Hoe overleef ik Nederland?

Er lijkt een hoop mis te gaan met de Marokkaanse jeugd. Logisch, als je bedenkt dat ze tussen twee contrasterende culturen opgroeien. Hoe moet je bijvoorbeeld omgaan met de Nederlandse vrije seksuele moraal, terwijl je thuis niet kunt praten over je veranderende lichaam?

overleefFati Benkaddour slaat een brug tussen de Nederlandse en de Marokkaans-islamitische cultuur, door op elk onderwerp dat voorkomt in het dagelijkse leven van jongeren aan de ene kant uit te leggen hoe het hoort volgens de Marokkaanse cultuur, en aan de andere kant de werkelijkheid te laten zien. Op heldere en informatieve wijze neemt Benkaddour onzekerheden weg. Ze spreekt met deskundigen, geeft praktische informatie en doorbreekt taboes om te laten zien dat deze het inzicht, de preventies en oplossingen blokkeren.
Hoe overleef ik Nederland? is hét handboek voor de moderne Marokkaanse jeugd die zelf het initiatief neemt.

Fati Benkaddour (1976) is schrijfster, docente, actrice en danseres. Ze is afgestudeerd in de medische biologie aan de Universiteit van Amsterdam en van Marokkaanse komaf.

Hoe overleef ik Nederland?

Vijf redenen waarom je het zou moeten lezen als Nederlandse jongere met Marokkaanse afkomst.

Niet-Marokkanen zullen overigens na het lezen van dit boek heel veel meer helderheid krijgen over de interne wereld van de Marokkaanse gemeenschap. Daardoor zullen ze de jongeren (ook degene met maatschappelijke stuiptrekkingen) beter kunnen begrijpen, dit beter kunnen relativeren en daardoor eventueel meer basis krijgen om mee te denken in oplossingen.

1. Algemeen: Opgroeien en ontwikkelen is al moeilijk genoeg. Dit doen tussen twee enorm contrasterende culturen is nog moeilijker. Ze bevinden zich namelijk op de grens van enerzijds de vrije Nederlandse wereld en de nog in dogma’s beklede Marokkaanse (-Islamitische) cultuur. Dit boek kan verheldering, perspectief, oplossingen en rust bieden aan jongeren.
2. Identiteit: Nederlandse jongeren met een Marokkaanse afkomst hebben heel erg veel moeite met het ontwikkelen van een stabiele identiteit. Het boek verhelderd dit oa vanuit een historisch perspectief.

(Dit komt omdat de identiteit van de ouders door de Marokkaanse historie, politiek en de emigratie zelf niet duidelijk is, en het wonen in Nederland, die vaak tegenovergestelde normen en waarden heeft, en de negatieve beeldvorming nog meer verwarring geven.)

3. Seksualiteit: Marokkanen in Nederland (waaronder vooral veel jongeren) hebben de een na hoogste abortuscijfer vanwege de hele maagdelijkheidskwestie en het tekort aan gebruik van effectieve voorlichting. Ze zijn een grote risicogroep tov soa’s en dwang en er heersen nog veel obstakels tov het accepteren van (de eigen) homoseksualiteit. Het boek legt uit en licht voor over ‘het normale van’ seksualiteit, belicht problemen en biedt adviezen in de kwesties maagdelijkheidkwestie, abortus, soa’s en homoseksualiteit.
4. School: Jongeren doen het steeds beter, maar nog niet optimaal. Grootste oorzaak: afwezigheid van randvoorwaarden die nodig zijn om je te willen ontwikkelen. Waarom zijn die er niet, en hoe kan ik die voor mezelf creëren?
5. Mishandeling: 3 op de 4 kinderen binnen Marokkaanse gezinnen wordt lichamelijk en/of geestelijk mishandeld/verwaarloosd. Waarom? En welk effect heeft dit op de ontwikkeling van de hersenen die nu en later het gedrag bepalen tov leren en het sociale milieu en wat heeft dit te maken met jeugdcriminaliteit?

9 REACTIES

 1. Wat een onzin staat hier , die benkadour is weer zo een excuusallochtoon die beweerd dat 3 op de 4 Marokkaanse kinderen is mishandeld/verwaarloosd, waar haalt dat ze vandaan? Ga wat aan je geloof doen afvallige benkadour

 2. Pure bullshit wat dee vrouw verkondigt, ze wil geld maken door aan te geven hoe goed haar boek wel niet is. 3 op de 4 Marokkaanse jongeren wordt thuis mishandeld, Uit onderzoek is gebleken. Wat onderzoek hahaha jeh onzin. Meerdere dingen in het boek kloppen niet, dit is niet goed voor de buitenwereld.

 3. Ik ben het boek nu aan het lezen en het is een geweldige boek.
  Ik ga zeker iedereen (vrienden, familie) aanraden om em te lezen. Wat ze schrijft over
  de geschiedenis van Imazighen, wist ik niet veel van af. Daarnaast schrijft
  ze over de identiteitscrisis van Marokkaanse jongeren, etc. Echt een
  eye-opener, dit boek. En ik nog niet eens op de helft. Kga weer verder lezen.
  Mijn complimenten voor fati benkaddour.

 4. Ik ben dit boek nu aan het lezen!!
  Geweldig boek, echt een aanrader 😉
  Ik ben nog niet eens op de helft, mijn complimenten
  Fati Benkaddour!!! Er gaat een hele wereld voor me open.
  ik ga snel doorlezen, maar alvast bedankt!!

  gr. hafida (als ik em uit heb, plaats ik nog een reactie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.