Donorweek: ‘Nederland zegt Ja’

Op maandag 18 oktober is in samenwerking met NU.nl de eerste nationale online wervingsactie van orgaandonoren gestart. Hiermee start de Donorweek die van 18 t/m 24 oktober zoveel mogelijk nieuwe orgaandonoren probeert op te leveren. Tijdens de 12 uur durende online actie (van 09.00 tot 21.00 uur), die hiermee ook de langste live wervingsactie ooit is, zullen 12 bekende Nederlanders zoals onder meer Kluun, Jochem Uytdehaage, Pia Dijkstra en Giel Beelen elkaar afwisselen en Nederlanders op de homepage oproepen om donor te worden.

De wervingsactie is onderdeel van de campagne ‘Nederland zegt Ja’. Deze campagne heeft tot doel het aantal registraties in het Donorregister te vergroten en is gebaseerd op de grote benefiet tv-programma’s waarin bekende Nederlanders in een telefoonpanel geld inzamelen voor een goed doel. Ditmaal worden mensen gevraagd om zich te registreren. Via allerlei communicatiemiddelen als Hyves, Facebook, Twitter, radio-oproepen en telefoon probeert het panel om orgaan- en weefseldonoren te werven. De bezoekers van NU.nl, iedere dag gemiddeld 1,3 miljoen, kunnen de Bekende Nederlanders live volgen. Ook wordt er de actuele stand van het aantal aanmeldingen bijgehouden.

Registreren in een online medium
Het is voor het eerst dat mensen binnen een digitaal nieuwsmedium vast kunnen leggen of ze wel of geen donor willen worden. In Nederland zijn er al bijna 5,5 miljoen mensen geregistreerd. Een groot aantal mensen heeft sinds de invoering van het Donorregister echter nog niet zijn of haar keuze vastgelegd. Door het registratieformulier binnen andere sites aan te bieden, zoals NU.nl en later in de Donorweek op YouTube.com, wordt de drempel verlaagd.

YouTube
Op zaterdag 23 oktober is er wederom een primeur, op youtube.com. Die dag zal de homepage overgenomen worden voor deze Nederlandse campagne. Tijdens de overname richt Willie Wartaal zich tot elke Nederlander op YouTube om duidelijk te maken hoe eenvoudig het is om iemands leven te redden. Als je op zijn verzoek ingaat, kom je op een speciaal videokanaal waar je je meteen kunt registreren.

Donorweek
De wervingsactie op NU.nl is op maandag 18 oktober de start van de Donorweek. Tijdens die week trekt er ook een voorlichtingskaravaan het land in, de zogenaamde donorroadshow. Op woensdag zal Hyves frontman Raymond Spanjar alle leden bedanken die in hun profiel hebben aangegeven dat ze wel of geen donor zijn. Ook wordt elke Hyver opgeroepen een ander te vragen om ook donor te worden. De donorweek wordt ondersteund door een landelijke radio-, tv- en online campagne.

De campagne ‘Nederland zegt Ja’ is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van VWS en diverse gezondheidsfondsen (waaronder de Nederlandse Cystic Fybrosis Stichting en de Nierstichting) en de Nederlandse Transplantatie Stichting en Stichting Transplantatie Nu!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.