Zondag in Marokko: ”Dag van Waardigheid”

Via vooral het sociale netwerk Facebook zijn Marokkanen opgeroepen om zondag te betogen tegen het regeringsbeleid. Het wordt de ”Dag van Waardigheid” genoemd. Activisten op internet eisen onder meer een democratische grondwet, een onafhankelijke rechterlijke macht en ontbinding van het huidige parlement.

De beweging om op 20 februari in Casablanca en elders te demonstreren is ontstaan onder invloed van de omwentelingen in Tunesië en Egypte. Autoritair regerende heren op leeftijd werden daar, na decennia aan de macht te zijn geweest, na massale betogingen gedwongen op te stappen. De Marokkaanse koning Mohammed VI regeert sinds 1999. Veel zaken die de betogers zondag eisen, werden al beloofd in Mohammeds eerste toespraak als koning, maar het kwam er niet van.

Eén van de initiatiefnemers is Oussama al-Khlifi. Hij zei vrijdag in de Spaanse krant El Mundo dat de beweging onder meer streeft naar een parlementaire democratie, rechtvaardigheid en respect voor burgerlijke vrijheden. Al-Khlifi zei voorts dat de corruptie moet worden uitgebannen en dat er grondwetswijzigingen en een grondige verandering van de bestaande politieke partijen nodig zijn.

Hij gaat met het staatshoofd niet zo ver als de hervormers elders in Noord-Afrika. „Een groot deel van de Marokkanen beschouwt de koning bijna als heilig. We weten dat we niet het hele systeem kunnen veranderen, maar we kunnen het helpen op weg naar de democratie”, aldus al-Khlifi. De meesten willen „geen koning die alleen regeert”.

„Hier kan hetzelfde gebeuren als in andere landen, want we zijn bereid te vechten, zij het op een vreedzame manier”. Al-Khlifi beroept zich op steun van veel Marokkaanse organisaties

Meer is hier verder te lezen.

Protesten_Marokko

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.