkers, huismoeders, en jijzelf: Wij zijn de maatschappij. De politici zijn door ons gekozen, misschien dat je in Marokko als burger je bek maar moet houden als je het ergens niet mee eens bent – hier in Nederland trekken we onze bek lekker wel open als we ergens wat van vinden!

  En als het om besnijdenis gaat -een medische handeling- dan is het natuurlijk veel interessanter om te luisteren naar een arts dan naar een politicus!

 3. Ik weet niet hoe het in Marokko is, ik woon in Nederland. Dus ik snap je domme verwijzing naar Marokko niet. Tuurlijk is besnijdenis een medische handeling maar om te zeggen dat er discriminatie factoren achter schuilen heeft niets met het vakgebied van artsen te maken. Bovendien is het erg dom van deze ‘artsen’ dat ze besnijdenis van vrouwen/meisjes vergelijken met dat van mannen/jongens. ik zou zeggen verdiep je daar maar eerst in voordat je hier hoog van de toren komt blazen…

 4. Als men dit als discriminatie beschouwd hoe zit het dan met de andere gemeenschappen in onze samenleving waar de jongens/mannen al reeds ver voor Islam/ Moslims besneden werden.
  En waar het ook nog volop heden tendage geschied.
  Nee, ik zeg geen jodendom,want dan ben ik weer gelijk antisemiet.
  Kijken wie er hapt???

 5. Oh je woont ook In Nederland? Leuk man ik ook. Dan weet je vast ook dat de Nederlandse wet tegenwoordig vrouwen besnijdenis verbiedt? EN dan weet je vast ook dan onze grondwet discriminatie verbiedt – logisch gevolg hiervanis dus: vrouwen niet besnijden? Dan mannen ook niet, amders is er sprake van discriminatie. 1 1=2. Wat is hier zo moeilijk aan, die artsen hebben gewoon volkomen logisch gelijk

 6. Vriend, nogmaals: ga eens uitzoeken wat het verschil is tussen vrouwen besnijdenis en mannen besnijdenis en waarom vrouwen besnijdenis verboden is. Misschien kom je er dan achter waarom je die 2 zaken niet met elkaar kunt vergelijken. Daar zul je veel meer van opsteken dan hier te komen schreeuwen dat die (slechts) 2 artsen (van de hoeveel duizend) gelijk hebben…

 7. Sorry – maar het verschil tussen mannen en vrouwen besnijdenis DAT DOET ER DUS NIET toe, dat zou namelijk DISCRIMINATIE zijn. Overigens laat ik de briljante inzichten met betrekking tot deze liever over aan de experts, namelijk de artsen die er verstand van hebben. Hun professionele oordeel is mij meer waar dan het oordeel van ene Inayat die hier maar wat over loopt te schreeuwen…

 8. Ik dacht het al, je bent zelfs nog te dom om even wat feiten te checken he? Ik zal je helpen: discriminatie impliceert dat mensen in gelijke gevallen niet gelijk behandeld worden. Aangezien het geen gelijke gevallen zijn, vrouwen besnijdenis is niet te vergelijken met mannen besnijdenis, kun je dus ook niet roepen dat het discriminatie is.

  Overigens: ik schreeuwen? Jij bent degene die hier met uitroeptekens en overbodige hoofdletters zit te ‘schreeuwen’…

 9. Zaff,
  Zoek eerst eens uit waarom vrouwen worden besneden en de reden dat mannen worden besneden.
  Daaraan liggen twee heel verschillende beginselen aan ten grondslag.
  Ga niet zitten schreeuwen als je de zaak niet goed heb uitgezocht en bekeken.

 10. Zaff, jij bent niet besneden en jij bent géén Moslim. Dus wat boeit het jou, wij willen besneden worden. Of wil je nu zeggen, dat jehet graag voor ons opneemt en ons voor gekke dingen wilt behoeden. Bemoei jij maar lekker met zaken die jou aangaan en die 2 media geile artsen ook. Niemand hoeft zich te bekommeren of dat wij onze lullen wel of niet gaan besnijden.

 11. Jullie kunnen elkaar wel aanvallen met woorden achter de pc.
  Maar laten we eerlijk zijn. Het mag toch duidelijk zijn dat mensen de islam willen vernietigen. Want deze twee artsen doen is gericht tegen de Islam en heeft niets maar dan ook niets met discriminatie te maken, discriminatie roepen is een zwak excuus.

  Ze zien dat Moslims aan hun geloof vast houden. Jongens worden altijd besneden zoals het hoort in de Islam (jodendom). Kerken gaan failliet en de moskeen lopen vol en worden steeds meer gebouwd. De vliegtuigen vertrekken elke dag vol met Moslims naar Mekka. Meer dan 90& van de moslims houdt zich aan de vastenmaand Ramadan. overige 10% zijn mensen die niet hoeven te vasten.
  ze zien steeds meer jongeren terug keren naar de ware relegie, ze zien steeds meer ´ongelovigen´onze broeders en zusters worden omdat ze de ware relegie omarmen.
  Ik kan zo uren door gaan.
  Dit is slechts één ding, de boodschap van Allah. wat kijk ik uit naar het paradijs inchalah maar eerst zal ik de wereldse zaken opzij zetten en Allah constant aanbidden.
  alaho akbar

 12. dit heeft natuurlijk alles te maken met de integriteit van je eigen lichaam, hoewel dit nou niet direct terug te vinden is in het stuk hierboven kan je met wat creativiteit wel discriminatie aanvoeren gelet op de algemene opinie in het westen. ouders hebben een opvoedende taak en daarmee verantwoordelijkheid om te zorgen voor een gedegen ontwikkeling. maar om daarbij inbreuk te plegen op iemands lichaam en wat toe te voegen of weg te halen terwijl hij daar nog niet op onafhankelijke wijze bewust besluiten over kan nemen, dat is een 2de… juist ouders dienen dat optimaal te respecteren.

 13. ZAff jij weet niet eens wat besnijdenis is. je moet eerste begrijpen. ik ga jouw uitleggen wat verschil tussen besnijdenis van mannen en van vrouwen.

  bij een vrouw word clitoris weg gesnijden ( dat is gevoelig plek van een vrouw). bij man wordt niet de gevoelig plek weg gehaald ( word geen ijkel besnijden). er wordt alleen stukje van bovenste huid weg gehaalt. je mag vergelijken met een vrouw die riempls heeft en gaat operatie doen om jong uit te zien.

  Kijk als je mij laten kiezen dan kieze ik voor besnijde l-u-l. veel meisjes vinden lekkerder dan niet besnijden. ik raad jouw om te besnijden.hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

 14. Inderdaad Dokters hebben niks te zeggen over maatschappelijke problemen

  want voor zij deze werk hebben aangenomen om als arts te werken dan hebben zij een eed afgelegd

  namelijk de Eed van Hippocrates en niet de Eed van Hypocryttus

  Ik kan het gewoonweg niet vatten, dat dokters zich durven uit te spreken over zo’n zaken,

  Is men niet vergeten dat de meerderheid van de mannen in Amerika zich laat besnijden?

  Is men niet vergeten dat besnijdensi goed is voor de hygiene?

  Ik begrijp dit niet, in Europa is er vrijheid van Godsdienst, dus alstublieft RESPECTEERD DIE WET

 15. Zaff, zoals Inayat en Henk al eerder hebben gezegd: ga eerst eens onderzoeken wat de verschillen tussen een mannen- en vrouwenbesnijdenis zijn, voordat je als een onnozele begint te zeiken over discriminatie. Vrouwenbesnijdenis wordt in bepaalde culturen(dus niet de islam) toegepast om een hele andere reden dan een mannen besnijdenis. Ze halen de clitoris van de vrouw weg zodat ze geen sexuele gevoelens kan hebben. Maar een mannenbesnijdenis wordt vanuit religieus oogpunt verricht. een mannenbesnijdenis is totaal niet discriminerend maar juist voordelig voor de man om verschillende redenen. Deze zijn:
  – medische/hygienische redenen; Doordat de voorhuid niet teruggetrokken kan worden en de eikel eronder niet goed schoon te maken is, hoopt zich smegma op wat ontstekingen en zo verdere vernauwingen in de hand werkt. Een besneden penis produceert nauwelijks of geen smegma en is daarom veel makkelijker schoon te houden.
  – Sexuele redenen; hier zal ik niet op in gaan. ik denk dat het wel duidelijk is.
  – Esthetische redenen; De meeste mannen en vrouwen vinden een besneden penis mooier om te zien.

 16. is er nou echt geen enkel iemand hier die in de gaten heeft dat het wettelijk verboden is om vrouwen te besnijden in dit land? Dat de islamd daar helemaal geef uck over te vertellen heeft? En de bijbel ook niet? Dat we ons allemaal aan de Nederlandse wet moeten houden – omdat alleen de Nederlandse wet hier telt en van belang is en de rest niet van belang is? Dat dit geldt voor iedereen, dus Turk, Nederlander, Surinamer, Marokkaan – kortom IEDEREEN?
  De logica die hieruit volgt is dat de wet ook voorschrijft dat mannen en vrouwen gelijk zijn – ongeacht wat de islam hierover zegt, dat is niet van belang. wat de kerk zegt ook niet. Alleen de wet telt. DUS betekent dat automatisch dat als je vrouwen niet mag besnijden – DAN MAG JE MANNEN OOK NIET BESNIJDEN. De culturele en/of religieuze grondslagen die aan de basis van dat besnijden liggen zijn niet van toepassing, ze staan namelijk niet in de Nederlandse wet gedefinieerd als uitzondering of iets dergelijks. Overigens heb ik nog tijdenlang antropologie gestudeerd – ik mag zeggen dat ik wel degelijk op de hoogte ben van de achtergronden met betrekking tot besnijdenis. En hoe meer ik er van weet hoe verachterlijker ik deze praktijk vind; het is pure vrouwen mishandeling eerste klas.
  Maar wat ik vind maakt ook niks uit, want namelijk, allen de Nederlandse wet is van toepassing! Knoop het in uw oren!

 17. Zaff, de Islam promoot niet vrouwenbesnijdenis, helemaal niet,

  We spreken hier over “mannenbesnijdenis”

  Als de Joden het mogen, dan mogen de moslims het ook,

  Spring niet van de hak op de tak

  Vrouwenbesnijdenis komt niet voor in de Islamitische Wereld, het komt enkel voor in Oost-Afrika,

  Waar het wordt gepracticeerd zonder verdoving en waar het extreme vormen aanneemt,

  Heb je die fatwa’s niet gezien van vele Moefti’is en Geleerden die “vrouwenbesnijdenis” EXPLICIET veroordelen, en die zelf gezegd hebben dat het niets te maken heeft met de Islam, ik denk zelf dat er hier een artikeltje van was in Maghreb.nl

  Voor zover ik weet komt de vrouwenbesnijdenis niet voor bij de Marokkaanse en Turkse gemeenschap

  Zie Zaff, jij die komt aandraven met de Nederlandse wet,

  Eh wel de Nederlandse Wet die jouw voorvaderen, hebben opgesteld zegt “Vrijheid van Godsdienst”

  Dus wij mogenons geloof belijden zoals Allah het wil, want alles wat van Allah komt is PERFECT

  Allah heeft ons nooit iets opgedragen dat schadelijk is voor ons

  En indien een Moslimman expliciet zijn toestemming gegeven heeft om zich te laten besnijden dan heeft daar niemand zich nog over te bemoeien,

  Het is gelijk voor ons Moslims, ofwel accepteer je de Islam, ofwel kan je je paarden en ezels uit de stal halen, dan kan je zonder diesel rijden, want DE OPEC kan altijd de Oliekraan dichtdraaien

  Jullei genieten van onze MOSLIMAARDOLIE maar jullie proberen hier nog de wetten te wijzigen en de Nederlandse Wet verkeerd te interpreteren

 18. Salaamo3alaykom wr allahi wb,

  Deze bericht is gericht aan onze moslims die denken dat er geen ´tahara´bij de vrouw is. Want in de Islam bestaat de Tahara ofwel besnijdennis dergelijk.
  Alleen daar zijn er strakke regels aan verbonden zoals overgeleverd is in sahih albokhari wen sahih Moslim.
  Bij de man is het een verplichting om zich te laten besnijden.
  Bij de vrouw is het de keuze aan haar of haar ouders. wanneer de clitoris niet normaal geroot is maar veel groter en dus lelijk dan kan ze een klein, let wel op, een klein stukje weg te laten halen (besnijden), maar het gevoel moet blijven, dit is dan de tahara. maar wat nu in veel afrikkaanse landen gebeurt om de reden het gevoel weg te halen is absoluut haram en verboden.

  ik raad jullie aan om meer over te zoeken om duidelijkheid te krijgen over de tahara ofwel de besnijdens bij een Moslim vrouw.

  jazakom alah khair wa salaamo3alayokm

 19. Zaff ,al eens een psycholoog bezocht.
  Kan ik je aanraden met deze opstelling en kronkel in je gedachten.
  Je begrijpt echt niet waar het over gaat en wat de betekenis is van de beide besnijdingen,
  Trouwens ik begrijp ook nooit geen mensen die zich op de borst staan te slaan over wat ze
  “gestudeerd” hebben.
  Is dat om indruk te maken of geef je aan dat je in het onderwerp niet echt goed in je schoenen staat.
  M.a.w je lult maar wat uit je nek.
  En moeten we het “knoop dat in uw oren”opvatten als een uiting van onmacht of is het bedreigend bedoelt?
  Groeten aan Geertje

 20. Je hebt het over de “Nederlandse wetgeving” wel Vrijheid van Godsdienst hoort daar ook bij, en bij onze godsdienst hoort mannenbesnijdenis, get the picture? Verder: Het zal nooit afgeschaft worden juist omdat het nu in een groter geheel deel uitmaakt van diezelfde recht in de Nederlandse wetgeving inzake Godsdienstvrijheid en belijdenis 🙂

  Zoals al vaak gezegd hou op met het misbruiken van culturele fenomenen en verminkingen als Vrouwenbesnijdenis onder dwang en religieuze verplichtingen id Islam,Jodendom… van Mannenbesnijdenis want dat zijn 2 totaal verschillende werelden. Het woordje besnijdenis houdt ze niet bij elkaar, wat jij – en die artsen- helaas de hele tijd wil doen overkomen. Je wilt het maar niet snappen hé? Verloren tijd mensen…

 21. @Henk el Makhloufi.

  Je kan beter zelf eens proffesionele hulp gaan opzoeken.
  Het is namenlijk contactgestoord gedrag, om iedereen die een andere mening dan jij hebt te beledigen, en naar een psychiater te willen sturen.
  Dat soort opmerkingen zegt meer over jezelf, dan over degene waar je het over hebt.
  Je hebt zo te zien een eigen wereldje gecreeerd, waar jou normen en waarden gelden.
  En iedereen die daar vanaf wijkt is gek volgens jou.

  Voor de rest van de normalere mensen hier.
  In zekere mate heeft Zaff wel een punt, en volgens de wet zelfs een beetje gelijk.
  Het strafrecht staat boven de religieuse “wetten”.
  en offilicieel is besnijdenis, het schade aan iemand zijn lichaam toebrengen, buiten iemand zijn eigen wil verboden, ongeacht het bij een jongen of meisje word toegebracht.
  Hierin kent de wet geen onderscheid., en in ergste geval is kan een slachtoffer dit zelfs effectief aanhankelijk maken.

  Maar dat de ouders toevallig religieus zijn,wil niet automatisch zeggen dat het kind ook religeus word.
  Dus is het ook niet etisch om op religieuse basis onheroepelijk medische ingrepen uit te voeren zonder de vrijwillige wens van het kind.
  En inderdaad zouden kinderen hiertegen beschermt moeten worden, tot ze zelfstandig uit eigen vrijwillige overtuiging deze ingreep kunnen laten uitvoeren.

 22. @ ALLEMAAL

  Er is in NL mischien nog een klein beetje vreiheid van geloof,de meeste vrijheid is voor de joden,boedisten,christenen en andere zooi,behalve de moslims die worden hier zwaar onder drukt,en dat kun je gwn zien.
  BV:Kinderen krijgen moeileker vrij van school voor suikerfeest.
  Wij worden gewoon hie zwaar onder drukt en er komt zo meer agressie!!

 23. @Mokro Je gedraagt je als een zielig voordoend slachtoffer en je klaagzang slaat nergens op. Je word niet onderdrukt vanwege je geloof. Totale onzin kraam je uit. Noem mij eens een land op waar je zoveel moskeeen hebt en stemrecht hebt en een politieke partij gebaseerd op bv moslimgeloof kunt oprichten of scholen of omroepen!! Zoals in Nederland.

  Lukt dat in Marokko Turkiije bv?? Om daar als christen of boeddist of hindoe een kerk of politieke partij op te richten? Dat is soms erg moeilijk zoniet onmogelijk. Om nog maar te zwijgen van de dictaturen iin Iran of Saoedie Arabie waar in de naam van Allah mensen worden gexecuteerd omdat ze bv geen moslim zijn of homosexueel of politiek actief tegen het regime.

  En jouw constatering dat er meer agressie komt door de veronderstelde onderdrukking? Benieuwd naar jouw uitleg en voorbeelden.

 24. @mokro: Geen vrij krijgen voor het suikerfeest lijkt me niet meer dan billik. Ten eerste omdat de Nederlandse klasgenoten dan ook geen vrij hebben (kwestie van gelijke monniken, gelijke kappen). Of zie je er meer in dat scholen speciaal voor de schoolkinderen met een islamitische achtergrond worden geopend op Christelijk feestdagen zoals 2e Paasdag en 2e Pinksterdag?

  Nederland is wat betreft de beleidenis van het geloof (welke dat ook moge zijn) veel vrijer dan héél veel landen in deze wereld. Zoals Peter al zegt, christendom is in het Midden-Oosten vrijwel taboe. Als je al een kerk vind dan is deze vaak niet als zodanig te herkennen. Er zijn wel eens (Nederlandse) TV-ploegen bij een kerk ergens in het Midden-Oosten geweest, echter was men daar nu niet bepaald gecharmeerd van de aandacht die men kreeg.
  @Agadiria
  In de Nederlandse grondwet is ook de lichamelijk integriteit opgenomen. In de meeste gevallen wordt een besnijdenis zo vroeg uitgevoerd dat de persoon in kwestie nog niet zijn eigen lichamelijke integriteit kan bepalen. Besnijdenis is niet eens verplicht volgens de Islam (het staat niet in de Koran), het is slechts om historische redenen gebruikelijk geworden dat jongens besneden worden.

 25. zafff geen 1 regel van nederland gaat mij verbieden om besnijde penis te hebben. ik wil besnijden penis hebben. als een homo zijn penis wil weg hallen dan zeg jij niks met jouw nl regels.maar als het over islam gaat dan wil jij mee bemoeien. rot op now met je wetten. voor ons geld de wetten van allah en wij respecteren jullie regels als het ons regel niet raakt.

 26. peter ik geef je groot gelijk. maar er zijn mensen die vrijheid van geloof willen weg hallen. ik lach hun uit als ze over mij penis een obdrwerp van maken. ik wil besnijden penis hebben en mijn vriendin vind het lekker. waarom bemoei ander mensen met mijn prive dingen.

 27. @mokro

  Ik begrijp je ook niet helemaal.

  Het suikerfeest is toch helemaal geen nationale feestdag in Nederland.
  En het bestaat ook niet in de Nederlandse cultuur.
  En zoals je hebt gemerkt woon je in koninkrijk Nederland, waar de samenleving, en de wetten gebasseerd zijn op het christendom.
  In het christendom bestaat ook het vasten, en een vastenfeest, carnaval genaamd.
  Maar daar krijgen kinderen ook niet vrij voor.

  Het zou pas discriminatie worden, op het moment dat moslim kinderen wel vrij krijgen voor suikerfeest, maar de Nederlandse kinderen geen vrij krijgen voor carnaval.

  In plaats van meteen het te hebben over onderdrukking, als je je zin niet krijgt.
  Zou je je beter eens kunnen gaan nadenken of je wel gelukkig genoeg in dit land bent.

  Zo te zien verwacht je dat Nederland zich aan jouw persoonlijke gevoelens aanpast,

  Je bent constant tegen de wind in aan het proberen te plassen.
  In plaats van je om te draaien, en met de wind mee te plassen.
  Ben je boos dat de wind voor jou niet de andere kant op gaat waaien.

  PS: Heeft jou vader je geen respect bijgebracht Mokro?

  QUOTE: (de meeste vrijheid is voor de joden,boedisten,christenen en andere zooi,behalve de moslims )

  Je praat over andere religies als ZOOI, maar vind wel dat mensen de Islam moet respecteren, en zeker niet mag beledigen.

  Ik adviseer je om vaker naar de moskee te gaan, en daar beter te luisteren, want je hebt nog een lange weg te gaan, om een goed moslim te worden.

 28. @hamzahamza zegt:(voor ons geld de wetten van allah en wij respecteren jullie regels als het ons regel niet raakt)

  Hier maak je toch een kleine denkfout.

  Ik kan me voorstellen dat je dit voelt, maar toch is het geen werkelijkheid.

  Je dient je te houden aan de geschreven wetten van het land waar je in woont.

  Net zoals je als inwoner van marokko aan de marokkaanse wet dient te houden.
  Dien je je in Nederland aan de Nederlandse wet te houden.

  Er bestaat een vrijheid van religie in Nederland, zolang deze religie niet in stijd is met de Nederlandse wet.

  Het is niet zo, dat je de Nederlandse wet mag overtreden, omdat je religie toevallig tegenstrijdig is met de wet.

  Dat zou namenlijk discriminatie zijn, en zouden er binnen Nederland voor elke religie een ander recht moeten gelden.

  En als je het nu echt over je Penis wilt hebben (al snap ik niet waarom je je vriendin hierin betrekt).

  Niemand verbied je om besneden te zijn, Waar het om gaat is, dat kinderen niet worden besneden op een leeftijd dat ze nog niet zelfstandig de keuse kunnen maken of ze wel of niet besneden willen worden.

  Met andere woorden, dat kinderen onder dwang van hun ouders besneden worden.
  En dat is eigenlijk ook logisch, de waarde van een besnijding is veel groter, als hij op vrijwillige basis is uitgevoerd.

  Net zoals de waarde van het vrijwillig moslim zijn, veel groter is dan het sociaal verplicht moslim zijn.

 29. @hamzahamza:

  Helaas werkt het niet zo, mag ik je er aan herinneren dat de vrijheid die wij in ons land kennen gelovigen in staat stelt om hun geloof te beleiden, en te leven volgens geloofsregels. In ons land geldt scheiding van kerk en staat, zou dat niet zo zijn dan zou er in feite geen plaats zijn om de Islam te beleiden, want dan waren onze wetten vol van christelijk gebruik. In dat geval had je zelfs de wet overtreden door je aan de wetten van Allah te houden. (ik snap als atheïst überhaupt niet waarom mensen zich zouden leiden door de gedragsregels van een ander, niet van Allah, niet van God en ook niet van Boeddha, normale mensen zijn prima in staat om voor zichzelf te bepalen wat goed voor hun is, daarvoor hebben ze echt geen religie nodig. Aan de andere kant staat het iedereen vrij zich door wie dan ook te laten indoctrineren.)

  Wees dus maar blij dat de wetten van de Nederlandse staat boven religieuze wetten staan. Anders had onze multiculturele maatschappij waarschijnlijk niet bestaan, en zouden gastarbeiders bij hun aankomst in Nederland bekeerd zijn tot het christendom, waardoor jij nu waarschijnlijk helemaal niet meer de kans had om volgens de wetten van Allah te leven.

  Bovendien, de voltooid verleden tijd van besnijden is besneden… ’t is maar dat je ’t weet. En dat je vriendin een besneden penis lekker vindt is niet relevant. Volgens mij verschilt het gevoel weinig bij een onbesneden penis ten opzichte van een besneden penis.

 30. Mannenbesnijdenis is zeker verplicht in de Islam al sinds de eerste generaties tijdens en na de profeet. En waarom krijgen de Joden hier in Belgie wél recht op “Joodse Paasfeest” en andere heilige feesten je kan het niet goedspreken door te zeggen dat ze eigen scholen hebben en dat er daarom geen sprake is van gelijke behandeling met niet-joden want ook in het stedelijk onderwijs en katholiek onderwijs hebben ze recht op die feestdagen (zoek het op!), je kan ook niet als excuus gebruiken dat ze al langer in Belgie wonen dan Moslims want we hebben het over anno 2008. Waarom mogen Joden wél genieten van wekenlange religieuze feestdagen én moslims mogen niet eens minstens 1 dagje krijgen. Jullie kunnen het op allerlei misleidende manieren goed proberen te praten, uiteindelijk weten jullie zelf wel wat de echte reden is. Hier sluit ik mee af.

 31. Het niet hebben van de officiële feestdegen hoeft dus niet te betekenen dat men er geen respect voor behoeft te hebben.
  Voor het aankomende schooljaar zijn er een aantal middelbare scholen in ons die de Islamitisch feestdagen aan de kalender van de school hebben toegevoegd en IEDEREEN vrij geven.
  Dit met instemming van alle bevoegde instanties.
  Dit gat niet ten koste van het onderwijs want de “Zomervakantie”beging 2 dagen later
  Even over het vieren van het carnaval,in de streken vanm Branbant en Limburg waar dit nog groots geveird wordt en waar ook nog door hele bevolkingsgroepen aan de vastenbn wordt gedaan,heeft de school over het algemeen “oogluikend” vrij toegestaan.
  Dan even over de besnijdenis,moet men de benijdenis op medische gronden dan ook maar verbieden?

 32. De vraag die overblijft isdus heel gewoon

  1. wie is er tegen de besnijdenis bij vrouwen?

  2. wie is er tegen de besnijdenis bij mannen?

  3. wie is er tegen besnijdenis bij beide?

  Gewoon voor of tegen

 33. @mokro

  Heb je posting nogmaals gelezen, en ik heb je verkeerd geinterperteerd.

  Je zegt dat Joden, christenen en boedisten ook zooi zijn.
  Is dit wat ons geloof ons leert?
  Is dat de manier hoe je ons geloof naar buiten wilt brengen?

  Vergeet niet dat Mohammed ook met een Joodse vrouw is getrouwd.

  En @ hamzahamza
  QUOTE : (ik wil besnijden penis hebben en mijn vriendin vind het lekker)

  Je hebt een vriendin die je penis lekker vind?
  zijn jullie alletwee gek geworden?
  Als jij en jou vriendin moslim zijn, hoort ze helemaal niet te weten dat ze je onbesneden penis lekker vind.

  Dat horen jullie alleen te weten als jullie getrouwd zijn.
  Jullie zijn bijde haram bezig.

 34. @Agadiria:
  Ik probeer helemaal niets goed te praten (want ik geloof alleen in mezelf, dus hang ik geen geloof aan, dus ben ik tegenstander van voortrekkerij van één geloof ten opzichte van een andere), hoe de Belgische overheid (die bestaat in deze helemaal niet, want dergelijke beslissingingen worden op gewestelijk niveau genomen) meent te moeten handelen interesseert me niet zo, ik woon in Nederland, en ben dus niet op specifieke redenen van de Vlaamse/Waalse overheid om dit op een dergelijke wijze aan te pakken op de hoogte. Ik kan me echter voorstellen dat het secularisme in België nog niet zover is doorgeschoten. Hoewel het land opzich scheiding van kerk en staat kent gaat de cultuur van het land nog terug op een geloof (in het geval van België het katholicisme). Het kan best zijn dat in de loop der eeuwen het jodendom is toegevoegd als cultureel erfgoed van een groep autochtone Belgen. Goed, dat rechtvaardigd nog steeds niet de handelswijze.

  @Henk el Makhloufi:
  Zolang de keuze aan de persoon zelf wordt overgelaten en gewacht wordt tot de persoon daar zelf over kan beslissen heb ik geen probleem tegen de besnijdenis. In besnijdenis van de vrouw zie ik geen meerwaarde, dus daar ben ik dan op tegen.

  @prof:
  Ik zou toch aan je schrijfwijze gaan werken “Als jij en jou vriendin moslim zijn, hoort ze helemaal niet te weten dat ze je onbesneden penis lekker vind.” suggereert dat zijn vriendin het dus wel weet, in haar onderbewustzijn, maar zich daar niet bewust van mag zijn. Nu zal ‘k daar niet verder op in gaan, want we verschillen op dat gebied toch van mening (geef eens aan wat er feitelijk (niet religieus) mis zou zijn met seks voor ’t huwelijk?)

 35. @dre.

  Ik Suggereer helemaal niks.
  Ik herhaalde alleen wat hamzahamza zegt, namenlijk hetvolgende.
  (Quote hamzahamza (ik wil besnijden penis hebben en mijn vriendin vind het lekker))

  binnen het moslimgeloof hoort vrouw als maagd het huwelijk in te gaan.
  En aangezien hamzahamza het over zijn vriendin heeft, en niet over zijn vrouw.
  Betekend dit dat ze nog niet gehuwd zijn.
  Wat vervolgens inhoud dat zijn vrienin nog maagd hoort te zijn.
  En een maagd kan helemaal niet weten dat een besneden penis lekkerder is dan een onbesneden penis, want ze heeft als het goed is nog nooit sex gehad.

  Op zich moeten ze dat zelf weten natuurlijk of ze Haram sex hebben voor het huwelijk, of niet.
  Maar dan moet hij verlolgens niet met de volgende zin komen

  (quote hamzahamza(voor ons geld de wetten van allah en wij respecteren jullie regels als het ons regel niet raakt))

  Hij respecteerd namenlijk helemaal niet de wetten van Allah.
  Hij overtreed en minacht ze.
  Anders had hij namenlijk geen vriendin gehad, die weet dat ze zijn onbesneden penis lekker vind.

  Wat valt daar niet aan te begrijpen?
  Als ik jou was zou ik met het suikerfeest toch nog even die 2 daagjes school meepakken, je kan ze denk ik wel goed gebruiken.

  En ik zeg helemaal niet dat er wat mis is met seks voor het huwelijk.
  Ik zeg alleen dat het een moslimvrouw vanwege haar geloof niet toegestaan is vrijwillige seks voor het huwelijk te hebben.
  Daar valt niks over te discussieren, of je bent moslim of niet.

  En als een moslimvrouw uit eigen wil maagd wilt blijven is dat haar keuze.
  En als een moslimvrouw van haar geloof afstapt door wel vrijwillige sex voor haar huwelijk te hebben, is dat ook haar eigen keuze.

 36. Prof zegt:
  ” Ik zeg alleen dat het een moslimvrouw vanwege haar geloof niet is toegestaan VRIJWIILliGE seks voor het huwelijk te hebben”.
  Prof
  Leg mij nu eens het begrip “vrijwillige”in deze context uit

 37. @Henk.

  Pak een woordenboek en zoek op wat vrijwillig betekend, vrijwillig betekend in elke context,land,cultuur en geloof hetzelfde.
  En verder ga ik niet met nietmoslims over de islam discussieren, daar waarschuuwt de kuran namenlijk voor.

  @hamzahamza.
  Verschuil je dan ook niet achter de wetten van Allah, om je aan de Nederlandse wetten te onttrekken.
  En claim met je nederlandse ontmaagde vriendin dan ook geen moslim te zijn.
  Dat ben je namenlijk niet.

  Een beetje moslim zijn , is hetzelfde als een beetje zwanger zijn.
  Of je leeft volgens de Kuran als een moslim.
  Of je leeft niet volgens de Kuran als een niet moslim.
  er is geen tussenweg.

 38. nederland en belgie en frankrijk en spanje zijn zwaar RACISTISCHE en ANTI-Islam landen

  Der wordt hier zelf gezegd dat besnijdenis niet in de Koran staat, ik kan m’n ogen niet geloven,

  Het staat niet in de Koran maar het staat wel in de hadiths, vergeet niet de Hadiths hebben evenveel waarde als de Koran

  Waarom begintme nu ineens over “besnijdenis verbieden” en de Joden dan die hier al een eeuw leven, waarom zegt men niet tegen hen, dat zij niet zich niet meer mogen besnijden,

  De ongelovige Nederlanders willen iets aanwakkeren waar zij zwaar spijt van zullen hebben,

  Ik begrijp niet hoe het komt dat bepaalde mensen hier die waarschijnlijk zelf geen doctoraat of diploma hebben zich hier durven uit te spreken over een geloof dat 2 Miljard volgelingen heeft en dat doorheen de eeuwen nog steeds levend is gebleven ondanks de vele aanvallen van Kruisvaarders en Mongolen, ik begrijp niet dat men zomaar kan zeggen dat de Wet van Nederland hoger staat dan de Wet van Allah, het is omgekeerd, de Wet van Allah staat hoger dan de Wet van Nederland,

  Men wil maar niet stoppen met zich te moeien met andere gemeenschappen, hoe kan een ongelovige nou de les spellen over de Islam;

  Ik ben een Moslim, en ik ga in Nederland of Belgie leven als een Moslim, ik heb evenveel recht op de geneugten van dit land als de ongelovige, athestische homofiele en varkenslievende Nederlanders,

  De Ongelovigen moeten blij zijn dat wij hier leven in dit land,

  De Nederlanders zeggen steeds “ga dan terug naar jullie land” Helemaal niet, wij gaan hier niet weg, omdat wij ook sterke bijdrages leveren aan dit land, wij betalen ook belastingen, wij consumeren ook, wij helpen ook mee de economie staande te houden,

 39. @Azidan.

  Je hoeft ook helemaal niet weg.
  Het enige wat iedereen die in Nederland woont moet doen, is zich aan de Nederlandse wet houden.

  Dat is ook de reden dat er in Nederland een scheiding bestaat tussen staat en religie.
  En als je je daar niet aan houd, loop je het risico gestraft te worden.
  Dat kan je misschien niet eerlijk of leuk vinden, maar dat is jou probleem.

  Maar als ik je zo hoor dat je Nederlanders ziet als “ongelovige, athestische homofiele en varkenslievende Nederlanders”.

  Heb ik medelijden met je, dat je zoveel moeite hebt om je als goed moslim te gedragen, en als een vredeliefend, barmhartig, een eervol moslim te leven in een land wat je zoveel mogenlijkheden geeft om alles te kunnen bereiken wat je wilt.
  En waar je alle kansen en ondersteuning krijgt om een gelukkig leven te hebben.

  Als je dat niet lukt, dan ligt dat toch echt aan jezelf.
  Dan is je geloof als moslim niet sterk genoeg, en bezit je te weinig trots en wilskracht.

  Ow en je opmerking over de Ahadith is onzin, deze hebben niet evenveel waarden als de kuran, er zijn er maar een paar betrouwbaar.
  Overgrote deel zijn gewoon vertellingen, een deel zijn zelfs leugens
  Er is maar 1 boek, en dat is de Kuran.

 40. @Azidan. Het zal je misschien niet aangenaam klinken, maar de Nederlandse Grondwet staat hoger dan jouw wet van Alllah. De Nederlandse Grondwet is voor iedereen geldend. Dus jouw allah-wet zal soms niet op de eerste plaats kunnen staan. Dat geld ook voor christenen en andere gelovigen.

  Jouw bewering dat Nederland, Belgie en Spanje o.a. zwaar rascistisch en anti-islam zijn, is totale onzin. Een zielig slachtofferverhaal en een leugen. Als moslim heb je hier alle rechten om te geloven te werken te stemmen enzo.

  Zijn die rechten er voor christenen en andersgelovigen in bv Marokko en Turkiije in de zelfde mate als hier? Om maar te zwijgen over de dictaturen in Iran Saoedie Arabie . Waar in naam van Allah het regime misdaden plegen tegen christenen homosexuelen en andersdenkenden.

  Denk daar maar eens over na. Vooringenomen Azidan.

 41. @Henk.

  Als je dat wilt weten, lees de Kuran.

  Maar waar zinspeel je nu eigenlijk op?

  En waar haal je het lef vandaan om te suggereren dat iemand die de kuran volgt, hoogmoedig is?

  Maak niet de fout om als niet moslim, de Kuran aan een moslim uit proberen te leggen.

 42. @ prof

  ik geloof dat we ons als moslims allemaal wel degelijk houden aan de Nederlandse wetten. Maar gelukkig bestaat er geen wet die een jongensbesnijdenis verbiedt. Niet te geloven zeg… jullie (jij en die mensen die het met je eens zijn) maken van een achterbakse idee van twee stomme artsen al een wet die door moslims maar geaccepteerd moet worden? zijn jullie zo ongeduldig aan het wachten op wetten die moslims in het practiseren van hun geloof kunnen hinderen? Ik lees hier en daar een aantal meningen van mensen die vinden dat een jongensbesnijdenis verboden moet worden, omdat het wordt toegepast bij een kind dat de beslissing niet zelf kan nemen. Hebben jullie ooit een moslim horen klagen over zijn besneden geslachtsdeel? nee dus, waar bemoeien jullie je dan nog mee? Een moslimouder ziet het eenmaal als zijn plicht om zijn zoon te besnijden. Net zoals een chrislelijke ouder zijn kinderen zonder hun toestemming doopt. Moet het dopen nu ook verboden worden omdat deze kinderen de beslissing niet zelf nemen? en btw, je hebt het wel de hele tijd over ‘moslimvrouwen’ die maagd moeten blijven, maar je vergeet erbij te zeggen dat het ook voor moslimmannen geldt. Deze regel geldt namelijk voor allebei de geslachten. Wat betreft de ahadith sla je de plank helemaal mis. De ahadith zijn WEL net zo belangrijk als de koraan. Moslims worden regels uit de koraan en uit de soena(levensloop) van de profeet vzmh. Gelogen ahadith worden niet gebruikt door moslims, omdat ze door de geleerden als zwakke of onbetrouwbare ahadith worden verklaard. Er worden enkel ahadith gebruikt waarvan bewezen kan worden dat ze betrouwbaar zijn. en de verplichting van de besnijdenis wordt in een betrouwbare hadith weergegeven. Waarom zou de meerdeheid van de moslims anders haar zonen laten besnijden als het niet duidelijk in een hadith stond?

  @peter is de naam

  Voor jouw staat de Nederlande wet misschien wel boven de wet van Allah. Moslims zijn erg overtuigd van hun geloof en vinden het leven na de dood belangrijker dan het huidige leven. Dat betekent dus dat wanneer de Nederlandse wet iets van de moslims verlangt wat tegenstrijding is met hun geloof, zij niet zullen gehoorzamen. Want zoals ik al zei, is het geloof voor ons belangrijker dat een of ander nl’se wet. De Nl’se wetten zijn er inderdaad om ze te volgen en respecteren, maar ze moeten mensen niet gaan beperken in het belijden van hun geloof (vraag me af in hoeverre de wet van godsdienstvrijheid dan nog geldt). Dat veroorzaakt alleen problemen en chaos.

 43. @Prof

  Het enige wat iedereen in Nederland moet doen is zich houden ana het respect voor andere volkeren die jullie salaris, jullie economie staande houden, en die er ook voor zorgen dat Allah geen verschrikkelijke aardbeving naar jullie stuurt

  In Nederland is er geen scheiding van Kerk en Staat, er is een theorethische scheiding van kerk en staat,

  Nederlanders zijn inderdaad varkenslievende , stinkende, bierdrinkende hypocriete atheisten

  Jij bent niet in de plaats om te bepalen of een Moslim goed is of niet, jij hoeft geen medelijden met me te hebben, hoe kan een vervloekte en een hopeloss verloren ziel nu medelijden hebben met me? Allah is met mij…!!!!!!!!!!!

  Ik krijg hier mogelijkheden maar ik verdien meer, ik krijg namelijk maar de helft van wat ik verdien, over welke kansen heb je het, leef je in een dromenwereldje ofwat????

  Die kansen en die ondersteuning die komen van mij, en niet van jou, jij bent niet in de plaats om dat zelf op te noemen, je moet niet doen alsof jij voor die kansen hebt gezorgd, ikzelf heb daar ook voor gezorgd,

  Moesten wij Marokkanen niet meegevochten hebben zij aan zij met (in de frontlinie) de geallieeerden dan spraken jullie nu DUITS

  De Hadiths die authentiek en correct zijn zijn evenveel waard als de Koran aldus de Profeet vzmh
  De hadiths dienen ter ondersteuning van de Koran

 44. @Peter = de naam

  @Moest de wet van Allah lager zijn dan de wet van Nederoland dan was je nu DOOD, jij volgt blidnelings de wet van Allah, De Wet van Allah , daar maken zelfs de wetten van de Natuur en de Biologie van deel

  Al de opgesomde landen zijn zwaar extreemrechtse landen, als je een baard moet scheren om te mogen werken, dan is het heel erg, als je je hoofddoek moet afdoen om werk te kunne vinden, dan is nederland een xenofobe land

  Die regimes in het Midden-Oosten die respecteren de Christenen en de Joden, niet vergeten je hebt in elke land van het Midden-Oosten een grote minderheid van Christen die zelfs aan de macht zijn, maar door het geknoei van Amerika, zijn deze Christen dan in het defensief gegaan,

  Jij hebt niks te zeggen Peter, wees blij dat we hier zijn,

 45. wayooo jullie houden van praten. ik mag zelf weten wat ik wil. als ik kinderen later krijgt ik ben degeen die hun opvoed. Ik leef met besnijden penis zonder probleem dus me kinderen worden ook besnijden. ik volg de wetten van allah of niet dat is mijn probleem. het is tussen mij en mijn god. belangrijkst dat andere mensen geen pijn doet. Ik heb tot nu toe geen moeit met nederlands wetten. en ik denk niet dat later een probleem van wordt. want ik weet dat geen 1 marokkaan gaat blijft stil als besnijdenis verboden wordt.

 46. wat een onzin allemaal serieus. Azidan uit jouw stuk blijkt wel de manier hoe jij aankijkt tegeover mensen die geen moslims het is puur racisme en haat en staat haaks op de leer van de islam die respect en tolerantie beveelt tegenover de mensheid. Van enige manier van fatsoenlijk debateren en discusseren heb jij geen kaas van gegeten verder ga ik er niet op in het is gewoon te lachwekkend. OOk jouw bewering dat joden en christenen rechten hebben in islamtische landen toen ik dat las viel ik bijna van mijn stoel van het lachen. Je weet niet waarover je hebt man. Uit jouw woorden klinkt een hoop frustratie en verbittering gezien jouw bewering dat nederlanders varkensvleesetende bierdrinkende atheisten zijn. Ze hebben je flinkt gepakt.

  Ik doe een oproep aan de mensen die zich moslim noemen en op dit forum begeven discusseer fatsoenlijk en incasseer kritische argumenten

 47. azidan,

  Wij hebben hier in nederland vastgelegd in de wet dat er scheiding is tussen kerk en staat. Naar aanleiding van jouw bewering dat het niet klopt verzoek ik jou eens de grondwet te gaan bestuderen.

  Verder is het zo dat elke moslim die een verdrag aangaat met een niet islamtische land alle weten en regels van dat land dient te respecteren en er zich aan te houden

 48. Marijnt, jij hebt niks vastgelegd,

  De enigste gefrustreerde hier dat ben jij,

  De Wetten van Nederland zijn ondergeschikd aan de wetten van Allah, dit is toch de logica zelve,

  Waarom zou ik nu de mening volgen van iemand die geen geloof noch god kent, iemand die enkel zijn begeertes volgt, iemand die zichzelf nog niet eens wast als hij van de wc komt???? Ik bedoel zelf een dier volgt Allah meer dan een atheist

  Jouw antwoord illustreert de inhoud van jouw hart nl “ze hebben jouw gepakd”????

  Nederlanders, kortom Fransmannen (die ik verafschuw), Belgen en Engelsmannen dienen zich aan te passen aan de islam, of ze dienen te zwijgen en te genieten van onze Zwarte Islamitische Goud (Aardolie),

  Jullie moeten stoppen met jullie pestwetten, want dit getuigt pas van frustratie

  Ja voor Islamitisceh Scholen, ja voor besnijdenis, ja voor vrouwelijke dokters voor Moslimvrouwen die zwanger zijn, ja voor hoofddoek op alle mogelijke plaatsen zowel openbaar als privé, ja voor subsidie van elke Moskee groot of klein, zoals de kerken en synagoges, ja voor Islamonderwijs, ja voor versoepeling van huwelijk met andere overzeese moslims, ANDERS begin maar al paarden, pony’s en ezels te fokken, om ze dan te gebruiken als er geen Islamitische aardolie niet meer is

  Wasalam Aleikoum

 49. En accepteer de Moslims, zonder waren jullie wegen nu vol met paardestront

  Zonder ons waren jullei nu Duits aan het praten, wij hebben ook onze inbreng in deze maatschappij, en we hebben dus evenveel te zeggen als de atheistische-ongevoelige-ongelovigen

  Wij hebben ook vanalles te zeggen, wij maken ook deel uit van de beslissingsbevoegdheid,

  Ik bedoel vergeten jullie niet de smaak van Aardolie?????

 50. Miester Azidan zit gewoon hier de boel op te stoken. Het is verbaal net zo’n idioot als die omhoog gevallen advocaat Faizal. Samen zouden ze een cabaretduo Jut en Jul kunnen vormen. Lullen als een kip zonder kop. Dus zonder enige inhoud.

  Nou, mocht dhr Azidan zelf in zijn praatjes geloven, wat ik me absoluut niet kan voorstellen, dan rest 1 ding. Snel professionele hulp zoeken. Want dat heeft hij hard nodig.

 51. Mense neem deze azidan niet zo serieus hier zit hij zich zogenaamd fanatiek voor te doen als moslim en anti westers maar gelijkertijd is hij de ergste ANTI-ARABIER hier op maghreb.nl lees zijn posten eens na, het is vol met frustratie, racisme haat jegens niet-riffijnen en vooral jegens arabieren en andere nationaliteiten. Deze man is de grootste racist op maghreb.nl hij wordt door velen beschouwd als de BERBER FUHRER, lager dan hem kan je niet vallen, neem hem vooral niet serieus. Het is een gefrustreerde haatzaaiende forumclown meer niet en bovendien de ergste anti-racist en anti-arabier op het net en hij noemt zich nog een mosilm? Check zijn reacties mensen en vooral op topics die over arabieren gaan !!

 52. azidan,

  Wat een dom antwoord. Ik ben totaal niet onder de indruk. Ik weet nu eigenlijk met wie ik te maken heb. Wie heeft mij gepakt de satan. Met mijn hart is niks mis mee. Wat ik een koppige moslim als jou duidelijk wil maken die een referentiekader heeft van een ezel is dat je moet leren om eens fatsoenlijk te discusseren met mensen die andere meningen hebben en dat je niet meteen begint te schelden en mensen voor ongelovigen uit te maken.

  En wat betreft jou reactie. Laat ik kort en duidelijk zijn. Hier spreekt iemand die totaal verbitterd is en gefrusteerd en zichzelf een moslim noemt. Maar niet weet wat zijn geloof inhoudt. Als jij mij mijn verhaal niet gelooft dat jij de wetten dient te respecteren en aan te houden in een niet islamtische land dan raad ik je eens aan een imam te raadplegen en ook je te verdiepen in je geloof wat ik heb gezien jouw reacties de indruk dat het je aan kennis ontbreekt en dan heb ik het vooral over kennis van de twee belangerijkste islamitische waarden namelijk respect en tolerantie voor je medemens. Moslim of geen moslim. Ik kan niks anders concluderen dat je totaal de weg kwijt bent en bent doorgedraaid.

 53. Er zijn hier een bepaalde mensen op deze site bezig met uitspraken te doen die als goud in de mond zijn van/en in de oren van bepaalde meelezende diensten zullen klinken als tromgeroffel om hun stelling en opvattingen over radicalisme te verstevigen..
  De stelling van ” ongelovige atheïstisch homofiele en varkenslievende Nederlanders”zal hun als muziek in de oren klinken.
  Triest ,dat je zo een site in discretie kan en wil brengen.

 54. Als je dan bij Allah bent vraag hem dan gelijk even of hij een vraag kan bedenken waarop hij geen antwoord weet. Zoja dan is hij niet alwetend omdat hij zo’n vraag niet weet, zoniet dan is hij niet alwetend omdat hij het antwoord niet weet.

  Als hij botweg weigert maak dan dat je wegkomt.

 55. Vandaag trouwens vernomen dat de besnijdenis van mannen het beste kan gebeuren op 10/12 jarig leeftijd i.v.m. de bloedstolling (110%) en dat dit heel goed is om de baarmoederhalskanker bij vrouwen te voorkomen.
  Deze schijnt te ontstaan door bacteriën onder de voorhuid bij de man.
  Wie weet het juiste,het was maar een gewone arts die dit vertelde.

 56. Het argument dat besnijdenis van mannen baarmoederhals kanker kan vermijden bij hun partner(s) is flut. Virussen die verdacht worden cx-ca te veroorzaken (humaan papilloma virus etc.) komen inderdaad in het smegma (huidsmeer) onder de voorhuid voor doch in culturen waar mannen zich regelmatig wassen zonder zich te (laten) besnijden is de incidentie van cx-kanker zeker niet hoger dan onder de besneden populaties.

  http://www.muslim-midwifery.net/besnijdenis.htm

  http://www.doctorsopposingcircumcision.org/

 57. Henk.
  Je kan het proberen goed te praten zoals je wilt.
  Het is en blijft gedwongen mishandeling, tegen de wil van het kind.
  Met als enige doel,de ouders hun godsdienstige regels aan het kind op te leggen.
  En dan kan je honderden motievaties aanslepen, maar dat zijn allemaal smoesjes.
  Hoe zou jij het vinden, als je onder dwang word gehouden en vervolgens er in je lichaam was gesneden? Puur en alleen omdat dit iemand anders geloofsovertuiging is.

  Besnijden is goed, maar alleen uit vrije wil van desbetreffende, en niet uit de wil van de ouders.

 58. Prof,
  Ik praat niets goed en gaf aan dat het een arts was die dit stelde( AD 27/9?).
  Ik geef alleen maar een gelezen of gehoord punt door in deze discussie.
  Zo ook is dat voor de opmerking van Muslim Midwifery.
  Ik ben geen medicus dus moet ik gewoon afgaan op wat deze zeggen of stellen.
  Maar ook voor zijn stellingen zullen best voor en tegens zijn.
  Het besnijden is niet allen gebruikelijk in de Moslimgemeenschappen maar komt ook heel vaak voor bij jongens wiens voorhuid te nauw is en waar al reeds op jonge leeftijd wordt ingegrepen.
  Wat me wel eerlijk gezegd opvalt is dat op de stelling van deze artsen er alleen zo veel gereageerd word op deze site,terwijl het dus een zaak is aangaande de gehele Molsimgemeenschap in Nederland,maar daar hoor ik verder niemand hier over.
  Hoe komt dat dan ?

 59. Ik vraag me af wanneer het gaat stoppen, eerst hoofddoek verbod die ze overal zullen invoeren, dan verbod op besnijdenissen straks komt er een verbod op moslim-zijn maar ondertussen laten ze wel maxi Moskeeën toe van wahabitische en neo conservatieve moslims toe al weten ze hoe riskant hun achtergrond en hun geloofsovertuiging is wat is hier eigenlijk aan de hand?

  Extremisten (fundi’s, anti-moslims, extreem rechts..) vecht jullie oorlogje uit en laat de gewone hardwerkende vredelievende participerende praktiserende moslims met rust, hoe meer je de boel over 1 kam scheert en alle moslims blijft provoceren duwen jullie stap voor stap meer moslims in het extremistische hoekje en hetzelfde geldt natuurlijk ook omgekeerd maar dan met extreem rechts en andere anti-moslims. Is het einde in zicht?

 60. mannenbesnijdenis zonder medische indicatie is strijdig met de eed van hippocrates eigenlijk mogen artsen zich hier dus niet schuldig aan maken. Als volwassenen na goede voorlichting zelf verzoeken om deze cosmetische ingreep is dat natuurlijk hun eigen risico, net als botoxen van rimpels of een borstvergroting.
  Kinderen zonder medische noodzaak blijvend lichamelijk veranderen is bijzonder verwerpelijk, eigenlijk zeer verwonderlijk dat in een land waar het slaan van een eigen kind volgens de richtlijnen valt onder kindermishandeling besnijdenis wel is toegestaan.
  Juridisch valt het niet te rijmen dat er sexediscriminatie wordt toegepast bij besnijdenis, besnijdenis is zelfs strijdig met de rechten van het kind.
  Er zijn twee redenen die ik kan verzinnen waardoor de politici niet consequent en adequaat optreden, de eerste is dat de overwegend christelijke politici in nederland het geloof een goed argument vinden voor het beschadigen van je eigen kind (denk aan misbruik van koorknaapjes, incest etc. dat getolereerd wordt als er maar gebiecht wordt en de recente excommunicatie van verkrachte tienermeisjes die zwanger zijn geworden….)
  de 2e reden voor de artsen is dat het makkelijk geld verdienen is aan dit soort cosmetische ingrepen die goed planbaar zijn en weinig tijd en middelen kosten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.