Bange Bush voorkwam Iran-actie Israël

De Amerikaanse president George BushDe Amerikaanse president Bush heeft begin vorig jaar een geheim verzoek van Israël afgewimpeld voor de levering van speciale bunker-penetrerende bommen. Hiermee wilde Israël Natanz aanvallen, het belangrijkste nucleaire complex van Iran, waar kernwapens zouden worden ontwikkeld.

Tegelijkertijd lichtte Bush de Israëli’s in over een geheim Amerikaans programma dat op subtielere wijze de nucleaire ambities van Iran moet torpederen, onder meer door sabotage van de uraniumverrijking in Natanz. Dit meldde, volgens de Volkskrant, The New York Times zondag, zich baserend op gesprekken met Amerikaanse, Israëlische en Europese functionarissen.

Volgens de New York Times heeft Bush een Amerikaans bombardement op Natanz nooit overwogen. Onder anderen minister van Defensie Robert Gates zou hem ervan hebben overtuigd dat zoiets ineffectief zou zijn en zou leiden tot uitzetting van inspecteurs van de internationale atoomwaakhond IAEA. Bovendien waren Bush en zijn adviseurs bang voor een oorlog in het Midden-Oosten als gevolg van zo’n aanval.

De schrik was dan ook groot toen Israël begin vorig jaar zelf tot actie leek over te gaan, en verzocht om levering van de bunkerbommen en ander materieel, evenals toestemming om via het luchtruim van Irak naar Iran te vliegen. Dat laatste weigerde Bush resoluut, bang dat het Amerikaanse leger Irak zou moeten verlaten als bekend zou worden dat de VS de actie hadden goedgekeurd, schrijft de volkskrant.

Het geheime sabotageproject tegen Iran loopt nog, aldus The New York Times. Obama moet snel besluiten of hij het wil voortzetten. Obama zei zondag ‘een nieuwe benadering’ voor Iran te willen, gebaseerd op ‘bereidheid tot praten’. Hij zei echter ook bezorgd te zijn over de Iraanse atoomplannen en noemde Iran ‘een van onze grootste uitdagingen’.

4 REACTIES

  1. De reden dat Iran nu zwijgt tijdens de aanvallen van Israel heeft te maken dat Iran op Obama wacht om aan tafel te gaan zitten.
    Mocht bush nog 2 jaren regeren dan was Israel nu al gelijk aan de grond gemaakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.