Stoas Hogeschool biedt HBO-bachelor studierichtingen binnen de groene sector. Het aantal allochtone studenten dat zich voor een studie inschrijft, is traditioneel zeer laag. Om dit te veranderen heeft Stoas Hogeschool een apart leertraject ontwikkeld voor bi-culturele studenten, zij kunnen zich inschrijven voor het “Stoas United Bachelor Team 2010”. ‘Teamleden’ kunnen rekenen op extra’s als gegarandeerde stageplekken en extra begeleiding.
Achtergrond
Het groene onderwijs omvat momenteel zo’n 60.000 studenten, 6.000 medewerkers en 35 brede scholengemeenschappen. De hele sector kampt met een zeer sterk achterblijvende deelname van allochtone studenten. Stoas Hogeschool wil een betere afspiegeling van de samenleving zijn, hiervoor is meer diversiteit bij de studenten nodig. Omdat de bestaande opleidingen niet voldoende aansluiten bij de wensen en behoeften van jongeren uit een Antilliaanse, Marokkaanse, Surinaamse of Turkse cultuur, is een speciaal leertraject voor hen ontwikkeld.
Waarom een United Bachelor Team?
Samen met een aantal uit de doelgroep afkomstige cultuurspecialisten is gezocht naar de reden van de lage participatie. Gevonden is een aantal praktische en cultureel/psychologische barrières. Bijvoorbeeld onbekendheid met de opleiding, of de angst geen stageplek te vinden, maar ook een laag zelfvertrouwen, faalangst of een lage statusperceptie van het groene onderwijs. Het leertraject is ontwikkeld om juist deze specifieke obstakels weg te nemen. Het aansluitende wervingsconcept “Stoas United Bachelor Team 2010” spreekt de doelgroep direct aan.
Een winning Team
Het eerste Stoas United Bachelor Team start in oktober 2010. Studenten krijgen een aantal extra’s: gegarandeerde stageplaatsen gedurende de gehele opleiding, extra (studie)begeleiding en coaching, netwerktraining en bijvoorbeeld de mogelijkheid om in het land van herkomst aan projecten mee te doen. “Studenten krijgen binnen het team de kans om hun talenten en kennis volledig in te zetten, en wellicht ook iets bij te dragen aan het land van herkomst. En zo samen een “winning team” te vormen!” – stelt Madelon de Beus, directeur van Stoas Hogeschool. En zo gek is dat niet: uit onderzoek blijkt dat alle afgestudeerden binnen drie maanden een baan vinden.
Voorlichtingsbijeenkomsten
De informatiebijeenkomsten en open dagen voor 2010 worden op verschillende locaties in september gehouden door de cultuurspecialisten en vertegenwoordigers van Stoas Hogeschool.
Kijk voor meer informatie ook op www.stoashogeschool.nl