‘My Dinner With… Abdelkader Benali’

Op woensdag 13 mei gaat de eerste editie van de theatertalkshow My Dinner With… van Theatergroep De Nieuw Amsterdam van start. My Dinner With… is een talkshow waarin Sabri Saad El Hamus op het toneel in gesprek gaat met zijn tafelgast. Gedurende het diner, dat bestaat uit een voor-, hoofd- en nagesprek, wordt er gesproken over actualiteiten op een grote en kleine schaal. Over gebeurtenissen in de stad, het land en de wereld. Over alledaagse en uitzonderlijke situaties. Over hier, daar en het daartussen. Tijdens het nagerecht wordt het publiek uitgenodigd deel te nemen aan het nagesprek.

In de eerste editie van deze theatertalkshow ontvangt Sabri Saad El Hamus schrijver/hardloper Abdelkader Benali. Abdelkader Benali wordt in 1975 in Marokko geboren, maar verhuist als hij vier jaar oud is met zijn ouders naar Nederland. In 1996 debuteert hij, op 21 jarige leeftijd, met zijn roman Bruiloft aan zee waarvoor hij genomineerd wordt voor de Libris Literatuurprijs. Deze prijs wint hij in 2003 voor zijn roman De langverwachte. Als Abdelkader Benali in 2006 in Libanon verblijft, breekt de Israëlisch-Libanese oorlog uit. Hierover start hij voor Vrij Nederland een weblog. In 2008 gaat hij samen met fotograaf Kadir van Lohuizen naar Gaza om in woord en beeld te berichten over de verhalen achter de oorlog. ‘Als reporter,’ zo vindt Benali, ‘moet je net zolang kijken en luisteren tot je de stilte hoort, totdat de mensen zwijgen omdat ze niet meer weten wat ze moeten zeggen.’ Onlangs verscheen zijn nieuwe boek De stem van mijn moeder.

Abdelkader Benali is de eerste gast die voor het diner aanschuift bij Sabri Saad El Hamus in het theater. In hun werk als schrijver en acteur zijn ze elkaar tegengekomen in de voorstellingen De Ongelukkige (1998) en Yasser (2001). In 2010 gaan ze samenwerken in de voorstelling De Tapijtenweefster van het Nederlands Blazers Ensemble. Ook schreef Abdelkader Benali in 2006 voor De Nieuw Amsterdam de voorstelling Athella|Othello met Felix Burleson.

Sabri Saad El Hamus en Abdelkader Benali, een schrijver en een acteur, met hun verschillen en overeenkomsten, twee stoelen en een tafel. Dat zijn de ingrediënten voor deze eerste editie van theatertalkshow My Dinner With…

Rozentheater | Amsterdam
13-15 mei 20.00u &
17 mei 15.00u (matinee)
www.denieuwamsterdam.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.