Literatuurfestival naar Marokko

bOp 2, 3 en 4 juni vindt in Rabat en Kenitra het ‘International Literature Festival Morocco’ plaats. Het festival wordt georganiseerd door PEN Marokko, i.s.m. Winternachten en de Nationale Bibliotheek in Rabat. Het is voor de eerste keer dat Winternachten samenwerkt met een literaire organisatie in Marokko.

Al eerder waren Marokkaanse schrijvers te gast in het festival in Den Haag. Winternachten werkt al enige jaren samen met partnerorganisaties in Indonesië, Zuid-Afrika, de Antillen/Aruba en Suriname voor de organisatie van literaire evenementen in die landen.

Het thema van het festival is ‘Writing between the lines’, over de ruimte die schrijvers zoeken binnen de beperkingen van censuur en taboes. Het programma vindt plaats in de Nationale Biblotheek in Rabat en in de Universiteit van Kenitra. De publieksprogramma’s bestaan uit voordrachten en debatten door de schrijvers en dichters. Behalve publieksprogramma’s op de avonden van 2, 3 en 4 juni, zijn er programma’s voor en met studenten en besloten bijeenkomsten voor schrijvers. Een bijzonder onderdeel is de presentatie in de vorm van een tentoonstelling van de roman ‘Nomad’ van de Marokkaanse schrijver en beeldend kunstenaar Youssouf Amine Elalamy.

De deelnemende schrijvers zijn: Gündüz Vassaf (Turkije), Linda Christanty (Indonesië), Christine Otten (Nederland), Antjie Krog (Zuid-Afrika), Marie Redonnet (Frankrijk), Jacqueline Bishop (Jamaica/V.S.) en de Marokkaanse auteurs Ghita El Khayat, Edmond Amran El Maleh, Abdelhay Moudden, Mohammed Lemsyeh, Salah El Ouadie
Aïcha Bassry en Youssouf Amine Elalamy.

Deze eerste Marokkaanse editie kan plaatsvinden dank zij subsidies van de Nederlandse Ministeries van Buitenlandse Zaken en OCW (HGIS) en van het Nederlands Literair Productie- en Vertalingen Fonds, en dankzij medewerking van het NIMAR (Nederlands Instituut in Marokko), de Nederlandse Ambassade in Rabat, het Centre for Cross Cultural Learning in Rabat, de Université Ibn Tofaïl, het Centre Marocain de PEN international, en de Bibliothèque Nationale du Royaume de Maroc.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.