Aboutaleb bezoekt zusterstad Jakarta

Ook in Jakarta is Egypte het gesprek van de dag. Te midden van tumultueuze ontwikkelingen in het Midden-Oosten bracht de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb een bezoek aan de hoofdstad van Indonesië, het grootste moslimland ter wereld. Rotterdam ondersteunt als zusterstad het watermanagement van Jakarta.

„Een president die op grote schaal het draagvlak onder de bevolking verliest, heeft het moeilijk”, aldus de Rotterdamse burgemeester, doelend op de Egyptische president Mubarak. „Het is niet voor niets dat hij zelf heeft aangekondigd weg te gaan.”

Aboutaleb hoort wel eens de vraag of de combinatie van democratie en islam eigenlijk wel denkbaar is. Voor de burgemeester is dat geen vraag. „Nou en of. Islam en democratie horen bij elkaar. De profeet (Mohammed, JL) heeft in de Koran gemaand om te overleggen. Overleg daarom, je staat niet boven hem. Dat zou de Egyptische president ook iets moeten zeggen”, aldus Aboutaleb.

De Rotterdamse burgervader is in Indonesië op uitnodiging van Jakarta’s gouverneur Fauzi Bowo. Hij wilde geen partij kiezen in de Egyptische kwestie. „Het is niet aan mij om die protesten te steunen.”

De reis van burgemeester Aboutaleb was het eerste bezoek van een belangrijke Nederlandse bestuurder aan Indonesië nadat president Yudhoyono in oktober plotseling zijn staatsbezoek moest uitstellen

Meer is hier verder te lezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.