Iran mag toch wel door Suezkanaal

Egypte geeft twee Iraanse marineschepen toestemming om door het Suezkanaal naar de Middellandse Zee te varen, zegt een woordvoerder van het Egyptische leger. De laatste dagen is er veel ophef ontstaan over de geplande reis, die door de minister van Buitenlandse Zaken van Israël een provocatie genoemd werd.

Volgens Iraanse regeringsfunctionarissen varen de boten naar Syrië voor training en zou de reis in lijn zijn met internationale verdragen. Voor Israël zijn de schepen een zorg, omdat het Iran als een bedreiging ziet. De passage van de schepen komt, net na de onrust in Egypte en het vertrekken van de president Hosni Mubarak.

De schepen zijn gecontroleerd door het Egyptische leger, die niets illegaals hebben gevonden, meldt persbureau AP volgens het NRC Handelsblad. Wanneer de schepen door het kanaal gaan varen is nog niet bekend. Het zou de eerste keer sinds de islamitische revolutie in 1979 zijn dat er weer Iraanse schepen door het Suezkanaal varen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.