Politiek parasiteert op ‘islamdebat’

Politieke partijen in Nederland profileren zich met het ‘islamdebat’ omdat zij weten dat zij hiermee hun kiezers kunnen binnenhalen. Dat dit instrument zo breed kan worden ingezet door de verschillende partijen heeft diverse oorzaken zoals populisme, het zwijgen van de moslimmeerderheid en opportunisme. Wat zijn precies die oorzaken? En wat zijn de gevolgen voor de Nederlandse samenleving en de Nederlandse moslims?

Hierover gaat de NMO-uitzending InFocus van komende zondag. Presentator Abdellah Dami ontvangt een drietal politici: Salima Belhaj (fractievoorzitter D66 Rotterdam), Mohamed Mahdi (gemeenteraadslid PvdA Amsterdam) en Bas van ’t Wout (gemeenteraadslid VVD Amsterdam). Alle drie voelen zij zich verbonden met de positie die hun partij in het islamdebat inneemt maar hebben zij ook het lef zich kritisch op te stellen.

Terwijl Belhaj zich beroept op Alexander Pechtold en Van ’t Wout op Bolkenstein en Kamp, distantieert Mahdi zich juist van de harde voorstellen van partijgenoot Hans Spekman (PvdA-lid Tweede Kamer), die Marokkaanse jongeren met maatschappelijk onaanvaardbaar gedrag in hun eigen omgeving wil ‘vernederen’. Voor een neutraler, niet-partijgebonden visie schuift ook aan tafel publicist August Hans den Boef, auteur van het onlangs verschenen boek God als hype – dwarse notities over religieus Nederland. Onder leiding van Dami ontstaat een gesprek dat ruimte biedt aan de nuance en komt het gezelschap tot een reek verfrissende inzichten.

Met ingang van 26 oktober 2008 heeft het programma InFocus een nieuw format: een studiogesprek onder leiding van presentator Abdellah Dami afgewisseld met korte reportages. Na de uitzending gaat het gesprek verder op internet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.