‘Grenzen sluiten werkt averechts’

De grenzen sluiten voor arbeidsmigranten om de migratie in te dammen heeft geen zin. Integendeel, juist door de grenzen dicht te gooien, zijn migranten eerder geneigd in Nederland te blijven. Dat zei maandag emeritus hoogleraar migratierecht van de Radboud Universiteit in Nijmegen Kees Groenendijk.

Dit effect is goed te zien door het verschil tussen de Turkse en Marokkaanse migranten uit de jaren zestig en de Poolse migranten van vandaag de dag. Polen gaan op het einde van een klus weer terug naar hun land, omdat ze weten dat ze weer terug kunnen naar Nederland als zich een nieuwe klus aandient.

“Toen de grenzen in 1973 dichtgingen voor Turkse en Marokkaanse migranten, was dat anders. Veel van hen bleven in Nederland, uit angst dat ze anders het land niet meer in zouden komen. De gedachte heerste: weggegaan is plaats vergaan”, aldus Groenendijk in het Eindhovens Dagblad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.