Rijksmuseum publiceert eerste foto’s Mekka

Het Rijksmuseum in Amsterdam publiceert foto’s van Mekka die in 1884 zijn genomen door de Nederlandse arabist en islamoloog Christiaan Snouck Hurgronje (1857-1936). Snouck was volgens het museum de eerste westerling die erin slaagde foto’s te maken in Mekka.

De foto’s zijn te zien in een nieuw fotoboek in de reeks Rijksmuseum Studies in Photography, meldde het museum vrijdag volgens dagblad Het Parool. Verschillende foto’s, waaronder één gemaakt met een piepkleine camera, zijn nooit eerder gepubliceerd.

Mekka was verboden voor niet-moslims. Tussen 1503 en 1884 is het maar vijftien westerlingen gelukt om vermomd toegang te krijgen tot het pelgrimsoord. Snouck bekeerde zich tot de islam, zodat hij ook kon deelnemen aan de ‘hadj’, de pelgrimstocht naar Mekka

3 REACTIES

  1. Museum Volkenkunde nu persoonlijke spullen van mensen die op Hadj zijn gegaan. De tentoonstelling is van 10 september tot en met 9 maart te bezoeken in het Leiden. Mocht je ook wat leuks thuis hebben liggen kun je het aan hun geven als bruikleen object.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.