Boek over Marokkaanse Rif

rifDe meerderheid van de Marokkaanse Nederlanders is afkomstig uit het Rifgebied, een gebied dat bekend staat om zijn economische schaarste en ontwikkelingsachterstand. In het boek “De vergeten geschiedenis van het Marokkaanse Rif”, graaft schrijver Mustafa Aarab in de moderne geschiedenis van het Rif.

Hij analyseert de feiten en de historische gebeurtenissen die de collectieve bewustwording van de Marokkanen uit het Rif hebben bepaald. Waarom zijn de Marokkanen uit het Rif wat ze nu zijn? Wat is hun historische achtergrond? Waarom zijn ze massaal naar Europa geëmigreerd? Waarom ontbreekt bij hun het nationalistische gevoel in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Turken? Het boek plaats het gebied opnieuw in zijn historische context, en werpt een blik op een aantal obscure plekken.

De vergeten geschiedenis van het Marokkaanse Rif is een uitgave van Stichting Observatoire. Het boek is vanaf donderdag 28 mei ’09 te krijgen via www.observatoire.nl of bij de boekhandel. Om het boek te bestellen verzoeken wij u het bedrag van € 14,95 over te maken op rekeningnummer 35 19 862 ten name van Stichting Observatoire te Haarlem.

Mustafa Aarab (1960) is geboren in Marokko en studeerde filosofie aan de Universiteit van Fes. In 1987 kwam hij naar Nederland en promoveerde hij in 2002 aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht op een proefschrift getiteld La crise du sense. Samen met Mohammed Hilali schreef hij in het Arabisch het boek Wat is een civil society?(1999, Uitgeverij Ikhtilaf, Rabat). Hij vertaalde het boek Généalogie de l’islamisme van Olivier Roy (1995) en het werk Etats Unis, islamisme, une alliance contre l’Europe van Alexandre Del Valle (1999) in het Arabisch (beide Uitgeverij Ikhtilaf). Momenteel werkt Mustafa Aarab als programmaleider bij de Nederlandse Islamitische Omroep (NIO).

10 REACTIES

 1. Aarab is een mislukte filosoof in Marokko en een mislukte bruggenbouwer tusen Marokkanen en Nederlanders in Nederland.
  De Marokkanse Programma was een drama.
  Een boek vóór Riafa is beter dan een boek over de Rif.
  Wij weten alles over Rif( mensen die kunnen lezen en schrijven) maar de rest moet ook!!analfabeten en mensen in Marokko en in Nederland die geen arabisch verstaan. Deze mensen moeten ook hele dag kunnen genieten van hun taal, humor en cultuur.Een boek betekent niet, alleen geld in de zak van Aarab.
  Waneer begint iemand een Rifische TV-Zender voor alle Riafa??
  Wie heeft ballen?

 2. beter sticht jullie eigen land en donder op van marokko met jullie complexheid ! praten over geschiedenis we leven in 2009 . ruafa willen apart leven van heel marokko ze haten iedereen het is een feit alleen hun zijn beste rest mag oprotten toch ! bravo voor rif

 3. Mostafa,vriend, als jij ballen heb begin je hem zelf.
  Met 50.000 betalende leden kan je al zendtijd krijgen.
  Er zijn 350.000 mense. in ons la met een binding met Marokko dus wat let jullie om zelf een zender te starten!!

 4. Henk,

  Die heb ik niet!! maar beloof ook niets en heb ook geen flauwe boek aangboden.
  Ik kan je zeker helpen als je ooit denkt±± die slapende schapen!!jómgen jongen. ik ga voor hun iets doen!
  Maar ´´jullie´´ blijft altijd een rare en nare woord.
  Vriendelijke groeten.
  Mostafa

 5. Mostaf, oké “jullie” is een klotewoord,maar het is een persoonlijk voornaamwoord en komt dus regelmatig voor.
  Alleen is het een gewoonte dat als iemand het gebruikt men al gauw zegt:
  “jullie is jodenvolk”en dan vat men het op als beschimping.
  Maar goed nu even over de zender : er bestaat al een zender voor de Marokkaanse gemeenschap en die zit in Rotterdam op de kabel : Amazigh TV.
  Zend verschillende malen per week uit,maar daar zal ook wel weer tegenstand tegen zijn want het programma zal de inburgerring volgens de hufters wel weer in de weg staan.
  Maar een zender als publieke omroep zal het volgens mij wel goed doen.
  Dus, beginnen maar!!!!!

 6. Henk el Makhloufi zegt::

  Mostafa,vriend, als jij ballen heb begin je hem zelf.
  Met 50.000 betalende leden kan je al zendtijd krijgen.

  Hahahahhihihihiihhi betalende leden
  Een Berber/Marokkaan die jou 10 euro per jaar betaalt zodat hij tv kan kijken?
  Waar is die Berber ?
  Ook al zeg je 10 euro voor 10 jaar Ik zweer je een Marokkaan betaalt niet , en al helemaal niet als hij weet dat jij ook een Marokkaan bent.
  Hij zal naar je toe komen en praten over Allah en dat wij broeders zijn en elkaar moeten helpen en dat geld het vuil is op deze aarde hij zal je hand kussen en zeggen Lahjerham waldiek geef mij berbertv maar ik heb Wallah geen 10 euro!

  Zodra jij zegt oke dan lacht hij pakt die 10 euro rent naar het theehuis en roept : ha achra euro bara

 7. maghrebdate,

  Maak geen Tukse groeten soep van!!

  Riafa zijn de meeste consumenten van de Nederlandse voedsel. Veel vlees, groeneten en fruit. Zij vieren elk dag feesten en hun tafels zijn altijd overvol met alle dure lekkers dingentjes.
  Jij met halve-kip per 3 dagen, twee Hala kroketen en een half-litter glas thee!
  Riafa zijn niet gek om mee te betalen aan de kletsende leugenaars op de TV.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.