Fatwa’s weer toegestaan in Bangladesh

Het oppergerechtshof van Bangladesh staat fatwa’s weer toe. Dat besloot het hof vandaag. De islamitische decreten of vonnissen worden over het algemeen opgesteld door religieuze dorpshoofden.

In 2001 verbood het hooggerechtshof fatwa’s nadat meerdere islamitische vrouwen waren mishandeld. Maar het besluit is in hoger beroep weer ongedaan gemaakt nadat een groep islamitische predikers pleitte dat de fatwa’s een islamitisch gebruik zijn. Het oppergerechtshof besloot verder dat de religieuze decreten alleen opgesteld kunnen worden door ‘goed geschoolde’ personen. Het hof was er echter nog niet uit wanneer iemand goed geschoold is, schrijft de Volkskrant.

Ruim 90 procent van de Bengalezen is islamitisch. Hoewel het land een gewoon rechtssysteem heeft, worden in dorpen de fatwa’s nageleefd om lokale ruzies op te lossen. Hoewel fatwa’s weer zijn toegestaan, blijft het in Bangladesh wettelijk verboden om zomaar vrouwen te straffen in naam van de islam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.