Afkomst geen bijzaak, maar hoofdzaak

De tijd van de politieke correctheid is voorbij: de etnische afkomst van de betrokkenen is geen bijzaak maar hoofdzaak.

‘Marokkaanse’ broers zijn aangehouden die hun ‘Marokkaanse’ buren zouden hebben weggepest (de Volkskrant, 21 februari 2011). Gaat het hierbij om jongens die in Nederland op vakantie zijn? Zijn de buren mensen die tijdelijk in Nederland verblijven? Dat is mogelijk. Het is echter waarschijnlijker dat het gaat om jongens die in Nederland zijn geboren. En de buren zijn waarschijnlijk ook mensen met een Nederlands paspoort die hier permanent verblijven. Toch worden zij nog steeds als ‘Marokkaan’ omschreven.

De gangbare rechtvaardiging van deze praktijk is dat tegenwoordig problemen bij de naam mogen worden genoemd. De tijd van de politieke correctheid is immers voorbij: de etnische afkomst van de betrokkenen is geen bijzaak maar hoofdzaak. En daarom is het legitiem om aan te geven dat het gaat om ‘Marokkaanse’ broers. Daarbij laat het betreffende artikel ook zien dat het niet alleen de ‘Marokkanen’ zijn die problemen veroorzaken. In dit geval – en dat maakt het bericht wellicht extra nieuwswaardig – zijn het ook nog ‘Marokkanen’ die er last hebben. De heersende opvatting is dat het goed en belangrijk is dat de media dit duidelijk benoemen en zo speculaties voorkomen.

Het is echter niet zonder gevaar om voorvallen op deze wijze te beschrijven. Taal is niet alleen belangrijk om een werkelijkheid weer te geven, via taal wordt ook een werkelijkheid gecreëerd

Het gehele artikel is hier verder te lezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.