SGP tegen islamitische eed afleggen

De orthodox-gereformeerde christelijke partij SGP heeft Kamervragen gesteld over moslims bij politiekorpsen die hun eed kunnen afleggen aan Allah. Politieagenten konden altijd kiezen tussen de christelijke eed (‘Zo waarlijk helpe mij God almachtig’) en de gelofte (‘Dat verklaar en beloof ik’). Maar de SGP waren berichten bereikt dat moslims bij het politiekorps Hollands-Midden ook een islamitische eed kunnen afleggen: ‘In naam van Allah, de Barmhartige Erbarmer, en hij is mijn getuige dat ik dit beloof’. Daarbij zou de hand op de Koran moeten worden gelegd.

De SGP vindt dit een verkeerde ontwikkeling, zegt Menno de Bruyne, woordvoerder van de SGP-fractie in de Tweede Kamer tegen Elsevier. ‘Net zo min de SGP voorstander is van het “nationaliseren” van islamitische feestdagen, is de SGP te vinden voor islamitische eedsformules in Nederland.’

De orthodoxe partij neemt wel vaker extreme standpunten in. Zo zijn politieke functies binnen de partij alleen voorbehouden aan mannen. Naast dit omstreden vrouwenstandpunt vindt de SGP dat homoseksualiteit niet geoorloofd is, en vind daarom dat homoseksuelen niet mogen trouwen of kinderen adopteren. Eveneens is de partij tegen de legalisering van abortus, euthanasie, prostitutie en drugs, voor strikte handhaving van de zondagsrust en is (mede) op initiatief van de SGP in een aantal gemeenten een vloekverbod van kracht.

3 REACTIES

 1. Waarvoor niet gewoon een eed of gelofte op de grondwet.
  Dat is wat handiger en geeft de onafhankelijkheid aan van de betrokkene in de uitoefening van zijn ambt.
  B.v “Ik zweer trouw aan de grondwet en trouw aan de wetten van het koninkrijk etc ”
  of “Ik beloof trouw aan de grondwet en trouw aan de wetten van het van het koninkrijk etc”
  Het is allemaal zo simpel,maar je moet het wel willen,
  Dat is het probleem

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.