27 maart: ‘Dag van de stilte’

De Marokkaanse schrijver Khalid Boudou en zijn collega Oscar van Gelderen roepen 27 maart uit tot ‘dag van de stilte’. Die dag verschijnt hun pamflet Wij hebben altijd gelijk (dat gaat over de relatie tussen politiek, media en burgerij en tóch leesbaar en humoristisch is) en is het precies één jaar geleden dat de film Fitna online ging.

Ongewenste burgerparticipatie, de reageercultuur, hooligans, de zegeningen van de anonimiteit, talking heads, rechts gebral en links gedram: het zijn slechts enkele van de onderwerpen die aan bod komen in dit prikkelende pamflet over de moeizame verhouding tussen politiek, media en burgerij. Op scherpzinnige en humoristische wijze maken ‘de Berber en de Jood’ eenmalig herrie voor een goed doel: stilte.

Boudou en Van Gelderen leggen de vinger op de zere plek: de media zijn verworden tot een markt waar het louter om transacties gaat. De een wil aandacht, de ander biedt een platform. Tegenstellingen worden kunstmatig gecreëerd om de kijkcijfers op te schroeven. Meningen worden extra fijn geslepen, omdat martelaarschap nu eenmaal extra zetels oplevert. En als kunstenaar of politicus hoor je er tegenwoordig pas bij als je op zijn minst bedreigd bent.

Wij hebben altijd gelijk is een warmbloedig pleidooi voor een maatschappij waarin niet voortdurend de nadruk op het verschil tussen mensen wordt gelegd. Voor eenieder die de nuance, de humor en de zelfspot in het debat mist maar zoekt, is Wij hebben altijd gelijk een onmisbaar medicijn — tegen het chagrijn. –www.wijhebbenaltijdgelijk.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.