Koninklijke corruptie in Marokko

Onder koning Mohammed VI is de corruptie in Marokko toegenomen en beter georganiseerd. Het hof profiteert daarvan als geen ander. Dat is althans de conclusie van Amerikaanse diplomaten in vertrouwelijke ambtsberichten die via WikiLeaks en via de Spaanse krant El País bekend zijn geworden.

Time Magazine kroonde hem ooit tot de ‘King of Cool’. Marokkaanse jongeren noemen hem M6, naar een sportauto. Koning Mohammed VI van Marokko, vaak geroemd om zijn pogingen Marokko te moderniseren, leek meteen na zijn kroning in 1999 een andere weg in te slaan dan zijn autoritaire vader Hassan II.

Tien jaar later schrijft de Amerikaanse consul-generaal in Casablanca aan zijn bazen in Washington dat Marokko onder Mohammed VI corrupter is dan het was onder zijn vader.

Wat de rol van de koning precies is, is onduidelijk. Zeker is, volgens de Amerikaanse consul, dat het Hof flink verdient aan vrijwel ieder bouwproject in het koninkrijk. El País beschrijft aan de hand van WikiLeaks-berichten het geval van een Amerikaanse ondernemer. Uit veiligheidsoverwegingen heeft de Spaanse krant namen en details uit de WikiLeaks-documenten verwijderd.

De Amerikaan had 162 miljoen euro geïnvesteerd in een bouwproject

Meer is hier verder te lezen.

22 REACTIES

 1. Dit vind ik nou bullshit !! Ik weet niet waar de media al het lef haalt om ons land en onze koning zwart te maken. Beste mensen dit is puur jalozie en ze proberen ons in het kwade daglicht te zetten. Beste mensen Marokko is inchallah onderweg naar de top!! en diegene die beweert dat Mohammed zes en het marokkaanse volk niet deugen heeft het mis. Ik sta persoolijk voor de volle 100% achter mijn land en mijn koning en de sahara is puur Marokkaans.

 2. maghrebie, je helpt de marokkanen er echt niet mee wanneer je problemen onder het tapijt schuift. het is iig een mooi vakantieland, waar het heel aardig vertoeven is met lekker eten en de traditionele cultuur en bouwwerken, ondertussen zie je hoe het land steeds verder moderniseert.

  maar het blijft toch echt een verkapte dictatuur met een elite die het voor het zeggen heeft + waarbij de traditionaliteit voor velen ook verstikkend kan werken. nu hoef je daar geen last van te hebben als je toevallig met je levensstijl binnen de geaccepteerde massa zit, je low profile je leven leidt, en neerlegt bij de situatie…

  om bij de koninklijke familie te blijven, in principe beslist de koning alles en de ona groep is een onofficieel staatsbedrijf waar de elite de aandelen bezit. de invloed van dit bedrijf strekt zich richting zowat alle grote financiele activiteiten in heel marokko.

 3. Beste radvinder,

  Ik ben het gedeeltelijk met jouw eens, er zullen inderdaard verkeerde mensen in het land zitten, maar men moet niet iedereen over een kam scheren. Ik vind nog steeds, ondanks dat er corruptie bestaat dat koning Mohammed zes veel betekent voor het land. Zo ben ik een tijdje geleden tijdens mijn vakantie in Marokko te weten gekomen dat de koning heel veel rotte appels van diegene die er een rommeltje van maakten gelijk uit hun functie gezet en direct vervangen. Ik ben ook tot mijn verbazing mensen tegengekomen die straatarm waren en nu het stukken beter hebben, er zijn zelfs mensen die een eigen bedrijfje zo uit het niets hebben gesticht en lekker bezig zijn. Dit is in een land als Nederland met haar vele malen schijnheilige corrupte belastingstelsel juist moeilijker geworden om zomaar een eigen bedrijfje te starten. Je hoeft er bij wijze van spreken een scheet te laten en dan staat de belasting bij jouw op de stoep.

 4. dat is ook weer overdreven, er word in nl belasting geheven over winst die word gemaakt. bovendien kan je behoorlijk wat gratis hulp krijgen bij het opstarten van een bedrijf.

  verder moderniseert marokko, iedere grote stad heeft een modern gedeelte en steeds meer mensen lopen met allerlei gadgets rond. daar ontstaat dat natuurlijk een industrie van horeca/accountants/enz… zo profiteert de onderklasse ook mee.

  met een steeds bredere middenklasse knaag je dan geleidelijk aan de poten van de elite en onrechtvaardigheid, maar er is nog een bijzonder lange weg te gaan.

 5. Ik ben het niet met je eens ravinder, Marokko heeft geen lange weg te gaan.
  Marokko is goed bezig de politiek is goed opgekuist, corruptie is er amper.
  Er zijn veel bouwprojecten bezig er zijn nog amper arme mensen te zien iedereen heeft werk of een bedrijf en krijgt van alles gratis van de staat.
  Er is zorg voor armen en dat allemaal van de Koning en dankzij de Koning.
  Dus dat de Koning corrupt is of de ONA is allemaal larie en apekool verzonnen door vijanden van Marokko het is een complot meer niet. Marokko moderniseert dankzij de Koning en de Koning alleen!!

 6. Ravinder,
  Als je nou eens als fanatieke hindoe eens ging bezig houden met de corruptie en rascisme in India. In Marokko zijn tenminste geen mensen die slachtoffer zijn van een kastenstels. In Marokko worden mensen niet veroordeeld tot paria’s die enkel baantjes mogen uitoefenen zoals “strontopruimer” en “rattenvanger”. Marokko heeft geen rregering die erop toestaat dat tienduizenden armen zo hopeloos zijn dat zij hun nieren verkopen aan rijke Westerlingen zoals dat in India openlijk gebeurt. Maar over India kom je hier enkel vertellen hoe goed het wel doet.

 7. En trouwens wanneer ga je eens zelf de handen uit de mouwen steken en een productief lid worden van de samenleving? WANt dereactie’s va jouw zijn zo freqeunt dat dat waarschijnlijk niet het geval is.

 8. Aziz,
  Ravinder brengt zijn tijd door op kosten van de belastingbetaler in de bioscopen in donkere hoekjes waar hij de talmoed probeert te ontcijferen en daar geestelijk op kickt,wat weer leidt tot zijn stompzinnige opmerkingen!!!

 9. – “Het is niet de Koning die corrupt is maar diegene die dat beweert is corrupt omdat hij liegt” –
  Jafar

  Zijn Majesteit Koning Mohammed de Zesde is het beste wat Marokko heeft meegemaakt in Eeuwen, schaam jullie landverraders!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 10. Raar schijnheilig mannetje die Henk. betreffende zijn opvattingen. Maakt reclame voor de Volkspartij Delfshaven 2014 en laat dat nou een onderafdeling zijn van de VVD Rotterdam en dus van de landelijke regeringspartij VVD. Een partij die samenwerkt met de PVV van Wilders.

  Inderdaad, juist de persoon en partij waar deze Hemk zo tegen te keer gaat. Dus aan de ene kant hier van alles roeptoeteren en vooral vulgair, grof en beledigend worden en aan de andere kant stiekum toch in ieder geval gedogen en sympatiseren met de PVV.

  Van mij mag Henkie dit doen, maar het geeft wel aan hoe schizofreen hij hierin is.

 11. @Aziz. Tienduizenden armen in Marokko zijn zo hopeloos dat ze hun leven wagen op gammele bootjes om de oversteek te maken naar Europa.. Oorzaak…………………

 12. Nu blijkt wat een klootzak en haatzaaier die zionist.
  DE VOLKSPARTIJ DELFSHAVEN 2014 BESTAAT NAMELIJK NIET —-MAAR GA IK ALS ZELFSTANDIGE ONHAFHANKELIJKE PARTIJ MET MEDELANDERS OPRICHTEN IN 2011/12.
  P de Z………………………………
  WAT STA JE WEER VOOR LUL,WAT BEN JE TOCH GEHERSENSPOELD!!!!!!!
  Hup snel terug in je fetsenhok. je klanten wachten!!!!!!!

 13. verkiezingsprogramma-2010-vvd-delfshaven

  http://www.vvdrotterdam.nl/deelgemeente/nieuws/delfshaven/3602-vvd-delfshaven-heeft-zetel-behouden

  Henk, Het staat wel degelijk op internet als bestaande afdeling van de VVD in Rotterdam. Dus kom jij Henk als fantast en leugenaar je hier op dit forum begeven en gebruik je een naam van een organisatie wat niet mag en dus strafbaar is.

  Maar troost je, op jou zitten ze echt niet te wachten bij de VVD in Rotterdam. Ga lekker van je pensioen genieten.

 14. Ravinder,
  Volgens mij heb je nog heel veel werk te doen om het onrecht van het “geweldige” land India en geboorteland van je voorvaderen en waarop je zo trots op bent te bestrijden. Althans als het je daadwerkelijk om morele waarden gaat en niet het schofferen van een ideologische vijand die jouw aangepraat is door je fanatieke hindoe-omgeving. Ik heb ook een paar linkjes die jij in overweging mag nemen. et laat zin hoe “tolerant” hindoe’s zijn tegenover Christen, moslims en zelfs lagere hindoekasten. En vergeet niet de genocide door hindoeextremisten in Gujarat in 2002, die werden geholpen door plaatselijke overheden en door de regering van India in de doofpot is gestopt. De Landelijke India Werkgroep heeft haar taak ervan gemaakt de misdaden en racisme in India aan de kaak te stellen.

  http://www.dalits.nl/
  http://www.amnesty.nl/wereldnieuws_artikel/58566
  http://www.indianet.nl/geweldtegenchristenen.html
  http://www.indianet.nl/kv071030b.html
  http://www.nieuwreligieuspeil.net/node/1560

 15. Ravinder,
  Nog een linkje waar uitgelegd wordt wat het kastenstelsel is. Het stelsel wat je verdedigt hebt alszijnde dat mensen nou eenmaal verschillend zijn. Benieuwd of je menig nog steeds hetzelfde is, want als je nog niet inziet dat het de grofste vorm van rassendiscriminatie dan weet je niet wat rascisme is. Zo rascistisch dat zelfs nazi’s naar het Oosten afreisden om inspiratie op te kunnen doen. Een ene Madame Blavatsky (een madame was het niet, want het was een ordinair racistisch wijf) haalde er haar inspiratie voor haar verwerpelijke gedachtegoed.
  http://www.dalits.nl/dnn_kastd.html

 16. WAT EEN LUL BEN JE TOCH!!!!!!!!!
  Ik ga de——– Volkspartij Delfshaven 2014 ———oprichten en zal in totaal geen banden hebben met het door aanbeden zootje vulnis dat je noemt.
  Jij spreekt over de Volkpartij voor Vrijheid en Democratie LUL !!!!!!!!
  Je gaat last krijgen van hersensverweking,wat het gevolg is van je leven in het fietsenhok als “rugracer”
  Trouwens wanneer geef nu eens het bewijs dat Marokkanen bij de SS hebben gediend zoals jij beweerde????
  Kom bewijzen
  Genetisch gemanipuleerde paardelul!!!!!!

 17. aziz, begrijpend lezen is blijkbaar erg moeilijk ondanks dat ik het meerdere keren uitleg. nog maar een keer dan maar. ik verdedig het nergens, maar doe het volgende inzake het huidige kastenstelsel:

  * vind het juist een negatief karakter hebben momenteel.

  * zoals het nu word gepraktiseerd het juist het tegendeel is van hoe het in de geschriften staat. (+ een geschiedenisles erbij)

  * zoals het sinds 1700 word gepraktiseerd door de overheid als verwerpelijk word beschouwd

  * er ontwikkelingen (marktwerking) gaande zijn die dit stelsel ondermijnen, een positief gegeven.

  * de hypocrisie van andere landen die zelf ook nog heel wat werk te verrichten hebben qua gelijke behandeling en een zeer hierarchische samenleving hebben.

  * en last but not least: ben zelf niet religieus ingesteld.

  het boeiende vind ik dat je volgens mij denkt dat je me met het onderwerp ‘kastenstelsel’ kan raken en ik me gekwetst zal voelen door je kritiek of iets dergelijks. ik kan je zeggen dat dat niet het geval is en de aangestipte punten in deze quote voor mij staan als een huis.

  ongeacht de religie of de etnische achtergond zou je kritiek moeten hebben op allerlei vormen waarbij in een land politieke en burgerrechten worden geschonden. in dit geval zijn oa vrije meningsuiting/corruptie/bekrompenheid tov andersdenkenden in het geding. maar dat boeit je blijkbaar niet. en als er valide kritische argumenten worden gepost dan stoor je je daaraan en ga je er maar niet inhoudelijk op in (vrij zwak) maar kies je ervoor om het maar persoonlijk over een andere boeg te gooien. het trieste is dat het hier notabene marokko betreft, een land waar je een warme binding mee hebt. als alle marokkanen struisvogelpolitiek zouden bedrijven zoals jij dan zou het land totaal geen vooruitgang boeken.

 18. uiteindelijk aziz ben je gewoon geen wereldburger die iedereen het beste in zijn/haar leven gunt, maar verdedig je heel bekrompen een een ideale marokkaanse en islamitische samenleving die je in gedachten hebt, maar die anno 2010 al enorm is verouderd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.