Nederlandse première ‘Casanegra’ 21 mei

41

De nummer 1 filmhit uit Marokko ‘Casanegra‘, die alle bezoekersrecords breekt gaat op donderdag 21 mei 2009 in première in Nederland. Het Marokkaans drama gaat over twee vrienden die met illegale praktijken proberen te overleven in het stadsleven van Casablanca.

In een gewelddadige en chaotische Casablanca proberen twee 23-jarige jeugdvrienden, Adil en Karim, een leven op straat te overleven. Een van hen werkt in de sigarettenhandel, maar moet plotseling voor zijn zus zorgen. De ander lost problemen op met illegale migranten en zwart geld. Als ze door een lokale bendeleider worden gerekruteerd voor een ‘echte’ klus, wordt hun vriendschap op de proef gesteld. Ze moeten hierbij keuzes maken tussen liefde en vriendschap, hoop en wanhoop.

Casanegra heeft veel stof doen opwaaien in Marokko. De film, die vele taboes in Marokko (door)breekt, schetst een rauw en realistisch portret van de twee jongens op zoek naar een beter leven in Casablanca. Onder de kop ‘Ruige films trekken volle zalen’ vermeldde de Volkskrant op 19 februari j.l. al dat Casanegra is uitgegroeid tot een waar maatschappelijk fenomeen. Deze door de staat gefinancierde film roept gemengde gevoelens op binnen de Marokkaanse gemeenschap over thema’s als seks en geweld.

26 REACTIES

 1. Wat een stomme film!!! ik heb deze film al bekeken, die slaat gewoon en totaal nergens op.
  Ik wil jullie aanraden om de film niet naast een familielid te bekijken, want die film bevat heel veel vloeken en ook onbeschofte praatjes. En daar draait de hele film helaas om!

 2. Een reality check voor elke Marokkaan! Deze film maakt mij in ieder geval duidelijk hoeveel kansen en hoe bevoorrecht wij zijn in dit land. Deze film zet je aan het denken, inspireert en motiveert tegelijk.

  Een topfilm!

 3. Prima vermelding van de premiere van CASANEGRA op 21 mai a.s.
  Inmiddels zijn ook de theaters bekend van de drie (hoofd)steden waar de film vanaf
  die datum te zien is:
  Pathe De Munt – Amsterdam
  Pathe De Kuip – Rotterdam
  Pathe Spuimarkt – Den Haag
  Gaat dat allen zien!!

 4. Ewa, een beetje respect hebben hé, je moet ook weten dat niet alle Marokkanen gelovig zijn, een meisje kan ook geen hoofddoek dragen als ze niet gelovig is, jah Casablanca is héél anders, kan ik wel zeggen, ..

 5. beste mensen,

  casanegra is een smerige,respectloos, schaamteloze film,waar je alleen maar leert vloeken,
  en komt helaas totaal niet overéén met de islamitische normen en waarden…

 6. Geachte Halima,

  Ik haat alle soort films maar ik ken geen goede moslims, anders zijn wij hier niet als bijdelaars.
  Ze willen ons niet meer maar wij moeten elk dag slijmen voor een bestaannetje hier?
  Als ik geen kinderen had had ik voor een Wilde bos gekozen.

 7. Volgens mij snappen jullie het niet helemaal. Dit is een film over hoe sommige jongeren nu het hoofd boven water proberen te houden in Marokko, dus niet alleen in Casa!
  De problemen die zij ondervinden en hoe ze daar mee om gaan. Het is juist goed om dit soort dingen te laten zien zodat we met z’n allen nadenken over hoe goed wij het hier hebben en hoe slecht de jongeren het daar hebben. Wij komen met onze dure auto’s, kleding enz. in Marokko 3 weken de toerist uithangen en hebben vervolgens commentaar over hoe ze daar leven? We zouden ons moeten schamen en juist de problemen onder ogen zien en films zoals deze omarmen want de werkelijkheid kan soms hard zijn. Verder als je een film wilt zien zonder liefde, taalgebruik enz. Ga dan aub Risallah of een tekenfilm bekijken, dan weet je zeker dat er niets aan de hand is, Voor de mensen die het beter denken te weten wat betreft de islam, ga in Saudi Arabië wonen, een echte islamitische staat, veel “vrijheid” en heb alsjeblieft geen commentaar.
  En voor al die wannabe moslims, dit bericht “kijk eerst naar jezelf voor dat je naar een ander kijkt en oordeel niet!”.

 8. als ik n cijfer mocht geven voor deze film tussen 1 en 10 voor dezer film dan wordt het helaas toch n 6 maar echt niet meer kan gewoon beter maar beeld en geluid waren wel ok hoop dat de volgende films beter is hij is wel realistisch want die mensen daar in casa praten echt zo en gaan zo met elkaar om heel brutaal voor de rest is maar n film

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.