Warenautoriteit sluit joodse slachterij

De joodse gemeenschap in Nederland kan voorlopig geen stieren meer slachten. De nieuwe Voedsel en Warenautoriteit (nVWA) heeft de enige officiële slachterij die koosjer slacht vrijdag een verbod opgelegd.

Dat zei een woordvoerder van de inspectiedienst vrijdag in het programma AVRO Vrijdagmiddag Live op Radio 1.

Volgens de zegsvrouw bleek dat de huiden van stieren zo dik waren dat de rituele halssnede voor grote welzijnsproblemen zorgde. „Een halssnede was vaak niet direct fataal. Bovendien beschikken stieren over een ader boven op de kop die niet wordt doorgesneden, waadoor de stieren lang bij kennis bleven na de snede.”

Opperrabbijn Jacobs kon zich vrijdag wel vinden in het besluit van de nVWA. Een verbod op het onverdoofd koosjer slachten gaat Jacobs, volgens het Reformatorisch Dagblad, echter te ver. „Ik vind het ongenuanceerd. Verdoven gaat in twintig procent van de gevallen ook fout. Koosjer slachten is humaan, het is niet aantoonbaar dat een dier minder of meer lijdt dan bij normale slachting.”

Donderdag werd bekend dat een voorstel van de Partij voor de Dieren voor een verbod op ritueel slachten, zowel joods als islamitisch, op een Kamermeerderheid afstevent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.