Islamitische kunst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam

islamkunstDe Nieuwe Kerk in Amsterdam biedt vanaf zaterdag onderdak aan bijna vijfhonderd islamitische kunstwerken. Van rijk gedecoreerde kommen en schalen en gouden en zilveren sieraden tot kalligrafie-albums, dolken en wierookbranders.

De eeuwenoude objecten komen uit landen als Iran, Irak, India en Syrië en zijn bijeengebracht door de Iraans-Britse wetenschapper en zakenman Nasser David Khalili. Opgegroeid in een joodse familie van kunsthandelaren heeft hij de afgelopen veertig jaar liefst 20.000 kunstvoorwerpen verzameld. Sinds 1978 is hij als ondernemer actief in Groot-Brittannië. Vooral door zijn vastgoedactiviteiten kon hij zijn verzameling geleidelijk aan uitbreiden.

”Khalili bezit de grootste en meest vooraanstaande privécollectie islamitische kunst ter wereld”, aldus directeur Ernst Veen van De Nieuwe Kerk donderdag. Selecties uit zijn verzamelingen zijn al tentoongesteld in meer dan 35 topmusea, zoals het Metropolitan Museum of Art in New York en het British Museum in Londen.

Naast islamitische kunst verzamelt Khalili ook

Meer is hier verder te lezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.