Marokkaanse acrobatiek in Schouwburg

Op 15 en 16 januari is de Marokkaanse circusvoorstelling Taoub in de Grote Zaal van de Rotterdamse Schouwburg te zien. Twaalf jonge acrobaten uit Tanger proberen samen uit hoe ver de fysieke mogelijkheden van het menselijke lichaam reiken. Ze zwepen elkaar op met ritmisch voetenwerk en zang en brengen elkaar letterlijk en figuurlijk tot grote hoogten. Het bijzondere, dynamische gezelschap is voor het eerst in Rotterdam.

Op de klanken van een ûd stapelen mannen in witte djellaba zich op tot een projectiescherm. Onder hun gewaden dragen ze spijkerbroeken, t-shirts en overhemden. Later klinkt raï of een westerse beat. Zo gaat in de voorstelling Taoub de traditie hand in hand met het Marokko van nu.

De acrobatiektraditie in de Marokkaanse regio Souss gaat terug tot de vijftiende eeuw. De Groupe Acrobatique de Tanger bestaat voor een flink deel uit leden van die klassieke acrobatiekfamilies, waar het vak van vader op zoon (en soms op dochter) is doorgegeven.

Aurélien Bory, een pionier van het Franse nouvelle cirque, combineerde hun duizelingwekkende kunsten met choreografie, humor en prachtige visuele elementen. Een grote lap speelt een belangrijke rol in de vormgeving (taoub betekent stof) en roept zee- en woestijntaferelen op. In dat mooie decor tarten de twaalf Marokkaanse acrobaten de zwaartekracht.

Taoub maakt deel uit van het programma van Young Dock 2009.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.