AMF: stop Marokkanenfobie!

Amsterdamse Marokkaanse organisaties verenigd in het Amsterdams Marokkaans Forum (AMF) maken zich ernstig zorgen over de toenemende mate waarin Marokkaanse Nederlanders vaak bij voorbaat de schuld krijgen van problemen of incidenten. Ze waarschuwen voor de effecten van polarisatie op de verhoudingen tussen bevolkingsgroepen. Ook zijn ze bang dat steeds meer goedwillende Marokkanen met hun rug naar de samenleving gaan staan, omdat ze het gevoel krijgen er toch nooit deel van uit te zullen maken.

De Marokkaanse organisaties vinden het goed wanneer maatschappelijke problemen benoemd worden, ook wanneer het Marokkanen betreft, maar ze vinden het uiterst zorgwekkend dat het gemeengoed lijkt te worden bij voorbaat Marokkaanse Nederlanders de schuld te geven zonder dat er sprake is van enig bewijs.

Directe aanleiding is het krantenbericht deze week in De Telegraaf dat de woning van een Joodse Amsterdammer met eieren bekogeld zou zijn door een groep Marokkaanse jongeren die daarbij “onverstaanbare leuzen” zouden hebben gescandeerd. Uit nader onderzoek van de politie is inmiddels gebleken dat het geen antisemitisch gedrag was, maar dat het om drie jonge “baldadige” Joodse jongens ging.

Het Telegraafbericht zal door vele tienduizenden lezers van de krant en van blogs op internet zijn gelezen en hebben bijgedragen aan hun beeldvorming over Marokkanen, de correctie op dit bericht zal slechts tot weinigen zijn doorgedrongen.

De bij het AMF aangesloten organisaties wijzen erop dat dit geen incident is. Er is met grote regelmaat sprake van onjuiste berichtgeving in reguliere media en op blogs. Er lijkt een sfeer te ontstaan waarin het bon ton wordt Marokkanen de schuld van allerlei maatschappelijke problemen te geven. Het is gemakkelijk media en politici te vinden die Marokkanen als groep durven weg te zetten. Dat is tegenwoordig politiek correct. Veel moeilijker is het politici of opiniemakers te vinden die het durven op te nemen voor het overgrote merendeel van de Marokkanen die het wel goed doen in de Nederlandse samenleving. Het AMF vindt dit zorgwekkend.

Het AMF roept politici, media en vertegenwoordigers en maatschappelijk instanties op zich te concentreren op feiten en niet door speculatie de polarisatie tussen groepen te vergroten. Het AMF wil zich inzetten voor de mensenrechten van alle bevolkingsgroepen in Nederland. Wij zijn ervan overtuigd dat een samenleving die gebaseerd is op angst voor bevolkingsgroepen mensen zal uitsluiten en niet zal insluiten. Daarom wil het AMF islamofobie, antisemitisme, homofobie en Marokkanenfobie tegengaan en zal hierbij de samenwerking (blijven) zoeken met organisaties met vergelijkbare doelstellingen.

6 REACTIES

 1. Sorry hoor maar jullie bericht geeft een tendens aan om ALLE berichten over misstanden over Marokkanen maar te bagataliseren. Zonder twijfel was het bericht onjuist, maar dat neemt niet weg dat er meer dan zat incidenten zijn waar Marokkanen wel degelijk deel aan hebben.
  Het zou jullie sieren om daar eens nadrukkelijk afstand van te doen. In de reportage zie je toch ook Marokanen bijvoorbeeld de Hitlergroet bregne. En dat brengt mij op het feit dat jullie zaken als de Hollocaust doodleuk verzwijgen.
  Er is een spreekwoord en dat gaat als volgt; Haal eerst de balk uit je eigen oog en dan pas de splinter bij een ander!

 2. U schrijft, dat de rectificatie zelden word gelezen, maar dan kan ik omgekeerd ook aan u moslims in Nederland in het algemeen, vragen, waarom u niet wat vaker in dezelfde media uw afschuw en afkeer uitspreekt, als er weer eens een stuitend incident is ergens waar de daders wel Marokaanse jeugd is, die een schrikterreur creert in hun buurt en de meest laffe daden pleegt.??.
  Ik weet zeker dat de opinie van de gemiddelde Nederlander zeker positiever zal zijn ten opzichte van “Marokkanen”, denkt u niet?.
  Maar dan is het vaak ijzungwekkend stil, net als de linkse politieke partijen, die tegen een daadkrachtig optreden is.
  Ik geloof best dat de “goeden” lijden onder de “kwaden”, maar dat is normaal, en diegene die de meeste macht heeft om dit te keren, lijkt mij , is de Marokaanse gemeenschap zelf.
  Ik heb vrienden van alle kleuren en religies, en die worden zelf ook bedreigd als zij in discussie gaan met hun soortgenoten, die laf als ze zijn, nooit alleen over straat lopen, en alleen in groepjes stoer zijn en nog laffer “vrienden” optrommelen via voorgeprogrammeerde sms-lijst in hun mobiel.
  Samenvattend, kijk naar de oorzaak van de fobie, heb ook “empathisch inzicht” in “ons” en laat wat horen, ook als er wat negatiefs is gebeurd.
  Respect voor elkaars leef en zienswijzen van beide zijden, we zitten op een erg klein stukje land , hier in Nederland met z´n 18 miljoen, da´s de oplossing.
  Gegroet.
  Zomaar een jongen.

 3. Ik ben zelf een Marokkaan, en wil tegen deze stichting (AMF) zeggen: we moeten eerst het marokkaanse tuig stoppen die het verpest voor de rest van de landgenoten..en dan pas kunnen jullie van andere verwachten dat ze ons respecteren…

 4. @koenski en Parlo

  ik denk je standpunt te begrijpen, maar ben het er zeker niet mee eens. Ik ben zelf ook van marokkaanse afkomst, maar zie niet in waarom ik bij elke misstand van een zogenaamde landgenoot, naar buiten moet komen om mij hiervan te distantieren. Wil je hiermee zeggen dat alle nederlanders bij een misstand van de andere nederlander ook hiertegen moeten demonstreren? Het is vanzelfsprekend dat elke goede burger tegen criminele feiten is, of het nu door een zelfde landgenoot wordt gepleegd of niet , dus waarom moet er dan voor marokkanen een uitzondering gelden?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.