Veel kinderen gewond door hete thee

Het aantal jonge kinderen dat gewond raakt als gevolg van hete vloeistoffen -zoals thee- is de afgelopen vijf jaar met bijna een kwart gedaald. Maar uit onderzoek blijkt dat allochtone kinderen juist een hoger risico hebben op verbrandingsongevallen door hete vloeistoffen, aldus de Brandwonden Stichting in het dagblad Metro.

Het ligt aan de voorlichting: Turken en Marokkanen zijn moeilijk te bereiken, waarschuwt Rob Baardse, woordvoerder van de Nederlandse Brandwonden Stichting. De stichting wil met meer voorlichting in moskeeën gaan zorgen voor een daling van het aantal allochtone slachtoffers.

4 REACTIES

 1. wat een onzin allemaal.. hete thee? Als ze echt niks kunnen vinden dan maar klagen over de thee, wat een klaagcultuur die Nederlanders.

  Straks krijgen we nog te horen dat er onder de allochtonen veel slachtoffers vallen omdat ze vooral met hun handen eten en niet met bestek?

  Groetjes..

 2. hararry,

  Het is geen nieuw feit,dit is al jaren bekend. ( zie hieronder artikel van 2004)
  Alleen is er altijd te weinig aandacht aan gegeven.
  Het was verstandig geweest als men jaren geleden met een goede voorlichting was gekomen desnoods in folders in verschillende talen.
  Maar dat is in dit land een “hot item”want men moet de taal maar leren zeggen de “tegenstanders”.
  Ik zou al deze hufters die daar tegen zijn willen uitnodigen om eens en kijkje te gaan nemen in een brandwondencentrum.
  Brandwonden veroorzaakt door hete vloeistoffen zijn de ergste die er zijn omdat ze diep door de huid heen dringen.
  Als je zoiets overkomt,maar dat geld voor alle brandwonden begin gelijk met koelen,GEEN KOUD water maar LAUW water en begin met minimaal 20 minuten,bel bij kinderen ALTIJD 112 en vraag om verder advies aan de ambulance dienst.
  Juist voor kinderen is de medische hulp noodzakelijk omdat ze goed behandeld kunnen worden,maar bij uitblijven voor de rest van hun leve littekens dragen die een grote psychologische druk voor het kind kunne betekenen.
  Ik denk dus niet dat deze mensen die de oproep doen iets “discriminerend “willen maar gewoon mensen zijn die regelmatig met de gevolgen van de onoplettendheid worden geconfronteerd

  Agenda | Contact l Nieuwsbrief |Nieuws | Links l Kunstlinks | Forum | CineboX | West | Home | Zoek

  Risico brandwonden allochtone kinderen
  Vorige week vond tijdens de ouderavond op kinderdagverblijf de Blauwe Koala een voorlichtingspresentatie plaats over brandwonden. “Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus gebruik een thermoskan om het grootste risico te verminderen” was toen één van de tips. Vandaag in het Utrechts nieuwsblad:
  Het aantal allochtone kinderen dat brandwonden oploopt, is schrikbarend hoog. Uit onderzoek van de Brandwonden Stichting blijkt dat dit cijfer twee keer zo hoog is als op basis van de bevolkingsopbouw zou mogen worden verondersteld.

  De oorzaak is vrijwel altijd dezelfde: hete vloeistoffen, en dan vooral thee. Dat heeft de Brandwonden Stichting vrijdag gemeld.

  ,,Soms is 75 procent van de patiëntjes in het kinderbrandwondencentrum in Beverwijk van allochtone afkomst”, constateert medisch coördinator J. Vloemans. ,,De meeste ongelukken gebeuren met thee. Het gebruik van hete theepotten is in allochtone gezinnen heel normaal. Vaak staan deze op lage tafeltjes in kleine drukke ruimtes.”

  Littekens
  De verbrandingen vertonen vaak grote gelijkenissen. Het gaat om het hoofd, een schouder, arm en de borst. ,,Hoewel niet levensbedreigend, zijn de brandwonden uiterst pijnlijk en blijven meestal levenslang littekens achter.”

  De Brandwonden Stichting begint een landelijke voorlichtingscampagne voor allochtone ouders. In samenwerking met de GG&GD in Amsterdam is een aantal Turkse en Marokkaanse voorlichters opgeleid.

  In Amsterdam in Utrecht heeft de methode al effect gehad, aldus de GG&GD. De helft van de gewaarschuwde gezinnen is daar bijvoorbeeld overgestapt op een veilige thermoskan.

  Utrechts Nieuwsblad | 8-10-04 |

 3. Je zou ook kunnen stellen dat allochtone ouders dus onverantwoordelijk handelen. Onverantwoordelijker vergeleken met andere (autochtone) ouders. Dat blijkt uit cijfers.

  Het minste wat je v ouders mag en kan verwachten is dat ze alles doen om hun kleine kinderen veilig in en om huis te laten opgroeien. Als je dan die hete theepot zo nodig centraal moet plaatsen, doe zo iets dan ten minste veilig. Zo moeilijk is dat niet.

  En als je Nederlands leert en gebruikt, ben je hopelijk door informatie tot je te nemen alerter op veiligheid voor je kind. Onzin om voorlichting in meerdere talen te doen. Je bent hier in Nederland, dus Nederlandse taal!!

 4. De ene gemeenschap in Nderland heeft last van hete thee, andere gemenschap heeft last van haar drank zuipende meisjes en jongens, coaine snuivers en pillen slikkers.
  Elk gemeenschap heeft iets waar je denkt: Gatverdammmmer.
  Marokkanen! let op met je thee en kijk goed waar je loopt en naast wie je loopt thuis!
  Hou je hoofd erbij!
  Onze meisjes doen het goed op school, ze zijn de beste!
  Wees trots op u zelf! uw dochters zitten niet de hele nacht tuusen Bloed, zweet in Traaaaaaaaaaaaanen.
  Dág vrienden!….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.