Strijd tegen watertekort Marokko

Een groep studenten van TU Delft en WU hebben onder begeleiding van stichting Kantara de afgelopen maanden hard gewerkt aan het opzetten van het eerste watercyclus project in Marokko. Dit project beoogt het realiseren van een duurzaam beheersysteem om de dreigende waterschaarste en de problemen van watervervuiling in het Marokkaanse dorp Assoul aan te pakken. Dit project wordt gelanceerd tijdens het waterweekend in Stehat (provincie Chefchaouen) op 3 en 4 juli a.s.

Tijdens dit waterwekend zullen de betrokken partners (World Waternet, TU delft, Wageningen Universiteit, Aqua For All, Waterschap Reest &Wieden, ONEP, Ecofyt en Universiteit Mohamed V) een intentieverklaring voor de samenwerking ondertekenen en een startschot geven aan het veldonderzoek.

Deze watermanifestatie biedt tevens een open podium voor waterexperts, vertegenwoordigers van NGO’s, overheidsinstanties, ontwikkelingsorganisaties en bedrijven om hun ervaringen en kennis op het gebied van watermanagement uit te wisselen.

Tussen 2020 en 2025 breekt het moment aan dat Marokko te maken krijgt met een structureel watertekort. Nu al zijn er grote problemen met droogte, verzilting, watervervuiling en mislukte oogsten. Door erosie en het ontbreken van een adequaat waterbeheersysteem verliest Marokko jaarlijks een enorme hoeveelheid aan water en vruchtbare grond. Voor een duurzame verbetering van de watersituatie in Marokko zijn het overdragen van de Nederlandse watertechnologie en het opzetten van samenwerkingsverbanden tussen de watersectoren in beide landen van groot belang.

Onder het motto: “water nu en later”, wil Kantara daarom de leden van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland inspireren en mobiliseren om betrokken te raken bij het thema water zowel in Nederland als in het land van herkomst.

Dit initiatief is mede mogelijk gemaakt door NCDO en wordt ondersteund door Bridgizz.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.