Vijf vragen over de politiek in Algerije

De protesten in Tunesië zijn overgewaaid naar Algerije. Ook daar werd gedemonstreerd tegen de regering, die wordt geleid door de Algerijnse president Bouteflika. Wie is hij en wat voor beleid voert hij? Vijf vragen beantwoord over Algerije.

Wie is Bouteflika?
De 73-jarige Abdelaziz Bouteflika is sinds 1999 president van Algerije. Hij werd tot tweemaal toe herkozen – in 2004 met 85 procent van de stemmen, in 2009 met 90 procent van de stemmen. Maar volgens de oppositie waren de verkiezingen niet eerlijk, en kregen tegenkandidaten veel te weinig ruimte om zich te profileren. Drie jaar geleden veranderde Bouteflika de grondwet waardoor hij onbeperkt herkozen kan worden. Bouteflika lijdt aan kanker en verblijft regelmatig voor medische behandelingen in Parijs.

Wat voor beleid voert hij?
Bouteflika beloofde bij zijn aantreden een einde te maken aan de burgeroorlog tussen regeringstroepen en radicaal islamitische opstandelingen. Daarbij kwamen meer dan 150.000 mensen om het leven. Bouteflika begon onderhandelingen met islamisten en verleende aan velen van hen amnestie. Het geweld in Algerije is sterk verminderd. Maar er is ook kritiek, omdat de verzoeningspolitiek ook betekent dat er geen onderzoek wordt gedaan naar de oorlogsmisdaden.

Ook is er veel kritiek op het uitblijven van democratische hervormingen. Volgens critici is Algerije nog steeds een postmoderne dictatuur waar de president en het leger alle macht hebben. Een groot deel van de Algerijnse bevolking lijdt onder hoge werkloosheid en woningnood. Bij zijn laatste herverkiezing beloofde Bouteflika 112 miljard euro te investeren in de economie en drie miljoen nieuwe banen te creëren. Maar van die belofte kwam tot nu toe weinig terecht.

Hoe staat het met de mensenrechten in Algerije?
In haar laatste rapport heeft Amnesty International grote kritiek op de Algerijnse amnestieregeling

Meer is hier verder te lezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.