Nieuwe website jonge kritische moslims

Een aantal jonge kritische moslims heeft een website opgericht waarmee ze een islamitisch platform voor hedendaagse denkers willen zijn en denkbeelden over de islam willen doorbreken. Dat heeft een redacteur van de site nieuwemoskee.nl woensdag laten weten.

„We willen een platform zijn voor kritische moslims die meer verdieping en nuance en een meer kritische houding willen stimuleren onder Nederlandse moslims”, aldus een van de redacteuren, Kamel Essabane. „We hebben gemerkt dat daar behoefte aan is. Er zijn veel moslims die kritisch naar zichzelf kijken. En dat is ook nodig voor de ontwikkeling van de moslimgemeenschap in Nederland.”

„Veel moslims kruipen in hun schulp door onder meer de ongenuanceerde berichtgeving over moslims in de media. Andersom hoor je vaak een simplistische uitleg van zelfkritiek van moslims, zoals: mensen begrijpen de islam verkeerd”, zegt Essabane. Met de site hopen de makers dat tij te keren en een podium te bieden voor moslims met zelfkritiek en aandacht te schenken aan de diversiteit die onder de gelovigen bestaat schrijft De Telegraaf.

6 REACTIES

 1. De Vrome Voorgangers waren zelf heel divers en innoverend in hun ideeen, iedereen die oude Tafasir bestudeerd kan dat zien. Zij moesten vaak de Islam toepassen op manieren en situaties die niet nog eerder waren voorgekomen.

  In een interview hoorde ik gister dat zij geen subsidie ontvangen, en had nergens eerder gelezen dat zij dit wel zouden ontvangen. Valse beschuldigingen mag niet van de Qur’an, dus ik zou maar voorzichtig zijn met dat haten.

 2. Fakir,

  Weet jij wel wie de Vrome Voorgangers zijn om hen te beschuildigen van innovaties? de salaf waren de besten onder de mensen die de aarde ooit gekend heeft op de profeten na. Over welke tafasir heb jij het? Tafsir waarvan en van wie heb jij bestudeerd om de salaf te beschuldigen van innovaties??

  Wat betreft onze broeders die kritisch zijn of willen zijn wil ik zeggen. vrees Allah of sluit jullie aan bij Ehsan Jaim.

 3. Sorry, mischien begrijp ik het niet helemaal maar een moslim is altijd kritisch.
  Het is heel jammer dat er steeds mensen zijn die denken dat zij het ei hebben uitgevonden.

 4. @ Rachid,

  Broeder, RasulAllah (SaS) heeft niet voor niks tegen zijn gouverneurs en rechters gezegd die hij in de nieuwe gebieden van Syrie, Irak en Perzie erop uit stuurde dat zij eerst moesten oordelen op de Qur’an, daarna op de Sunnah, en als zij daar niet informatie konden halen hoe om te gaan met een situatie moesten zij Itjihad gebruiken, hun eigen oordeel met de Qur’an en Sunnah als kader.

  De Tafaseer van Ibn Abbas en al-Tabari laten al zien hoe divers de meningen waren onder de Sahaba. Mutjahid en Ibn Abbas verschilde nogal in mening.

  Jij haalt innoverend gedrag en innovatie door elkaar. En denkt dat alles zwart-wit is in Islam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.