Donoractie tijdens Ramadan

‘Als u deze maand iemands leven kunt redden, zou u dat dan doen?’ Deze vraag staat centraal in een project over orgaandonatie tijdens de Ramadan. Met dit project grijpt Donorvoorlichting van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) specifiek de Islamitische vastenmaand aan om het thema orgaandonatie bij Turkse en Marokkaanse moslims in Rotterdam onder de aandacht te brengen.
Er is een groot tekort aan organen waardoor tientallen patiënten jaarlijks overlijden die te lang op een donororgaan moesten wachten. Als meer mensen zich als donor registreren, kunnen meer levens gered worden.

In de vastenmaand staan eenheid en saamhorigheid centraal. Daarom kiest NTS-Donorvoorlichting ervoor om juist tijdens de Ramadan de discussie over orgaandonatie en –registratie bij de islamitische gemeenschap in Rotterdam aan te zwengelen. Speciaal voor deze campagne zijn folders (inclusief donorformulieren) en posters ontwikkeld. Hierin staat te lezen wat de Islam zegt over orgaandonatie. Volgens een meerderheid van moslimgeleerden in islamitische landen is orgaandonatie binnen de Islam toegestaan. Dit is echter bij veel gelovige moslims onbekend.
De folders worden vanaf 23 augustus verspreid bij Turkse en Marokkaanse organisaties in Rotterdam. Daarnaast worden moskeeën en andere Islamitische organisaties actief benaderd om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn het thema islam en orgaandonatie bij hun achterban onder de aandacht te brengen.

Het project van NTS-Donorvoorlichting richt zich dit jaar in eerste instantie op Rotterdam. Als de actie succesvol is, zal deze wellicht volgend jaar in andere grote steden een vervolg krijgen.

Meer informatie? Kijk dan op www.donorvoorlichting.nl
Gelijk registreren? Surf dan naar www.donorregister.nl

4 REACTIES

  1. Antwoord

    Het redden van een leven is een belangrijke handeling in de Islam. In Surah Al-Maidah, vers 32 zegt Allah: ‘En voor hem, die iemand het leven schenkt, is het alsof hij aan het gehele mensdom het leven heeft geschonken.’

    In Surah Al-Baqarah, vers 173 zegt Allah: ‘Hij heeft je slechts het gestorvene, het bloed, het varkensvlees en datgene, waarover een andere naam, dan die van Allah is uitgeroepen, verboden. Maar hij, die gedwongen is en dit niet wenst en geen overtreder is, op hem rust geen zonde. Want Allah is Vergevingsgezind, Genadevol.’

    Uit dit vers komen de volgende 2 legitieme stelregels voort: ‘nood breekt wet’ en ‘het kiezen tussen het minste van 2 kwaden, indien een van beiden niet vermeden kan worden’.
    Deze stelregels voorzien in de bron tot het toestaan van orgaandonatie in de Islam. De betekenis van het menselijk leven is een ‘noodzaak’. Dit gaat het verbod op het schaden van het menselijk lichaam, te boven.

  2. CHUPEM PEDERASTAS MALDITOS CHUPA SPFW2004 feelings, ONCE CALDAS ES IN??0??ET??&#822R;Nesse sistema capitalista, o que vale são os fins, não os meios, néam???” (ROTH, Celso, AGOSTO; 6 de – colectiva, São Paulo, Jd. Leonor – Brasil; 2010)CELSO ROTH GÊNIO

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.